Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.06.2018. u 07:23

Inicijativa “Narod odlučuje” nije samo hrvatska izmišljotina

Zamislite referendum o ukidanju poreza na dohodak. Taj poziv na zamišljanje (ne)mogućeg iznijela je ovih dana ustavna stručnjakinja Sanja Barić. Je li moguće u Hrvatskoj sazvati referendum za ukidanje poreza ili međunarodnih sporazuma? U Italiji su takvi referendumi nemogući i svi referendumski prijedlozi idu najprije ustavnom sudu na razmatranje.

Postoje samo abrogativni referendumi, odnosno oni kojima se može ukinuti neki zakon ili neki članak zakona, ali su zabranjeni oni vezani uz financijska pitanja (vjerojatno bi svi bili protiv poreza), kao i oni za međunarodne sporazume. Mogli biste kazati kako je još i shvatljivo da se oni vezani uz financije ne smiju održavati jer bi se ukidanjem poreza ukinulo zdravstvo, školstvo... Ali zašto se ne bi smjeli ukidati međunarodni sporazumi?

Referendum
1/11

Nećemo ulaziti u to da bi zasigurno bilo onih koji bi bili protiv nekih mirovnih sporazuma, ali uzmimo primjer da se u Italiji raspiše referendum o potpisanim Osimskim sporazumima kojima su određene granice između SFRJ i Italije. Talijani bi takav sporazum na referendumu vjerojatno odbacili, jer drže da su izgubili dio Istre.

U Njemačkoj je tridesetih godina s ekonomskom krizom nastala i politička kriza. Nijemci su bili “umorni od tradicionalnih stranaka”. Hitler je obećavao izlazak iz krize. Na parlamentarnim izborima 1933. Hitlerova je Njemačka nacionalsocijalistička stranka pobijedila, ali nije imala većinu za samostalno vladanje. Predsjednik države Paul von Hindenburg dao je Hitleru mandat. Samo 17 dana poslije smrti von Hindenburga, Hitler je 19. kolovoza 1934. raspisao referendum o ujedinjenju dviju dužnosti s pitanjem jeste li za to da se ujedine dužnosti vođe i kancelara. Tako je na legitiman referendumski način postao diktator. Referendumom je 1938. anektirao i Austriju.

Inicijativa “Narod odlučuje” nije samo hrvatska izmišljotina. U Italiji postoji (Il popolo decide) od 2017., a u posljednje vrijeme se takvi pokreti javljaju i drugdje, jer su “tradicionalne stranke nesposobne...”. Referendumi prije svega ne smiju biti emotivni, jer kada su emocije u pitanju oni mogu postati pogubni za sam narod u ime kojeg se želi da se taj narod izjasni.

Komentara 12

KL
klamerko
20:56 10.06.2018.

Svako uspoređivanje s Italijom kod koje građani imaju pola godine vremena skupiti 1% glasova biračkog tijelo je promašeno. Da je pitanje bilo treba li ukinuti pdv, sasvim sigurno ne bismo imali 10 % potpisa u samo 15 dana, jer ljudi u Hrvatskoj nisu ni bedasti ni glupi, samo KPH vrši političko nasilje. I sasvim sigurno da referendum o reintegraciji Vojvodine Hrvatskoj ne bi bio provediv u praksi iz postojećih vanjsko političkih razloga, jer građani odlučuju o stvarima u svojoj zemlji, ne i teritorijalno izvan nje! Uglavnom, sasvim promašeni članak koji je očigledna priprema i medija i vlade na poniženje 400 000 hrvatskih građana, kao još jedan od niza serija aspekata političkog nasilja KPH nad Hrvatskom (od 1945. do danas).

JK
ja-kan
10:32 10.06.2018.

Jadan pokušaj branjenja političke korupcije vladajućih političkih elita.

ZL
Zlatkos1
18:09 10.06.2018.

Još jedan navijački (naručeni) komentar! Pa, USUD će prosuditi da li su pitanja ustavna!? Maltretira nas povlaštena manjina. Želi se dokraja kreirati sustav u kojem (očto) narod o ničem ne smije odlučivati!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije