Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEKA VISI PEDRO

Republikanski dužnosnik optužio Obamu za rat u Afganistanu

Michael Steele
AFP
05.07.2010.
u 13:13

Michael Steele, predsjednik republikanskog nacionalnog odbora, govorom na stranačkom skupu u Connecticutu pokušao je krivnju za rat u Afganistanu prebaciti na sadašnjeg predsjednika.

Već odavno je ugled republikanskog nacionalnog odbora, tijela koje upravlja jednom od dvije najveće stranke u SAD-u, poljuljan raznim skandalima poput trošenja stranačkog novca u Las Vegasu i po striptiz-barovima, a vodeći republikanci ne čine baš mnogo da taj ugled povrate. No, postoje greške koje su prevelike čak i za republikance, i ako je prije i postojala mogućnost da Michael Steele, prvi Afroamerikanac na čelu RNK-a, svoj položaj nekako zadrži, te su šanse sad minimalne, jer nakon najnovije javne sramote ugledni konzervativci zahtijevaju Steeleov odlazak s funkcije.

Naime, Steele se preračunao u procjeni kratkoće pamćenja američke javnosti pa je zbog rata u Afganistanu napao Baracka Obamu, čovjeka koji je izabran nakon što je taj rat, koji je započeo republikanski predsjednik Bush, ušao u sedmu godinu.

- Ovo je bio rat koji je Obama odabrao. To nije nešto što su Sjedinjene Države aktivno tražile ili u čemu su željele sudjelovati. Da je on onakav poznavalac povijesti kao što tvrdi, zašto nije shvatio da, znate, ima jedna stvar koju ne činiš, a to je da uđeš u rat na terenu u Afganistanu? Jer svi koji su to pokušali u tisuću godina povijesti nisu uspjeli.

Nakon takve izjave, čak su se i republikanci utrkivali tko će se prije distancirati od Steelea. Istaknuti neokonzervativac William Kristol zatražio je Steeleovu ostavku, bivši Bushov savjetnik Karl Rove nazvao je Steeleovu izjavu "bandoglavom", a senator iz Arizone i bivši republikanski predsjednički kandidat John McCain naglasio je da više nimalo ne podržava Steelea zbog njegovih "neopravdanih i više nego netočnih komentara" i dodao da "Steele mora procijeniti može li uopće nadalje voditi republikanski stranku kao predsjednik nacionalnog odbora."

Glasnogovornik RNK-a Doug Heye medijima je uputio izjavu kojom je ne pretjerano uspješno pokušao ublažiti oštricu Steeleove izjave, zaobilazeći ono što je predsjednik stranačkog predsjedništva izravno rekao:

- Predsjednik odbora jasno podržava naše postrojbe, ali smatra da uspjeh rata u Afganistanu traži stalnu podršku američkog naroda. Odgovornost za izradu i provedbu te strategije pada izravno na leđa predsjednika. Kao i mnogi Amerikanci, i predsjednik odbora Steele želi čuti od Obame koja je njegova strategija za dobivanje rata u Afganistanu. Saslušanje generala Petraeusa (pred Kongresom da bi parlament odobrio njegovo postavljanje na McChrystalovo mjesto) bilo je prigoda – propuštena prigoda – za to. Umjesto toga, sve što smo čuli od predsjednika Obame jest kritiziranje prethodnika zbog toga što je radio potpuno istu stvar. Istodobno, Kongres se mora prestati igrati političkih igara s ratom i dati sredstva koja su našim postrojbama potrebna da bi pobijedile i došle kući.

Komentara 7

OB
-obrisani-
14:37 05.07.2010.

Nije li Obmana tvrdio ,prije nego li je bio izabran,da ce povuci trupe iz Iraka i Afganistana ?????......U cijeloj toj prici najvaznije je da je Obmana dobio nobelovu nagradu za mir......A kakvima se ta nagrada dijeli dokazuje i slucaj sa lazljivcem i lopovom Elli Wieselom koji je ukrao identitet i rad lazara Wiesela......Pljuc

RI
Riznica
15:05 05.07.2010.

Borba protiv Amerikanaca u Iraki i Avganistanu jeste legitimna i po svim zakonima (i seriatskim) obavezna odbrana... Oni su agresori i okupanti koji su dosli iz Floride, Cikaga, New York, tj iz citave USA ... Dali je Irak, Avganistan njihovaihova zemlja, njihova drzava, dali je to njihovo vlasnistvo.. Ko ih je pozvao ??????? Po svim pravilima, to je agresija, a Obama ili bilo ko drugi, tu legitimnu borbu mozete zvati kako zeli....

XA
xaron
19:30 06.07.2010.

Svi u medijima ( pa i ovaj sa slike ) lupetaju kako niko nije pobijedio u Afganistanu 1000 godina. Da im te US skole ( US univerziteti ) ista valjaju znali bi da to nije tacno. Naime, u13 stoljecu Mongoli su nabili Afgane tako da se od toga nisu mogli oporaviti 300 godina. Kad bi jos ucili malo te povijesti saznali bi sto se to desavalo te bi izvukli odgovarajuce pouke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije