Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kontradiktorne izjave

Reakcija Sindikata policije Hrvatske na informacije o smanjenju plaća

'27.10.2011., Zagreb - Na Trgu bana Jelacica sindikat policije Hrvatske odrzao je prosvjed policijskih sluzbenika, clanova SPH, protiv prijedloga Uredbe o placama policijskih sluzbenika. Dubravko Jagi
Foto: 'Marko Lukunic/PIXSELL'
24.03.2020.
u 11:47

"Smanjivanje plaća onih koji trenutno izravno vode borbu protiv pandemije riskirajući time svoje zdravlje i zdravlje svojih najmilijih definitivno nije dobar, pametan ni promišljen potez"

Da je pravilno krizno komuniciranje jako bitno u situaciji kada je svijet pogodila pandemija koronavirusa koja će se bez sumnje odraziti na ekonomiju mnogih zemlja, pa samim tim i egzistenciju građana, nešto je na što upozoravaju komunikolozi. No ta upozorenja očito baš nisu naišla na plodno tlo kod pojedinih političara, koji svojim kontradiktornim porukama zbunjuju javnost.

Upravo zbog nekih kontradiktornih izjava Darka Horvata, ministra gospodarstva, reagirao je i Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske (SPH). Jagić kaže da pojedini članovi vlade kontradiktorno izjavljuju o onome što će se zbog pandemije koronavirusa događati s plaćama zaposlenih u državnom i javnom sektoru.

Ističe tako da, s jedne strane stižu staložene poruke pojedinih članova Vlade kako je još preuranjeno govoriti o „rezanjima“ plaća te kako se u takvim porukama ističe da medicinskom osoblju, policiji, vojski i drugima uključenima u sustav civilne zaštite koji će morati raditi bez obzira na okolnosti, ni u kojem slučaju neće smanjivati plaće. S druge strane, kaže Jagić, ministar Horvat u javnim istupima, opetovano najavljuje kako će svima u javnim i državnim službama smanjivati plaće. Jagić smatra da su takve Horvatove izjave preuranjene.

- Nejasno nam je kako ministri zaduženi za financije i rad smiruju situaciju dok je ministar gospodarstva (koji realno ne bi trebao imati utjecaj na plaće zaposlenih u državnim službama) raspiruje opetovanom najavom smanjenja plaća zaposlenih. Koliko smo uspjeli prebrojati proteklih dana isto je najavio u najmanje pet ili šest medijskih istupa različitim medijskim kućama. Smatramo kako baš zbog okolnosti koje izaziva ova kriza smanjivanje plaća onih koji trenutno (a u budućnosti značajno više) izravno vode borbu protiv pandemije riskirajući time svoje zdravlje i zdravlje svojih najmilijih definitivno nije dobar, pametan, promišljen potez, već nasuprot predstavlja na neki način zapreku u borbi protiv epidemije jer zaposlenici koji rade, ali će i raditi danima najteže poslove, imaju jednu veliku dodatnu brigu o vlastitim plaćama i egzistenciji - naveo je Jagić u priopćenju.

Smatra on i da je najava iznošenja smanjenja plaća državnim i javnim službama u medijima nepoštivanje i narušavanje socijalnog dijaloga sa sindikatima. Zbog svega toga, Jagić apelira da se iz mjerodavnih službi, odnosno Vlade, javno naznači planira li se smanjenje plaća policijskih službenika, pravosudnih policajaca, carinika i svih dr. državnih službenika i namještenika koje  SPH zastupa.

- Navedeno je potrebno kako bi se dao odgovor na navedeno pitanje, koje je i sam ministar Horvat u više navrata potencirao u javnosti, hoće li se u skorije vrijeme pristupiti smanjenju plaća državnih službenika i namještenika, a posebice policije, pravosuđa, financija i carine. A ako je stav Vlade RH drugačiji od ministra Darka Horvata tada molimo da ga se uputi kako da iznosi informacije u javnosti jer ministar mora razumjeti da ono što iznosi u tom trenu predstavlja i stav Vlade RH - zaključuje Jagić u priopćenju SPH.

Komentara 1

MA
marijaqwer
12:59 24.03.2020.

Plaće iz proračuna dolaze ( od poreza ) iz realnog sektora . Epidemija je ozbiljno uzdrmala promet, turizam , proizvodnju. Ako je prestala ili ako je smanjena proizvodnja dobara i usluga nema ni novca za proračun bez obzira što liječnici,, policija, i drugi rade i više nego inače. Ako kriza potraje kratko ( do 6 mjeseci ) živjeti ćemo od zaliha i kredita, ali ako potraje duže cijeli sustav će se urušiti. Ovdje se radi o višoj sili a ne o volji i sposobnosti političara

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije