Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKCIJA INDEKS

Rektor Bjeliš: Neće biti zatvaranja fakulteta

Aleksa Bjeliš
Foto: Željko Hladika
19.09.2008.
u 01:04

Iako je u vrijeme akcije “Indeks” bio na putu u Bologni, rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš za operaciju na četiri fakulteta znao je još jučer.

I sam je, kaže, dao dozvolu glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću i ravnatelju policije Marijanu Benku da krenu u pohod po kabinetima profesora za koje se sumnjići da su za pozamašne svote upisivali studente na fakultete i punili im indekse ocjenama.

– Znao sam za akciju i smatram to pozitivnim pomakom za Sveučilište jer korupciji treba stati na kraj. I sam sam primao anonimne dojave o mitu i uvijek sam od fakulteta tražio da se očituju na te dojave. No, uvijek sam dobivao i odgovor da sumnje nisu utemeljene – kaže Bjeliš.

O osumnjičenim profesorima nije želio razgovarati, no ukoliko im se krivnja uistinu dokaže, Sveučilište će, kaže rektor Bjeliš, postupiti prema njima u skladu s pravilima.

– Postoji etičko povjerenstvo kao i disciplinski postupak prema kojemu u slučaju kršenja radnih obveza profesorima možemo izreći razne sankcije, a najstroža je gubitak posla – kaže Bjeliš. Hoće li biti oduzimanja diploma, dodao je, teško je u ovom trenutku reći, no nije isključena ni ta mogućnost.
Sve će, kaže, ovisiti o dokazima kojima policija bude raspolagala.

Bjeliš je demantirao napise u nekim medijima da je izjavio kako postoji mogućnost da se zbog akcije “Indeks” zatvore neki fakulteti. Za to, kaže Bjeliš, nema nikakvog razloga jer Sveučilište raspolaže s dovoljnim brojem profesora svih profila koji mogu bez problema u svakom trenutku zamijeniti one koji su u postupku zbog sumnje za sudjelovanje u korupciji. 

– Iskreno, od ove akcije USKOK-a i DORH-a uistinu puno očekujemo, no trenutačno nemam mnogo informacija. U ponedjeljak imam sastanak s ljudima iz Državnog odvjetništva i nadam se da ću do tada imati neke konkretnije podatke i dokaze o akciji – zaključio je Aleksa Bjeliš. 


Ništa od ukidanja fakulteta

Ukoliko bi i želio ukinuti neki fakultet, rektor to ne bi mogao učiniti iz jednostavnog razloga jer su mu ovlasti u tom pogledu prilično ograničene. Kad bi se odlučio pokrenuti postupak ukidanja pojedine visokoškolske ustanove, morao bi dobiti podršku Senata, odnosno dekana svih fakulteta Sveučilišta, a postupak bi bio dugotrajan i težak. Uostalom i u puno bezazlenijim situacijama, u kojima je imao mogućnosti presjeći problem, zbog mogućih peripetija rektor nije reagirao.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije