Naslovnica Vijesti Hrvatska

Rektor Barbieri: Neka mladi odrade nekoliko godina u Hrvatskoj, u suprotnom neka plate studij

Oni koji ne budu u mogućnosti pronaći posao u roku od dvije godine od završetka studija, slobodno će moći napustiti Hrvatsku
12. siječnja 2019. u 20:29 37 komentara 1982 prikaza
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

Iseljavanje mladih iz Hrvatske već je godinama nerješiv problem. Mnogi su ovom negativnom trendu na različite načine pokušavali stati u kraj. Najrecentniji primjer bio je onaj gradonačelnika grada Trilja, Ivana Šipića, koji je svima koji ostanu u Gradu Trilju, odlučio dati besplatne građevinske dozvole za izgradnju kuće.

Blaženka Divjak SPORAZUM Hrvatska postaje članicom CERNA-a

Još zanimljivije metode zadržavanja mladih u Hrvatskoj dosjetio se i rektor Sveučilišta J. Dobrile u Puli, Alfio Barbieri, kada je na sjednici Rektorskog zbora u Zadru predložio da mladi odrade nekoliko godina u Hrvatskoj, inače će morati platiti studij. No istovremeno, oni koji ne budu u mogućnosti pronaći posao u roku od dvije godine od završetka studija, slobodno će moći napustiti Hrvatsku, kako prenosi Universitas.

Blaženka Divjak Obrazovna reforma Na nove edukacije ide 36 tisuća profesora i nastavnika

Sjednici su nazočili i ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak, te zagrebački rektor Damir Boras. - Treba osigurati novac da mladi mogu ostati, pa i na sveučilištu. Mi smo mala zemlja, naš sveučilišni sustav je dobar, trebaju ostati i u Osijeku i u Dubrovniku pa i na zagrebačkom Sveučilištu. To je mali doprinos, ali će ostati. Drugo, moramo potpisati ugovore sa studentima, kao što ih imamo za ove sitne participacije. Ne možemo ih zaustaviti da odu, ali njihovo školovanje nije platila država u koju odlaze- kazao je Boras. 

>>Pogledajte video: Boras pressica

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
  • bizonko1:

    Ne bi li bilo bolje donijeti zakon da samo jedan član obitelji smije raditi u javnom sektoru?

  • Antitrogloditist:

    Evo ja predlažem da svi koji predaju na fakultetu ili imaju funkcije na sveučilištima, javnim poduzećima, kulturnim ustanovama, vladi, saboru itd. moraju imati minimalno 5 godina iskustva u privatnom sektoru. Kad se to ispuni, onda možemo razgovarati o drugim stvarima.

  • Deleted user:

    Malo morgen.