Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Reakcija Sindikata policije Hrvatske na informacije o smanjenju plaća

"Smanjivanje plaća onih koji trenutno izravno vode borbu protiv pandemije riskirajući time svoje zdravlje i zdravlje svojih najmilijih definitivno nije dobar, pametan ni promišljen potez"
24. ožujka 2020. u 11:47 1 komentara 3941 prikaza
'27.10.2011., Zagreb - Na Trgu bana Jelacica sindikat policije Hrvatske odrzao je prosvjed policijskih sluzbenika, clanova SPH, protiv prijedloga Uredbe o placama policijskih sluzbenika. Dubravko Jagi
Foto: 'Marko Lukunic/PIXSELL'

Da je pravilno krizno komuniciranje jako bitno u situaciji kada je svijet pogodila pandemija koronavirusa koja će se bez sumnje odraziti na ekonomiju mnogih zemlja, pa samim tim i egzistenciju građana, nešto je na što upozoravaju komunikolozi. No ta upozorenja očito baš nisu naišla na plodno tlo kod pojedinih političara, koji svojim kontradiktornim porukama zbunjuju javnost.

Traže pojašnjenje Sindikat policije: Ministre, hoće li se smanjivati plaće i liječnicima, policajcima, vatrogascima?

Upravo zbog nekih kontradiktornih izjava Darka Horvata, ministra gospodarstva, reagirao je i Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske (SPH). Jagić kaže da pojedini članovi vlade kontradiktorno izjavljuju o onome što će se zbog pandemije koronavirusa događati s plaćama zaposlenih u državnom i javnom sektoru.

Ističe tako da, s jedne strane stižu staložene poruke pojedinih članova Vlade kako je još preuranjeno govoriti o „rezanjima“ plaća te kako se u takvim porukama ističe da medicinskom osoblju, policiji, vojski i drugima uključenima u sustav civilne zaštite koji će morati raditi bez obzira na okolnosti, ni u kojem slučaju neće smanjivati plaće. S druge strane, kaže Jagić, ministar Horvat u javnim istupima, opetovano najavljuje kako će svima u javnim i državnim službama smanjivati plaće. Jagić smatra da su takve Horvatove izjave preuranjene.

Krizne mjere u Koprivnici KRIZNE MJERE Gradonačelnik: Mogući su otkazi i kresanje plaća za 15 posto

- Nejasno nam je kako ministri zaduženi za financije i rad smiruju situaciju dok je ministar gospodarstva (koji realno ne bi trebao imati utjecaj na plaće zaposlenih u državnim službama) raspiruje opetovanom najavom smanjenja plaća zaposlenih. Koliko smo uspjeli prebrojati proteklih dana isto je najavio u najmanje pet ili šest medijskih istupa različitim medijskim kućama. Smatramo kako baš zbog okolnosti koje izaziva ova kriza smanjivanje plaća onih koji trenutno (a u budućnosti značajno više) izravno vode borbu protiv pandemije riskirajući time svoje zdravlje i zdravlje svojih najmilijih definitivno nije dobar, pametan, promišljen potez, već nasuprot predstavlja na neki način zapreku u borbi protiv epidemije jer zaposlenici koji rade, ali će i raditi danima najteže poslove, imaju jednu veliku dodatnu brigu o vlastitim plaćama i egzistenciji - naveo je Jagić u priopćenju.

KORONAVIRUS Bandić će predložiti sindikatima smanjenje plaća, najavio druge mjere za Zagreb

Smatra on i da je najava iznošenja smanjenja plaća državnim i javnim službama u medijima nepoštivanje i narušavanje socijalnog dijaloga sa sindikatima. Zbog svega toga, Jagić apelira da se iz mjerodavnih službi, odnosno Vlade, javno naznači planira li se smanjenje plaća policijskih službenika, pravosudnih policajaca, carinika i svih dr. državnih službenika i namještenika koje  SPH zastupa.

- Navedeno je potrebno kako bi se dao odgovor na navedeno pitanje, koje je i sam ministar Horvat u više navrata potencirao u javnosti, hoće li se u skorije vrijeme pristupiti smanjenju plaća državnih službenika i namještenika, a posebice policije, pravosuđa, financija i carine. A ako je stav Vlade RH drugačiji od ministra Darka Horvata tada molimo da ga se uputi kako da iznosi informacije u javnosti jer ministar mora razumjeti da ono što iznosi u tom trenu predstavlja i stav Vlade RH - zaključuje Jagić u priopćenju SPH.

ISTRAŽIVANJE
Zagreb nakon Bandića: Tomašević uvjerljivo vodi, ali jedno ime je pravo iznenađenje
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
  • marijaqwer:

    Plaće iz proračuna dolaze ( od poreza ) iz realnog sektora . Epidemija je ozbiljno uzdrmala promet, turizam , proizvodnju. Ako je prestala ili ako je smanjena proizvodnja dobara i usluga nema ni novca za proračun bez obzira što liječnici, ... prikaži još!, policija, i drugi rade i više nego inače. Ako kriza potraje kratko ( do 6 mjeseci ) živjeti ćemo od zaliha i kredita, ali ako potraje duže cijeli sustav će se urušiti. Ovdje se radi o višoj sili a ne o volji i sposobnosti političara