Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Lex Perković

Rektoru Bjelišu režu plaću s 47.000 na 35.500 bruto

– Ukupno će to smanjiti troškove na godišnjoj razini od 5 milijuna kuna za plaće rektora i prorektora, a te novce možemo uložiti u znanstvene novake – kazao je Jovanović.
29. kolovoza 2013. u 09:05 0 komentara 11 prikaza
Vlada (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Vlada je na današnjoj sjednici snizila plaće prorektora i rektora sveučilišta u Hrvatskoj.

Ministar Jovanović je predstavio prijedlog odluke o plaći rektora i prorektora javnih sveučilišta. - Rektor, odnosno prorektor, sveučilišta do 2007. godine su bili definirani kao državni dužnosnici. Rektor je imao koeficijent plaće 5,27, što je bilo u razini državnih tajnika, a prorektor 4,98 - rekao je Jovanović i dodao da je 2007. godine došlo do promjene i rektorima je status iz državnog dužnosnika promijenjen u status javnih službenika, na njihov zahtjev.

- Istovremeno su kao javni službenici dobili mogućnost povećanja plaća, na temelju kolektivnih ugovora, što kao dužnosnici nemaju. Došlo je do pomalo apsurdne situacije da, dok je plaća državnim tajnicima i danas pomoćnicima ministara i pala za 3 posto, rektori i prorektori je od 2007. do 2013. godine plaća porasla za 44 posto - kazao je Jovanović.

Po današnjem prijedlogu plaće 37 rektora i prorektora bi se uskladile sa plaćama ostalih državnih dužnosnika i ostalih u sustavu visokog obrazovanja i znanosti, tvrdi ministar i dodaje da je tako bilo od 2004. do 2007. godine. - Bruto plaća rektora najvećih sveučilišta je u ovom trenutku veća i od plaće bruto plaće predsjednika republike Josipovića, a plaće brojnih prorektora su veće od bruto plaće premijera Vlade - rekao je Jovanović i dodao da predlažu da se plaće rektora spuste na razinu ministra, a da prorektorske budu jednake pomoćnicima ministara.

- Plaća rektora Bjeliša će se spustiti na 35.500 kuna bruto, što će iznositi 10 tisuća kuna neto, a sada je bila 47 tisuća kuna bruto - rekao je Jovanović te dodao da će prorektori imati plaću oko 14 tisuća kuna.

- Ukupno će to smanjiti plaće rektora i prorektora godišnje 5 milijuna kuna. Namjerno kažem da će to smanjiti ukupne rashode u proračunu za plaće rektora i prorektora, a ne stvoriti uštedu, jer tih 5 milijuna kuna možemo preusmjeriti u zapošljavanje 25 novih znanstvenih novaka ili docenata koji ispunjavaju uvjete - zaključio je Jovanović.

Pojačan nadzor nad leasing-tvrtkama

Ministar Linić kazao je da novim prijedlogom zakona o leasingu pojačavaju nadzor te daju privatnim osobama da se bave leasingom, a otvorena je mogućnost i stranim kompanijama da uđu na hrvatsko tržište.

– Novim zakonom predviđamo daleko veći dio odgovornosti samih kompanija koje će se baviti leasingom u dijelu upravljanja rizicima – kazao je Linić. – Mislim da ćemo s njime povećati djelatnost kompanija i pojačati nadzor – kazao je Linić.

Ministar poljoprivrede Tvrtko Jakovina predstavio je Prijedlog uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o visini naknade za uređenje voda. – Ovim prijedlogom uredbe smanjit će se visina naknade za vađenje soli – kazao je Jakovina. – Pomažemo gospodarstvenicima i smanjujemo parafiskalne namete – rekao je ministar te dodao da će se smanjiti naknada i za staklenike.

Država sa 75 posto sufinancira prijevoz učenika

Ministar Jovanović predstavio je Prijedlog odluke o sufinanciranju međumjesnog javnog prijevoza za redovite učenike srednjih škola, u razdoblju rujan – prosinac 2013. godine. – U svrhu poticanja mladih na nastavak obrazovanja nastavljamo s programom sufinanciranja prijevoza učenika – rekao je Jovanović i dodao da je oko 41 posto "učenika putnika".

– Prosječna mjesečna cijena po učeniku je 653 kune. Najjeftinije je putovanje vlakom – rekao je Jovanović i dodao da zabrinjava da "prijevoznici iskorištavaju ovu situaciju i kontinuirano dižu cijene".

– Mjesečno će nam trebati 32 milijuna kuna za ovu svrhu – rekao je Jovanović i dodao da će pravo imati učenici kojima udaljenost od škole iznosi više od 5 kilometara i koji kupe mjesečnu učeničku kartu. – Sufinancirat ćemo troškove sa 75 posto – dodao je Jovanović.

"Izvršene sve obveze po Zakonu o pravima hrvatskih branitelja"

Vlada je dala suglasnost Ministarstvu obrazovanja za 18 milijuna kuna iz proračuna za izgradnju Učeničkog doma u Bjelovaru.

Ministar branitelja Predrag Matić kazao je da su u 2012. godini izvršene sve obveze po Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. – Za to je utrošeno 5,7 milijardi kuna. S ponosom ću u Saboru braniti ovo izvješće – zaključio je Matić.

Arsen Bauk je predložio da Vlada ne prihvati prijedlog o promjeni Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe koji je predložio Klub nezavisne zastupnice Jadranke Kosor i zastupnika HGS-a u Hrvatskome saboru. – Taj princip je usvojen 2007. godine kada je predlagateljica bila tadašnja potpredsjednica Vlade koja ga sada želi mijenjati. Zanimljivo – kazao je Milanović.

Premijer Zoran Milanović na sjednici nije komentirao svoju prepisku s predsjednikom Europske komisije Joséom Manuelom Barrosom o ukidanju vremenskog ograničenja Europskog uhidbenog naloga, odnosno o pismu Orsata Miljenića potpredsjednici EK Viviane Reading o tzv. lex Perković, što je bilo za očekivati.

>>Milanović se povukao, EK: Sumnjamo da će se opet kockati

>>Miljenić: Uklonit ćemo vremensko ograničenje za uhidbeni nalog EU

Goran Ivanišević
ĐOKOVIĆEV TRENER
Goran Ivanišević: Uništio mi je život, zbog njega nisam mogao spavati
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.