Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11. godišnjica smrti

Reformisti o Savki Dabčević-Kučar: 'Mogla bi i trebala biti uzor političarima i građanima'

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
06.08.2020.
u 13:48

"Savka je uvijek govorila da politika bez jasnih, etičkih i moralnih stavova nije politika. Na taj način promišljaju i Reformisti, na tim temeljima su nastali Reformisti i s tim temeljima ćemo nastaviti djelovati", poručila je Martinčević

Izaslanstvo Narodne stranke - Reformista položilo je u četvrtak vijence na grob Savke Dabčević-Kučar u povodu 11. godišnjice njezine smrti, istaknuvši da je ona jedna od najvažnijih političarki moderne hrvatske povijesti koja bi trebala biti uzor drugima.

"Savka Dabčević-Kučar jedna je od najvažnijih političarki moderne hrvatske povijesti koja bi danas mogla i trebala biti uzor ne samo političarima u Hrvatskoj, već i svim građanima", izjavila je potpredsjednica stranke i saborska zastupnica Natalija Martinčević na zagrebačkom groblju Mirogoju. 

Istaknula je da su njezino poimanje politike, djelovanje, čista i jasna stajališta uglavnom potpuno suprotna današnjem poimanju i viđenju politike, dnevnopolitičkim prepucavanjima i često ignoranciji naših političara kojoj svjedočimo.

"Savka je uvijek govorila da politika bez jasnih, etičkih i moralnih stavova nije politika. Na taj način promišljaju i Reformisti, na tim temeljima su nastali Reformisti i s tim temeljima ćemo nastaviti djelovati", poručila je Martinčević. 

Savka Dabčević-Kučar rodila se na Korčuli 6. prosinca 1923., a umrla je u Zagrebu 6. kolovoza 2009. Bila je ekonomistica, profesorica i političarka. Jedna je od ključnih figura hrvatskoga proljeća, zagovornica promjena u gospodarskom sustavu na temelju slobodnijeg djelovanja tržišta te reforme federacije u smjeru veće samostalnosti i ravnopravnosti republika. Autorica je više udžbenika iz područja političke ekonomije i planiranja.

Nakon 21. sjednice Predsjedništva Saveza komunista Jugoslavije (SKJ) u Karađorđevu u prosincu 1971. bila je prisiljena dati ostavku na dužnost predsjednice Centralnog komiteta SKH, nakon čega je isključena iz SKH, uklonjena iz zagrebačkog Ekonomskog fakulteta i iz javnog života.

U početku stvaranja višestranačja 1990. u Hrvatskoj ponovno se uključuje u politički život pristupivši kao izvanstranačka osoba Koaliciji narodnog sporazuma. Bila je osnivačica i predsjednica Hrvatske narodne stranke (HNS) od 1990. do 1994. te zastupnica u Hrvatskom saboru od 1992. do 1995. Počasnom predsjednicom HNS-a proglašena je 1995.

Na čelu HNS-a naslijedio ju je Radimir Čačić, sada predsjednik Narodne stranke - Reformista.

Komentara 2

Avatar rubinet
rubinet
13:53 06.08.2020.

Što bi sad rekla Uvažena? Što ostade od njene misli u Narodnoj stranci?

FE
fefellerunt
14:06 06.08.2020.

Po čemu bi mi trebala biti uzor? po tome što ništa ne čineći za državu od nje mogu lijepo i dobro živjeti? U biti onda takvim uzorom ide vleika većina u ovoj državi pa su reformisti sigurno ponosni, a dovoljnoljno je vidjeti njene sljedbenike iz tadašnjeg HNS-a Čačić pos, Pusić dipčlomacija , Richmebrrg Von Velika Gorica/zenica, vrdoljak razdjelnik, divjaklaptop i ostali koji su toliko učinili u osiromašivanju državnog budžeta ,. a i građana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije