Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijerka u UN-u

Kosor: Mediji stvaraju nervozu kod ministara

kosor
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/3
28.09.2010.
u 00:32

Jadranka Kosor ponovila je da stoji iza najavljenih osvježenja u Vladi i u HDZ-u, ali da će o svemu tome govoriti kada se vrati.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor održala je govor na 65. sjednici Opće skupštine UN-a u New Yorku.

- Ubrzani razvoj suvremenog svijeta, a posebice izazova i prijetnji kojima je izložen, od svih nas zahtijeva usklađenu akciju, zajedničku odgovornost i novu solidarnost. Tijekom svog članstva u Vijeću sigurnosti Hrvatska je promicala ideje koje predstavljaju okosnicu svake uljuđene vladavine, pa tako i globalne, a to znači vladavinu prava te zaštitu i promicanje međunarodnog prava, a osobito ljudskih i manjinskih prava te humanitarnih kao i transparentnost u radu glavnih tijela UN-a – rekla je premijerka.

Naglasila je važnost provedbe milenijskih ciljeva za Hrvatsku zbog njihove usklađenosti s prioritetima vezanim uz proces našeg pristupanja EU, koji je, poručila je Kosor za govornicom na East Riveru, ušao u zadnju fazu.

Hrvatska je sada zemlja davateljica međunarodne pomoći

- Hrvatska je odlučila potvrditi svoju spremnost sudjelovanjem u međunarodnim aktivnostima usmjerenim na ostvarivanje navedenih ciljeva i kroz povećanje financijskih doprinosa za programe i aktivnosti UN-a. Hrvatska je odradila uspješan prijelaz od zemlje primateljice do zemlje davateljice međunarodne pomoći. Svoju je pomoć Hrvatska namijenila susjednoj regiji jugoistočne Europe, gdje naše znanje i stečeno iskustvo mogu biti najkorisniji za zemlje primateljice - rekla je premijerka.

Kosor je govorila o sudjelovanju policijskih i vojnih stručnjaka u 14 međunarodnih misija pod vodstvom UN-a, NATO-a i EU.

- Posebice naglašavam kako je upravo pomoć u izgradnji mira državama koje izlaze iz oružanog sukoba jedan od najvažnijih i najsloženijih izazova pred UN-om. Hrvatska stoga snažno podupire rad Komisije za izgradnju mira i bili smo izvornom članicom, a u želji da pružimo naš daljni doprinos značajnim naporima u ovom pordručju najavili smo i svoju kandidaturu za članstvo u Komisiji za razdoblje 2012./ 2013. godine.

Premijerka je u središtu Svjetske organizacije poručila da "Hrvatska najoštrije osuđuje terorizam i u potpunosti je posvećena suzbijanju ove prijetnje u svim njenim različitim pojavnostima na nacionalnoj, regionalnoj i globalnoj razini.“

"Pomoći ćemo jugoistočnoj Europi"

Govoreći o Hrvatskoj kao članici NATO saveza i budućoj članici EU, Kosor je zaključila da se Hrvatska snažno zauzima za osiguranje mira i stabilnosti jugoistočne Europe.

- Upravo je to ujedno i razlog zbog kojeg se zalažemo za jasnu euroatlantsku perspektivu svih država susjedne regije. Mojim dogovorom sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom okrenuta je nova stranica u hrvatskom-slovenskim odnosima, ali i trasiran put za sve druge zemlje jugoistočne Europe da kroz dijalog i suradnju ostvare svoje pravo na europsku budućnost - podsjetila je Kosor.

U govoru je pozdravila odluku Opće skupštine da aklamacijom usvoji Rezoluciju o Kosovu koje su sponzorirale Srbija i Europska unija jer to je način kojim se u jugoistočnoj Europi stvara posve nova europska paradigma suradnje, mira i napretka.

- Hrvatska će prednjačiti u potpori i promicanju tih vrijednosti u cijeloj regiji a posebice u Bosni i Hercegovini, koja također ima pravo na euroatlantsku perspektivu kao jedinstvena država triju konstitutivnih i jednakopravnih naroda - kaže predsjednica Vlade.

Premijerka je kazala kako se RH zalaže za prihvaćeni koncept odgovornosti za zaštitu civila od genocida, etničkog čišćenja, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.

- S posebnom pozornošću pratimo i podržavamo rad Međunarodnog kaznenog suda, a isto tako na ovom mjestu želim naglasiti kako RH podupire rad Tribunala za bivšu Jugoslaviju te pozdravljamo izlaznu strategiju Suda - rekla je Kosor na kraju govora.

>>Rekonstrukcija Vlade: Zbog afera na udaru Šuker, Kalmeta, Vukelić...

Komentara 69

TN
the_number
10:30 28.09.2010.

Premijerka će odlučiti kakve će poteze povući a novinari oko svega rade preveliku strku.Mediji su odmah neke ministre smjenili,kao da nema drugog načina.straašno

UD
Utjerivać dobroga
10:13 28.09.2010.

Premijerka je u pravu. Šton ovinari imaju pisati o sadašnjosti, o realnosti, o deficitu, kriminalu. Odmah se Šuker uzjoguni, postane nervožjast. Umjesto da ga se pusti da na miru uživa u slastima fine papice i ostalih delicija, na koje kao uspješan ministar ima pravo.

OB
-obrisani-
10:41 28.09.2010.

the_number Ima. I da ih stave u zatvor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije