Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drastičan manjak

U Njemačkoj rekordan broj potražnje za radnike u ovim područjima

Informatika
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
26.11.2018.
u 16:49

U studenom je bilo nepopunjeno 1,24 milijuna radnih mjesta

U Njemačkoj se dodatno povećala potreba za kvalificiranim radnicima u tzv. prirodno-tehničkim zanimanjima, a nedostatak radnika u području prirodnih znanosti i tehnologije dostigao je novi rekord, objavio je u ponedjeljak Institut za njemačko gospodarstvo iz Koelna (IW).

„Njemačkim poduzećima je u listopadu nedostajalo 337.900 radnika u područjima matematike, informatike, prirodnih znanosti i tehnike, što je rekordna vrijednost i porast od šest posto u usporedbi s listopadom 2017.“, proizlazi iz studije IW-a objavljene u ponedjeljak.

Stručnjaci se slažu da drastičan manjak neće biti moguće pokriti isključivo uvozom radne snage, nego je potrebno ulaganje dodatnih napora u obrazovne programe.

„Mi šanse koje pruža digitalizacije možemo iskoristiti samo ako naš obrazovni sustav djecu bude pripremao za tržište rada budućnosti“, stoji u priopćenju Saveza njemačkih poslodavaca (BDA) u prvoj reakciji na najnoviju studiju IW-a.

Ukupno je u Njemačkoj u studenome bilo nepopunjeno 1,24 milijuna radnih mjesta, što je najviša ikad zabilježena vrijednost u Njemačkoj.

POGLEDAJTE VIDEO: Kakav hit! Starija gospođa prišla Merkel pa je iznenadila pitanjem!

Ključne riječi

Komentara 60

Avatar clever
clever
17:30 26.11.2018.

a kako to kad je uslo skoro 2 miliona majstora,doktora???

PA
pan-am
17:44 26.11.2018.

Brisači guzica su najtraženiji !!

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
16:57 26.11.2018.

Da za one najgore poslove...1100 eur mjesecno. 300 Hrana 300 soba....500 eur za mjesec dana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije