Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obrana od poplava

Rekonstrukcija savskih nasipa u Slavoniji vrijedna 370 milijuna kuna

Slavonski Brod: Radovi na ojačanju i modernizaciji savskog nasipa
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
02.12.2021.
u 19:39

- Ne sumnjamo da ćemo do kraja 2023. godine u cijelosti realizirati projekt ojačanja lijevoobalnih nasipa rijeke Save ukupne vrijednosti 370 milijuna kuna, od čega se 85 posto sredstava realizira iz sredstava Europske unije – izjavio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković

Lijeva, hrvatska obala Save uskoro bi trebala biti sigurna od poplava. Nakon jedne od najvećih prirodnih katastrofa u suvremenoj Hrvatskoj, potopa Gunje, Rajeva Sela i Račinovaca u svibnju 2014. godine, Hrvatske vode ozbiljno su pristupile projektu gradnje obaloutvrda koje će spriječiti slične nepogode u budućnosti.

U ovom trenutku na području slavonske Posavine provode se projekti sanacije savskih nasipa vrijedni više stotina milijuna kuna. Prema riječima generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića, radovi u Vukovarsko-srijemskoj županiji završeni su, pa je sad u fokusu Brodsko-posavska županija. U ovoj županiji u planu je 210 milijuna kuna vrijedna rekonstrukcija nasipa, od čega su već realizirani radovi u vrijednosti 150 milijuna kuna.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

– Pet dionica je završeno, na šest se još radi, a još tri trebaju otvoriti natječaje u idućoj godini. Ne sumnjamo da ćemo do kraja 2023. godine u cijelosti realizirati projekt ojačanja lijevoobalnih nasipa rijeke Save ukupne vrijednosti 370 milijuna kuna, od čega se 85 posto sredstava realizira iz sredstava Europske unije – izjavio je Đuroković nakon sastanka s brodsko-posavskim županom Danijelom Marušićem.

Podsjetimo, u katastrofalnim poplavama prije sedam godina dvije su osobe smrtno stradale, a nekoliko tisuća ljudi je evakuirano. Vodostaj Save u Slavonskom Brodu dosegnuo je rekordnih 939 centimetara. Realizacija projekta rekonstrukcije i modernizacije savskog nasipa Slavoncima bi trebala donijeti mirniji san bez straha od poplava. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije