Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Obnavljamo baštinu'

Revija hrvatskih narodnih nošnji u Trnjanima

nosnej (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/3
08.10.2013.
u 22:28

Ovogodišnja revija još je jednom potvrdila važnost tog projekta kojega inače vodi prof. Josip Forjan i svake godine okuplja sve više sudionika

Članovi kulturno-umjetničkok društva \"Lovor\" iz Trnjana i ove su godine uspješno organizirali tradicionalnu manifestaciju \"Obnavljamo baštinu\". U suradnji s Kulturnim centrom, posudionicom i radionicom narodnih nošnji \"Travno\" iz Zagreba , po treći su put bili domaćini \" Revije rekonstruiranih i novoizrađenih hrvatskih narodnih nošnji \", koje su stručnjaci za folklor i etnolozi proglasili brižno izrađenim i u duhu očuvanja tradicijskih dobara zavičajne baštine , a manifestacijom koja je i svojevr stan projekt žele što više potaknuti obnovu tradicijskog tekstilnog rukotvorstva na cijelom području Hrvatske i šire.

Ovogodišnja revija još je jednom potvrdila važnost tog projekta kojega inače vodi prof. Josip Forjan i svake godine okuplja sve više sudionika, a radovi koji su na smotri predstavljeni sve su kvalitetniji i bolji, pa bi gotovo svi mogli pobrati nagrade. Ipak, stručni žiri proglasio je najljepšom i najuspjelijom narodnu nošnju koju je izradio Dragan Dražić iz Selne , a nosila ju je djevojka Matea Lakušić. Konačna je to odluka žirija nakon tri izlaska , u kojima je predstavljeno 15 novoizrađenih muških i ženskih nošnji iz svih krajeva Hrvatske.

-Sve pokazane nošnje u scenskoj su primjeni, u njima se pleše, nastupa i pjeva. One u stvari aktivno žive na sceni. Zadovoljni smo tekstilnim rukotvorstvom koje je u zadnjih nekoliko godina obnovljeno i zaživjelo do te mjere da sada slobodno možemo reći kako se radi o svojevrsnoj ekspanziji.Razvoj kulturnog amaterizma, ali na žalost i ratna devastacija kulturne baštine mnoge je prisilila na obnavljanje narodnog ruha. Sretni smo što je u toj obnovi izniklo mnogo mladih ljudi koji su preuzeli tradicijska umjeća od svojih starijih i sada to nastavljaju. Revija obnovljenih i novoizrađenih narodnih nošnji jedinstvena je u Hrvatskoj, a nagrade dobivaju najzaslužniji, dakle oni koji su nošnje i izradili. KUD \"Lovor\" iz Trnjana hrabro se upušta u različite projekte. Imaju grupu mladih entuzijasta na čelu sa Draganom Dražićem i puno rade na obnovi nošnji svoga kraja . Izrada narodn og ruha nekada je isključivo bio ženski posao, međutim danas se ta odrednica potpuno promijenila , pa se jednako kvalitetno tim poslom bave žene i muškarci, stari i mladi, kaže prof. Josip Forjan.

>> Kristina Kruhan najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije