Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAROD ODLUČUJE

DSS: Referendum o novom Izbornom zakonu je neustavan

Siniša Ljubojević
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
08.06.2018.
u 09:46

Stanje svijesti građana o pravima nacionalnih manjina

Referendum o Izbornom zakonu, za čije održavanje je Građanska inicijativa Narod odlučuje prikupila dovoljno potpisa, je protuustavan. Tvrde to iz Demokratskog saveza Srba ističući kako prava nacionalnih manjina ne smiju biti teme dnevnopolitičkih predstava.

-Za srpsku zajednicu u Hrvatskoj preosjetljivo je uopće dovoditi u pitanje postojeća propisana prava koja se ne poštuju. Stanje svijesti građana o pravima nacionalnih manjina, posebno srpske, u Hrvatskoj, zabrinjavajuće je za budućnost odnosa hrvatske kao većinske zajednice prema svim drugima. Dok sa istoka naviru izbjeglice i lutaju po Hrvatskoj, dok velik broj građana odlazi iz Hrvatske tražeći bolji život, dok se gospodarstvo raspada, pojedinima je i dalje glavni problem 4,36 posto Srba i prava srpske zajednice, stoji u priopćenju kojega potpisuje glavni tajnik DSS-a Siniša Ljubojević.

Dalje navodi kako na osnovu činjenice da prostor na kome žive zajedno sa Hrvatima dijele vjekovima, da su u tom periodu dali ogroman doprinos razvoju i hrvatskog društva, Srbi su u današnjem modernom hrvatskom društvu zaslužili da izraze svoje specifične interese u političkom sistemu putem posebnih predstavnika koji imaju jednaka prava kao i svi drugi izabrani zastupnici.

-DSS zatražit će od svih parlamentarnih stranaka da proglase protuustavnim Građansku inicijativu „Narod odlučuje“, te da podrže inicijativu DSS-a o razmjerom broju saborskih zastupnika srpske zajednice u Hrvatskom saboru, 7 saborskih zastupnika. Ovakav stav DSS-a temeljimo na povijesnim činjenicama i ulozi Srba na ovom prostoru, kao konstitutivnom statusu sve do 1991. godine, zaključuje se u priopćenju.

Siniša Ljubojević
1/8

Komentara 27

BR
Brankko
12:45 08.06.2018.

Možemo se veseliti zbog količine skupljenih potpisa, ali što dalje, s referendumom? Imamo li problem? Očekuje se da u demokraciji odlučuje većina, uz uvažavanje "onih drugih". Ti potpisi, to je tek prvi korak prema referendumu. A onda, po čl. 6 Zakona o referendumu, na referendum mora izaći većina od upisanih birača (dakle 50% + 1 birač), i da bi referendum uspio, od toga broja većina (dakle 50% + 1 birač) mora podržati referendum. Dakle, ako se raspiše referendum na temelju očito dovoljne količine potpisa za GI Narod odlučuje (više od 374.740), pojednostavnjeno rečeno -- ako je danas 374.740 broj koji predstavlja 10% svih birača, to znači da ima 3.747.400 birača. Dakle, na referendum mora izaći 1.873.701 birač, i od toga broja referendumsko pitanje mora podržati 936.851 birač. -- Da na referendum izađe 3.000.000 birača, ono "za" trebalo bi zaokružiti više od 1,5 mil. birača. -- Nemoguća misija? Demokracija nam je malo čudna?

DU
Deleted user
04:48 09.06.2018.

U emigrantskim drzavama ima na milione pripadnika istih manjina, ali nigdje nemaju svojih predstavnika u vladi. Manjine vladaju jedino u kolonijama, a Srbi bi u Hrvatskoj vladali iz navike.

DA
dadalina
17:23 08.06.2018.

Koliko ja znam u saboru RH ima manjina i van manjinskih stranaka . Tako da manjinske liste nisu potrebne . Neka se integriraju a ne separiraju .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije