Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Potpisano pismo namjere: Regionalno zapovjedništvo za specijalne snage

Počinje s ŠRC-om Šalata, čija je obnova najavljena 2015.
15. veljače 2019. u 00:30 4 komentara 1327 prikaza
Mike Pompeo
Foto: Reuters/PIXSELL

Hrvatska, Mađarska, Slovačka i Slovenija te Austrija, koja nije članica NATO-a, potpisale su pismo namjere o uspostavi Regionalnog komponentnog zapovjedništva za specijalne snage (R-SOCC), koje bi trebalo znatno poboljšati sposobnosti tih snaga. Četiri zemlje saveznice NATO-a, pod vodstvom Mađarske, zajedno s Austrijom radit će na formiranju R-SOCC-a za male zajedničke operacije, priopćio je NATO.

ministar Krstičević u Kabulu Ministar u Afganistanu Krstičević u Kabulu, NATO hvali hrvatske vojnike: 'Sjajno rade, veoma su cijenjeni'

Pismo namjere potpisano je u srijedu, na rubu dvodnevnog sastanka ministara obrane zemalja članica NATO-a. Uime Hrvatske pismo je potpisao pomoćnik ministra obrane Petar Mihatov, koji je mijenjao ministra Krstičevića. Krstičević nije sudjelovao na sastanku zbog rasprave u Saboru o SDP-ovoj interpelaciji o radu Vlade zbog propale kupnje borbenih aviona F-16 C/D Barak od Izraela.

“To zapovjedništvo iznimno će povećati sposobnosti tih pet država da učinkovito koriste svoje specijalne snage. Nestalna struktura R-SOCC-a omogućuje svakoj od sudionica da svoj doprinos koristi odvojeno, a istodobno će imati koristi od integrirane strukture R-SOCC-a kada se aktivira za raspoređivanje”, kaže se u priopćenju NATO-a. Novo zapovjedništvo razvijat će se u skladu sa standardima NATO-a koristeći stručno znanje sjedišta za NATO-ove specijalne operacije u Monsu, u Belgiji. Zapovjedništvo je u prvom redu namijenjeno operaciji EU i NATO-a, ali će moći sudjelovati u ostalim multilateralnim misijama, vježbama i treninzima.

Faksimil F-16 Objavljeni dokument dokazuje: SAD odobrili da se prodaje 'CRO Barak' s NATO opremom

Američki državni tajnik Mike Pompeo (na slici) posjetio je u srijedu vojnike Borbene grupe – Poljska (BGB) na vojnom poligonu Bemowo Piskie u sklopu NATO-ove aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP – Enhanced Forward Presence).

– NATO je potpuno posvećen očuvanju mira i stabilnosti i očuvanju slobode Europe – rekao je Pompeo na vojnom poligonu u Poljskoj, gdje je zahvalio na njihovu doprinosu vojnicima u sastavu aktivnosti Saveza, među kojima su i hrvatski, objavio je MORH. Skorašnja proslava 70. godišnjica osnutka NATO-a bit će prigoda za odavanje počast svima onima koju su postavili njegove temelje i zacrtali glavne ciljeve, a to je da se nikada više na ovim prostorima ne ponove ratne strahote, istaknuo je američki državni tajnik.

Svadbeni video Vinka Grgića
RASKOŠNO IMANJE
Svadbeni video otkrio u kakvom luksuzu živi Vinko Grgić, osumnjičeni iz afere Janaf
Računalo
Novi način učenja
5 stvari koje trebate znati prije kupovine laptopa za novu školsku godinu
  • Nikola Turajlić-jaružalo:

    O dobri naš Hrvatski Bože najveća Ti hvala i slava što svoje najvjernije stado vraćaš u njegov stari KundK tor. Moja pokojna baba je uvijek govorila kako se najbolje živjelo za Vranje Josipa. Naše vjerodomoljubne vlasti pomalo shvaaćaju kako državu ... prikaži još! nije lako voditi, pa pomalo svoje suverene ingerencije prenose na zajednička transatlanska tijela, gdje kao sluge pokorni vode brigu da izvrše samo ono što im gazde narede. Genetika je učinila kroj milenije svoje, zar ne?

  • Snowman:

    Austro-Ugarska se vraca