Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JASNA PORUKA

Erdogan prijeti EU: 'Dobro me poslušajte. Ako učinite još korak, granice će se otvoriti, utuvite si to u glavu'

Recep Tayyip Erdogan
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
25.11.2016.
u 10:49

Erdoganove izjave odgovor su na europske strahove da će turski režim odustati od primjene sporazuma o migrantima potpisana u ožujku s EU i prekinuti zadržavati priljev izbjeglica koje pokušavaju doći do Europe

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je danas da će otvoriti granice kako bi propustio migrante koji žele ući u Europu, dan nakon što se u Europskom parlamentu glasalo o zamrzavanju pregovora o prijamu Turske u EU.

– Kad se 50.000 migranata okupilo na graničnom prijelazu Kapikule (na tursko-bugarskoj granici), zvali ste upomoć. Počeli ste se pitati: "Što ćemo ako Turska otvori svoje granice?" – izjavio je Erdogan.

– Dobro me poslušajte. Ako učinite još korak, te će se granice otvoriti, utuvite si to u glavu – kazao je Erdogan u govoru u Istanbulu.

U neobvezujućoj rezoluciji, usvojenoj velikom većinom u Strasbourgu, eurozastupnici su pozvali u četvrtak na "privremeno zamrzavanje" pristupnih pregovora s Turskom zbog "neobuzdane" represije koja traje od neuspjela državnog udara u srpnju.

Erdoganove izjave odgovor su na europske strahove da će turski režim odustati od primjene sporazuma o migrantima potpisana u ožujku s EU i prekinuti zadržavati priljev izbjeglica koje pokušavaju doći do Europe. Turska na svojem tlu ima 2,7 milijuna sirijskih izbjeglica.

EU postaje sve kritičniji spram Turske koja je otpustila ili suspendirala s položaja više od 110.000 ljudi, od vojnika, akademika, sudaca, novinara do kurdskih čelnika, zbog navodne podrške neuspjelom državnom udaru u srpnju.

EU je u ožujku obećao ubrzati pristupne pregovore Ankare u zamjenu za njezinu pomoć u migrantskoj krizi, odnosno sprečavanju migranata da krenu prema obalama Europe.

Erdogan optužuje EU da ne razumije težinu stanja u Turskoj i najavio je da bi iduće godine mogao organizirati referendum o pregovorima s Unijom.

Austrija i Luksemburg predvode pozive na obustavu pregovora s Turskom, dok Njemačka, Francuska i većina drugih država za sada podržavaju njihov nastavak i boje se u pitanje dovesti tursku suradnju u migrantskoj krizi. Svi, međutim, ističu da će pregovori biti prekinuti ako Turska ponovno uvede smrtnu kaznu. Turska je započela pregovore s Europskom unijom još u listopadu 2005., ali nije daleko odmakla.

>> Erdoğan kao odgovor u EU šalje val izbjeglica?

>> Turska i EU: Je li došao kraj puta?

Komentara 69

amo_ća
10:55 25.11.2016.

Jadna li je ova europa spala na to da se ulizuje muslimanima

ST
strsljen2013
11:10 25.11.2016.

Ja bih mu odgovorio potpuno isto: Dobro me poslušaj. Ako učiniš još korak, bit će demokratski izbori u Turskoj, utuvi si to u glavu.

DU
Deleted user
11:00 25.11.2016.

Sve migrante koji su došli prošle godine vratiti Tursku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije