Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DEMONIZIRAN

Republikanci misle da je Obama socijalist, ili da je Antikrist!

Obama i Biden
AFP
23.03.2010.
u 16:41

Ionako već polarizirana američka politička scena dodatno je zatrovana obračunima oko izglasavanja novog zakona o zdravstvu, a Amerikanci slabijeg obrazovanja skloni su povjerovati i u tvrdnje koje ne bi pas s maslom pojeo

Prema anketi sprovedenoj u trenutku kad su žestoke političke razmirice oko zdravstvenog zakona bile na vrhuncu, građani SAD nemaju baš lijepo mišljenje o svojem šefu države. Anketa koju je agencija Louis Harris sprovela među 2230 Amerikanaca dala je prilično neočekivane rezultate: veliki broj građana ne vjeruje Obami, a među republikancima je mišljenje o njemu takvo da je pravo čudo što je dosad uopće živ ostao.

Cijelih 57 % republikanaca (a od svih anketiranih 32 %) vjeruje da je Obama musliman; s vjerovanjem "birthera" da Obama nije rođen u SAD, pa po ustavu nije smio biti predsjednik (tj. da je rođen u Keniji a njegov rodni list s Havaja je krivotvoren), vjeruje 45 % republikanaca (25 % svih anketiranih), a 38 % republikanaca i 20 % svih anketiranih kažu da Obama "radi mnoge stvari koje je i Hitler radio".

Čak 24 % republikanaca (i 20 % svih anketiranih) vjeruje da je Barack Obama ni manje ni više nego – Antikrist. Veliki broj ne samo republikanaca, nego i Amerikanaca uopće, prema rezultatima ankete podlegao je zapjenjenoj desnoj propagandi i vjeruje da je Obama "rasist", "antiamerikanac", da "želi da teroristi pobijede" i da "želi suverenitet SAD predati jedinstvenoj svjetskoj vladi". Od riječi "patriot" (domoljub) i "hate" (mržnja) nastala je nova kovanica za one koji imaju takvo mišljenje – "hatriot".

Ogroman broj onih koji su se suglasili s blago rečeno nesuvislim tvrdnjama ponuđenima u toj anketi nema završen koledž, dok su oni višeg obrazovanja u takve stvari skloni povjerovati u zanemarivom postotku. Veliki američki prosvjetar iz 19 stoljeća Horace Mann lijepo je rekao: "Neznanje rađa čudovišta koja će popuniti praznine u duši neispunjene istinom znanja."

Ključne riječi

Komentara 17

OB
-obrisani-
04:10 24.03.2010.

ovi koji su glasali \" za \"gori su od titovih komunista , mozda ivo josipovic moze da se odvoji od komunista i da im se pridruzi. nista od svega toga , samo retorika slicna titovoj

OB
-obrisani-
18:04 23.03.2010.

Obama treba doć u Rijeku, tu bi se osjećao kao doma! Čovijek je fenomenalan, i Amerika nije zavrijedila takvo veliku ličnost i Nobelovca. Za mir. U svijetu.....

JJ
jjonja
18:22 23.03.2010.

Što je najgore od svega večina od ovoga u što vjeruju republikanci je u stvari točna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije