Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan odluke

Republikanci zadržali kontrolu nad oba doma Kongresa

Melania Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
09.11.2016.
u 09:15

Demokrati su se nadali da će preuzeti kontrolu nad Senatom, u koji se birala trećina novih zastupnika i u kojemu su republikanci do izbora imali većinu (54 od 100 senatora)

Republikanci su na izborima u utorak zadržali kontrolu i nad Senatom i nad Zastupničkim domom Kongresa, objavila je u srijedu stranka na Twitteru nakon što su objavljeni izborni rezultati u ključnim državama. 

Demokrati su se nadali da će preuzeti kontrolu nad Senatom, u koji se birala trećina novih zastupnika i u kojemu su republikanci do izbora imali većinu (54 od 100 senatora).

Republikanci su u bici za Senat dobili vjetar u leđa obranom mandata Marca Rubija u tijesnim izborima na Floridi. Također su uspješno obranili mandate u Sjevernoj Karolini, Indiani, Wisconsinu, Missuriju, Pennsylvaniji i Arizoni, pokazuju projekcije američkih televizijskih mreža. Također su uspjeli zadržati kontrolu nad Zastupničkim domom Kongresa koji je u njihovim rukama od 2011.

Prema projekcijama televizijskih mreža, republikanci će osvojiti 235 od 435 zastupnika u donjem domu Kongresa.

To znači da su demokrati osvojili 12 mandata više nego u postojećem sazivu, ali još uvijek premalo da bi stekli kontrolu nad Zastupničkim domom.

>> Donald Trump je izabran za američkog predsjednika! Trump u pobjedničkom govoru: Nismo imali kampanju, nego pokret, bit ću predsjednik svim Amerikancima

Komentara 1

SM
siki_miki
13:51 09.11.2016.

jos i to, znaci bit ce trumpu lakse - no sigurno da ce mu otezavati sto je naumio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije