Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Rekonstrukcija Vlade: Zbog afera na udaru Šuker, Kalmeta, Vukelić...

Izjava premijerke J. Kosor da će na izbornim listama biti najmanje polovica mladih članova, sugerira da bi se osim promjena u Vladi, mogli održati i unutarstranački izbori u HDZ-u.
27. rujna 2010. u 21:51 170 komentara 14 prikaza
vlada
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Iako se danima špekuliralo kako će doći do rekonstrukcije Vlade premijerka Jadranka Kosor novinarima je to potvrdila tek po dolasku u New York najavivši da će do kraja godine napraviti neke promjene u Vladi. Međutim, nije precizirala koje će ministre maknuti. J. Kosor najavila je pomlađivanje HDZ-a i da će na izbornim listama idući puta biti najmanje polovina mladih ljudi. Takva izjava premijerke otvorila je prostor špekulacijama oko novih ministara, ali i unutarstranačkih izbora. Navodno se najžešće” trese stolica” ministru financija i potpredsjedniku Vlade Ivanu Šukeru, ali i ministru mora, prometa i infrastrukture Božidaru Kalmeti te ministru obrane Branku Vukeliću, i to zbog problema u resorima i istraga koje se vode oko pojedinih afera.

>>Kosor: Ministar Popijač radi odlično, ali ne može sve sam

Nesreće u resoru


Šuker je doživo snažnu kritiku na sjednici Predsjedništva nakon svjedočenja pred istražnim povjerenstvom za Inu, iako je on svu odgovornost pokušao svaliti na članove povjerenstva iz redova HDZ-a. Međutim, njegovo priznanje da nije čitao ugovor s MOL-om otvorilo je pitanje može li obnašati tako važnu funckiju. Kada je u pitanju Kalmeta, premijerka je već imala jedan neuspjeli pokušaj njegove smjene kad su se lani zaredale nesreće u njegovom resoru. No, Kalmeta je preživio saborsku raspravu i potom premijerku doveo u Zadar demonstriravši svoju snagu kad mu je klicala prepuna dvorana. Sigurno mu na ruku ne idu ni najnovije špekulacije da s Vladimirom Šeksom radi na preuzimanju stranke. Ime ministra Vukelića povezivalio se s aferom Brodosplit ali na ruku mu ne idu niti najnovije nesreće u resoru. Pad dvaju migova umnogome je pogoršalo njegov položaj.

Takvu rekonstukciju podržat će koalicijski partneri 
HDZ-a jer smatraju da je to unutarstranačka stvar. Sasvim je jasno da s ljudima opterećenim aferama premijerka J. Kosor teško može u utrku za još jedan mandat.Povrh toga narednih 5-6 mjeseci kreće serija suđenja (Polančecu, Mravku, Beuku, N.Jurak...) u kojima bi se neki od spomenutih ministara mogli pojaviti i kao svjedoci, ali i kao osumnjičenici što bi dodatno moglo dodatno smanjiti popularnost 
HDZ-a.

Premijerka, tvrde naši izvori, želi preduhitriti negativne konotacije kao one kad je iz njezine Vlade morao odstupiti Polančec.

Nezadovoljna i Popijačom

Kao Šukerov nasljednik spominje se Zdravko Marić, državni tajnik iz njegova ministarstva što je logičan izbor odluči li se za rekonstrukciju Vlade pred donošenje Proračuna za 2011. O odlasku novopečenog člana HDZ-a ministra gospodarstva Đ. Popijača, govorilo se jer premijerka nije zadovoljna dinamikom provođenja vladinih gospodarskih mjera. Spominjalo se i ime Marine Matulović Dropulić, ali navodno uz njezino ime se ne vežu aktualne afere. Zanimljivo iako se ministra zdravstva Darka Milinovića spominjalo kao osobu koja bi se rado vidjela na mjestu J. Kosor u stranci, ministarska fotelja mu se ne drma. Sigurno je i mjesto šefa diplomacije jer osim što je na čelu organizacije HDZ-a u Zagrebu Gordan Jandroković obavlja težak posao oko završetka pregovore s EU.

U sličnoj je poziciji i Dražen Bošnjaković ministar pravosuđa pred kojim su ozbiljni zadaci oko završavanja pregovora vezanih za poglavlje 23. Pokušali smo dobiti komentar spomenutih ministara, ali nisu bili raspoloženi za izjave.

Dirne li Kalmetu ili Šukera, prijete stranački izbori

Pitanje je kolika je snaga premijerke i može li ona provesti svoju ideju budući da Kalmeta uz sebe ima 10 zastupnika, koliko je on kao nositelj u 9. izbronoj jedinici donio madata HDZ-u. Ako bi se odmetnuli zastupnici iz 9. izborne jedinice i možda bi moglo doći do raskola u HDZ-u.

Dirne li Kalmetu i Šukera, koji su uz ostalo i potpredsjednici HDZ-a, onda se otvara sasvim legitimno pitanje sazivanja izbornog Sabora HDZ-a i to odmah nakon rekonstrukcije Vlade o čemu je Večernji pisao u srpnju.

HDZ ima 220. tisuća članova, a među njima je njih 70 tisuća u stranačkoj mladeži koja je lojalna Jadranki Kosor a s njima ona namjerava “preuzeti” stranku. Navodno je zamisao da trećina, ako ne i više, izaslanika za izborni Sabor stranke bude iz redova mladeži pa će i na listama HDZ-a ubuduće biti polovina ili više mladih ljudi.

To je na tragu novog HDZ-a, kadrovski provjetrenoga i umivenog HDZ-a s kojim bi J. Kosor pokušala osvojiti još jedan manadat. No, preduvjet za to je da preuzme "stranačke uzde" u svoje ruke a to može postići stavljajući “svoje ljude” na izgledna mjesta.

Ministri o čijem se odlasku nagađa: Iva

Ministri o čijem se odlasku nagađa:

Ivan Šuker, ministar financija

Ruši ga svjedočenje da nije čitao ugovor

Njegova stolica se najžešće trese jer je svjedočenjem pred istražnim povjerenstvom za INU priznao da nije čitao ugovore s MOL-om daljnjoj prodaji Ine što je otvorilo pitanja može li biti nakon toga na funkciji.

 Teško ga se odreći pred proračun

No ako premijerka misli micati Šukera pred donošenje Proračuna za 2011. godinu to će biti sklizak teren. Uz sve to Šuker je potpredsjednik HDZ-a i dugo stvara stranačku infrastruktru.

 Božidar Kalmeta, ministar mora, prometa i infrastrukture

 Opterećuju ga afere u resoru

Opterećen je nizom afera u njegovom resoru od HAC-a do farbanja tunela. Već lani je bio na udaru premijerke. Sada ga se spominje da sa Šeksom komplotira oko preuzimanja stranke.

 U njegovoj jedinici HDZ njabolje prošao

Osim što je potpredsjednik stranke Kalmeta ima snažno uporište u 9. izbornoj jedinici gdje je osvojio 10 mandata što je najbolji rezultat stranke na proteklim izborima. U tome je njegova snaga.

Branko Vukelić, ministar obrane

Pad aviona kap koja prelijeva čašu

Ministar je obrane i otkako je na čelu resora otvaraju se razni problemi u njegovom sektoru, a pad dvaju migova samo je “kap” koja prelijeva čašu. Spominje ga se u sklopu afere “Brodsplit”.

Problem je što ima jaku stranačku bazu

Dugogodišnji je član HDZ-a, cijenjen u karlovačkom ogranku. Bio je i tajnik HDZ-a i ima iza sebe snažnu stranačku bazu. Možda će njegovo micanje neugodno odjeknuti među članstvom.

Ministri koji vjerojatno ostaju Gordan

Ministri koji vjerojatno ostaju

Gordan Jandroković, ministar vanjskih poslova

Jandroković bitan zbog Zagreba i EU

Gordan Jandroković važan je premijerki zbog pregovora sa EU koji su u završnoj fazi ali i zbog činjenice da je nedavno postavljen na čelo zagrebačkog HDZ-a koji je godinama u gubitničkoj fazi.

Lojalan suradnik i Sanaderu i J. Kosor

Iako je bio lojalan suradnik bivšem premijeru Sanaderu Jandroković se ubrzo pokazao kao jedan od najodanijih ministara premijerki Kosor.

Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa

Ministar pred najvećim izazovima

Teško stanje u pravosuđu, korupcija i kriminal najteži su izazovi Republike Hrvatske i ministrova pozicija umnogome ovisi o načinu na koji će djelovati.

Prevažan jer se bavi poglavljem 23

Dražen Bošnjaković zasada može biti miran. Njegova pozicija nije upitna jer vodi izrazito težak resor i ispunjava uvjete za zatvaranje poglavlja 23. zamijenio Ivana Šimonovića.

Darko Milinović, ministar zdravstva

Ne može se pomiriti da mu je šefica žena

Ministru zdravstva i zamjeniku premijerke i predsjednice HDZ-a glavni je krimen što se nikako ne može pomiriti da je “žena “ na tako ključnim mjestima u Vladi i stranci i to sve teže krije.

J. Kosor ne može u rat s dvojicom jakih

Ostat će po svemu sudeći u Vladi i neće ga zahvatiti rekonstrukcija jer premijerka ne može ići u “otvoreni rat” s čak dvojicom snažnih HDZ-ovaca iz 9. izborne jedinice.

Ministri s upitnim statusom: Đuro Popij

Ministri s upitnim statusom:

Đuro Popijač, ministar gospodarstva

Presporo realizira gospodarske mjere

Đuro Popijač i njegovo ime spominjalo se među onim imenima koja odlaze jer navodno premijerka nije zadovoljna dinamikom kojom se realiziraju Vladine gospodarske mjere.

Ostaje jer je tek nedavno došao

Očito je presudila činjenica da je tek odnedavna postao članom HDZ-a a nešto ranije i ministrom gospodarstva uzevši u svoje ruke vrući krumpir nakon odlaska D. Polančeca.

Marina Matulović-Dropulić, ministrica graditeljstva

Ministrica ne ide na ruku ulagačima

Iako se ime Marine Matulović Dropulić spominjalo u kontekstu rekonstrukcije Vlade jer navodno ne izlazi dovoljno na ruku investitorima, a premijerki su važni jer ne želi da se priklone SDP-u.

Jedan od rijetkih stručnjaka

No unatoč svim primjedbama ministrica je jedan od rijetkih članova Vlade kojim se ne osporava stručnost i kompetencija za posao koji obavljaju.

Zagreb: Miistar Božinović svjedočio na suđenju Tomislavu Sauchi i Sandri Zeljko
AFERA DNEVNICE
Pretragom stana Sandre Zeljko našli dokumente, ali i između 50 i 100 pari cipela
Park prirode Papuk
SUDJELUJTE U AKCIJI
Prijavite se za akciju „Tjedan odmora vrijedan“ i promovirajte svoje promotivne ponude
 • vjer.domo:

  macor, paušalno govoriš o milijardama bez i jedne konkretne činjenice. a što se tiče seksualnog opredeljenja, e tu kao vjernik imam stav da takvim bolesnicima nije mjesto na tv-u, nego u ustanovi koja liječi taj poremećaj, u svjetu već dosta uspješno.

 • Avatar Čobanković ( mlađi )
  Čobanković ( mlađi ):

  Jadranka nas misli smjeniti Jadranka je po struci novinarka i ratna dopisnica Ako mi nismo sposobni ?,,, zar je to onda J . Kosor ?? Na ovom je mjestu samo zahvaljujući tome ,što je godinama virila Sanaderu iz guzice i ... prikaži još! pratila svaki njegov korak. Nedamo se mi

 • voltaren protiv komunizma:

  odlično da nema portala gdje bi kreteni frustracije izbacivali