Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Simbol Vukovara

Rekordne brojke: Vukovarski vodotoranj dosad posjetilo 330.000 ljudi, prihodi mu porasli 19 posto

Vukovar: Pogled iz zraka na vodotoranj osvijetljen ljubičasto povodom Svjetskog dana prijevremeno rođene djece
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/6
24.02.2024.
u 12:54

U tijeku je i dogradnja suvenirnice koja će podići kvalitetu sadržaja, ali i omogućiti bolji plasman proizvoda lokalnih poduzetnika

Otkako je prije nešto više od tri godine nakon obnove i restauracije otvoren za javnost, Vukovarski vodotoranj, simbol hrvatskog zajedništva, postao je nezaobilazan dio turističke ponude Vukovara. U prilog tome govore i svakodnevni posjeti turista iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva, koji za posjeta Vukovaru obilaze ovaj simbol grada, ali i Domovinskog rata.

– Iz godine u godinu bilježimo tendenciju rasta broja posjetitelja. Tako smo prošle godine zabilježili 117.090 posjeta, a otkako je Vodotoranj otvoren građanima, zabilježili smo 327.218 posjeta građana iz cijele Hrvatske i inozemstva. Rast broja posjeta dovodi i do rasta prihoda, koji su tijekom prošle godine bili 19 posto veći nego godinu dana prije – rekla je direktorica Vukovarskog vodotornja Mirela Janković.

Govoreći o aktivnostima ovoga simbola Vukovara, podsjeća i da organiziraju razne manifestacije kojima je cilj popularizacija ne samo Vukovarskog vodotornja nego i Vukovara kao grada. Ukazala je na jedinstvenu utrku "Vukovarskih 198", u okviru koje se natjecatelji, u raznim kategorijama, utrkuju tko će brže istrčati 198 stuba Vukovarskog vodotornja. Prošle je godine prvi put, u okviru 17. Vukovar Film Festivala, u amfiteatru Vukovarskog vodotornja upriličeno i gledanje filmova. Bilo je to jedinstveno iskustvo gledanja filmova na otvorenome gdje se s jedne strane nalazio Vodotoranj, a s druge Dunav. Isto se planira i ove godine, za kada se najavljuje još bolji i sadržajniji filmski program.

GALERIJA Pogled iz zraka na vodotoranj osvijetljen ljubičasto povodom Svjetskog dana prijevremeno rođene djece

Vukovar: Pogled iz zraka na vodotoranj osvijetljen ljubičasto povodom Svjetskog dana prijevremeno rođene djece
1/6

– Sadržaj i dalje nastojimo popuniti novitetima pa naši posjetitelji mogu vidjeti izložbu "Proširena stvarnost Vukovarskog vodotornja". Prošle godine dobili smo i međunarodnu kulturno-turističku nagradu "Plautilla", za očuvanje i valorizaciju kulturne baštine – kazala je Janković.

U tijeku je i dogradnja suvenirnice kod Vodotornja koja će omogućiti dodatno podizanje kvalitete njegova sadržaja, ali i bolji plasman proizvoda lokalnih poduzetnika. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je da je Vukovarski vodotoranj objekt koji zahtijeva kontinuirano ulaganje te inovacije te da se stoga pristupilo proširivanju suvenirnice koja će moći pružiti bolju uslugu i nove sadržaje.

– Stara suvenirnica nije bila najbolje rješenje, a moderni objekti poput Vukovarskog vodotornja zahtijevaju ulaz kroz suvenirnicu pa nadogradnjom želimo uvažiti i komercijalni dio cijele priče što će u konačnici biti dodatan doprinos boljem radu. Siguran sam da će posjetiteljima novi sadržaji omogućiti još bolji doživljaj tijekom posjeta. Vrlo smo zadovoljni ukupnom posjećenošću Vukovarskog vodotornja, ali i općenitim turističkim pokazateljima u našem gradu – rekao je Penava.

VEZANI ČLANCI:

Inače, izgradnja Vukovarskog vodotornja počela je 1962. godine. Visok je 50 metara, imao je na vrhu spremnik za vodu kapaciteta 2200 m3 te je bio jedan od najvećih takvih objekata u Europi. Tijekom Domovinskog rata često je bio meta granatiranja. Radovi na obnovi Vukovarskog vodotornja počeli su 2017. godine, a u njegovu obnovu uloženo je 46 milijuna kuna, od čega su 39 milijuna kuna donacije oko 7000 donatora iz Hrvatske i svijeta. Vodotoranj ima stube kojima se posjetitelji mogu popeti do memorijalne sobe, ali i panoramsko dizalo. U memorijalnoj sobi postavljeni su interaktivni ekrani s multimedijalnim sadržajem koji govori o Domovinskom ratu, žrtvi Vukovara i povijesti Vodotornja. Tu je i memorijalna staza kojom se dolazi do vidikovca i jarbola Hrvatske.

Vukovarski vodotoranj postao je i član World Federation of Great Towers, gdje je u društvu Eiffelova tornja, Empire State Buildinga, Burj Khalife…

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije