Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekologija

Regionalni park Mura - Drava na putu da postane rezervat biosfere

'16.09.2010. Drava, Varazdin, Fotoklub Varazdin za svoje clanove organizirao radionicu pod imenom Drava. Na radionici je sudjelovalo 16 clanova Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
02.02.2011.
u 16:05

To je, tvrde jedni, dobra vijest za Međimurje, no s druge strane čuju se kritike da će se time zaustaviti gospodarski razvitak jer se u zaštićenom području neće moći graditi tvornice

- Proglašenje Regionalnog parka Mura - Drava je neophodan preduvjet za nastavak zajedničke hrvatsko-mađarske nominacije ovog područja za UNESCO-ov rezervat biosfere i okosnica buduće regionalne suradnje oko vodotoka na području nekoliko država - istaknuto je na sastanku u Ministarstvu kulture, na kojem je bila i saborska zastupnica Sunčana Glavak.

U Čakovcu je najavila da će područje unutar Regionalnog parka Mura - Drava će u idućih desetak dana biti proglašeno i službeno regionalnim parkom, a bit će, u dogovoru s nevladinim i ekološkim udrugama i stručnjacima, nominirano i za rezervat biosfere! To je, tvrde jedni, dobra vijest za Međimurje, no s druge strane čuju se kritike da će se time zaustaviti gospodarski razvitak jer se u zaštićenom području zbog strožih uvjeta neće moći graditi tvornice i širiti poduzetničke zone. Ministarstvo kulture pozvalo je predstavnike nevladinih udruga koje su sudjelovale u javnim raspravama oko proglašenja trajne zaštite Regionalnog parka Mura - Drava te planova i projekata održivog korištenja i zaštite ovih rijeka. Podsjetimo, zbog zahvata koje planiraju Hrvatske vode, organiziran je nedavno kod Legrada masovni prosvjed protiv radova. Predstavnici udruga kažu da su im u Ministarstvu pokušali objasniti da štetnih posljedica za okoliš neće biti te da nema razloga za bunu i prosvjede. Provedena je i rasprava o projektima upravljanja vodama te je zaključeno da se značaj napredak očekuje od Plana upravljanja vodnim područjima, koji će osigurati održivo upravljanje vodama, uključujući zaštitu prirode na području Mure i Drave.

Inače, rezervati biosfere su područja kopnenih i obalnih ekosustava međunarodno priznati unutar UNESCO-ovog programa za promicanje i prikazivanje uravnoteženog odnosa između ljudi i prirode. Naglasak je na očuvanju prirodne baštine i bioraznolikosti, održivog razvitka te znanstvenoga istraživanja. Velebit je još 1978. godine uvršten u svjetsku mrežu rezervata biosfere. Bivši ministar kulture Božo Biškupić i mađarski ministar okoliša i voda Imre Szabo još su u rujnu 2009. godine potpisali izjavu o uspostavi prekograničnog rezervata biosfere Mura - Drava - Dunav u sklopu UNESCO-ova programa "Man and biosphere". Neki zaštitari prirode upozoravaju da se kasni sa svime, od Regionalnog parka do rezervata biosfere.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije