Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Reaktor se raspada, Japance raduje dupin spašen iz rižina polja

Radijacija koja će sada početi istjecati mnogo je viša od dosadašnje, a najgore, prema procjenama, tek dolazi
25. ožujka 2011. u 19:00 3 komentara 5 prikaza
japan dupin
Foto: Reuters/Pixsell

Napokon i dobra vijest iz Japana. Mladi dupin kojega je tsunami prije dva tjedna izbacio iz oceana u rižino polje preživio je u plićaku. Pronašao ga je prolaznik i odmah pozvao aktiviste za zaštitu životinja. Dupin se koprcao u plićaku dva kilometra od obale, a kad je do njega došao Ryo Taira, koji pokušava spasiti što više životinja stradalih u katastrofi, nije ga uspio uloviti mrežom.

Nosili ga do mora

"Morao sam ući u rižište i u naručju ga prenijeti. Bio je jako slab, očito smo ga zbog toga i uspjeli uhvatiti. Omotali smo ga mokrim ručnicima i odnijeli do mora. Čim je zaplivao, živnuo je. Ne znamo hoće li preživjeti, ali ima više izgleda u oceanu nego u polju riže”, rekao je spasilac.
Na žalost, druge vijesti koje dolaze iz Japana nisu toliko dobre. Prema svemu sudeći, jučer je došlo do pucanja jednog od reaktora u nuklearki Fukushima, što znači da će se razina radijacije koja dopire iz gotovo potpuno uništene elektrane višestruko povećati.– Jezgra se topi unutar reaktora, ali većina radijacije zadržava se unutar posebne oplate. Kada taj plašt pukne, ili kada počne curiti iz nekog od spojeva, više nema prepreke da radioaktivne čestice počnu nekontrolirano istjecati u okolinu – kaže fizičar Zdravko Karakaš.

Nema mjesta optimizmu

Japanski premijer Kan u komornoj je atmosferi objavio da je havarija u nuklearki dostigla novu dimenziju te da se rješenje još ne nazire.
– Situacija u elektrani Fukushima Daichi vrlo je ozbiljna. Moramo ostati snažni, ali nismo u poziciji da budemo optimisti, izjavio je Kan na tiskovnoj konferenciji u Tokiju.

Zbog nesigurne situacije privremeno su zaustavljeni i radovi na sanaciji nuklearke čije sada već gotovo sasvim sigurno rastaljene jezgre pokušavaju sanirati “nuklearni samuraji”, kako Japanci nazivaju dobrovoljce koje gotovo sigurno čeka skora smrt od radijacije. Prije nekoliko dana već ih je nekoliko primljeno u bolnicu s teškim simptomima ozračenosti, a pitanje je dana kada će pokleknuti i ostali dobrovoljci. Pojačano istjecanje radijacije zasigurno će povećati broj žrtava potresa, tsunamija i zračenja koji se u ovom trenutku procjenjuje na oko 18.000 poginulih.

Ajoj...
Djevojka otkrila kako je partnera uhvatila u prevari: 'Nazvala sam restoran u kojem je bio i pitala...'
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
  • Alien 222:

    Sta znaci \"DUPIN\" ??? hm ....nikad nisam cuo za tu rijec !!! Ali ja mislim da je rijec o DELFINU !!!

  • Riznica:

    Zavrsice pod kuhinski noz, kao sto zavrse milione ubijenih kitova za koje Japanci svake godine dobiju kritike od svijeta..

  • Deleted user:

    Njam, njam, sad budu popapali delfina! :o)