Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'problema više nema'

Reding: Za mene je 'lex Perković' riješen, Miljenić: To je točka na "i"

vivane reding i orsat miljenić (1)
Tomislav Krasnec/VLM/PIXSELL
Autori: tk/VLM, irk/VLM
07.10.2013.
u 16:12

Potpredsjednica Europske komisije dodala je da će se postupak protiv Hrvatske zaustaviti čim zakon stupi na snagu.

Potpredsjednica Europske komisije i europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding izjavila je u Luxembourgu da je slučaj oko europskog uhidbenog naloga za nju riješen.

– Hrvatski slučaj za mene je riješen jer je hrvatski parlament izglasao zakon kao što je hrvatska vlada obećala da će učiniti – kazala je Reding čija je izjava objavljena u videu na stranicama Europske komisije.

Potpredsjednica Europske komisije dodala je da će se postupak protiv Hrvatske zaustaviti čim zakon stupi na snagu.  

U Luxembourgu je danas i ministar pravosuđa Orsat Miljenić, koji po prvi puta koristi hrvatsko pravo glasa na Vijeću za pravosuđe i unutarnje poslove. Ovo je, naime, prva sjednica tog Vijeća nakon 1. srpnja. Ministar Miljenić je bio veseo nakon što je čuo izjavu koju je Viviane Reding dala na ulasku na sastanak Vijeća. 

- Drago mi je da smo stavili točku na "i", sada i formalno kroz tu izjavu. Priča je gotova - rekao je Miljenić.

S obzirom na to da su i ministar Miljenić i premijer Zoran Milanović u više navrata javno najavljivali da će unutar Vijeća potaknuti raspravu o ravnopravnosti Okvirne odluke o Europskom uhidbenom nalogu iz 2002. godine, ministra smo u Luxembourgu pitali je li već pokrenuo takvu raspravu. Odgovorio je da nije. 

- Ne. Ne ide procedura tako jednostavno. Doći će to na svoj red, ali znate kako je, trebat će neko vrijeme za to. Mi o tome razgovaramo neformalno. Prije nego što idete s nekim formalnim prijedlogom, morate vidjeti kako stoji situacija. Tako da će doći na red, ali ne skoro - odgovorio je ministar Orsat Miljenić.

Podsjetimo, visoki hrvatski dužnosnici javno su se žalili na to što Okvirna odluka ne dopušta novim državama članicama uvođenje vremenskog ograničenja u primjeni EUN-a, a dopuštala je takvo što onim državama koje su bile članice EU u trenutku donošenja te odluke 2002. godine. Da bi promijenila tu "neravnopravnu" odredbu Okvirne odluke, Hrvatska mora uvjeriti sve druge zemlje članice EU da je zaista važno i neophodno vraćati se na odluku koja je donesena prije 11 godina. 

>> EK o 'lex Perković': Razmislit ćemo hoćemo li ukinuti sankcije RH

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije