Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Razorni Trump postao prošlost bez budućnosti

Stari predsjednik ne bi mogao biti drukčiji nego što je bio, nasilan i vulgaran, a to si republikanci ne smiju dopustiti
21. siječnja 2021. u 15:10 7 komentara 623 prikaza
Donald Trump napustio Bijelu kuću
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Time što je ignorirao do kraja svoga legitimnog nasljednika, Donald Trump je poslao novu poruku što misli o američkoj demokraciji: samo on, i fanatici koje je stvorio i koji su stvorili njega, žive u iluziji da nije izgubio izbore i da ga čeka svjetlija budućnost.

KAKO JE PROŠLA INAUGURACIJA Biden: Shvatili smo da je demokracija krhka. Zaustavimo rat između plavih i crvenih

Naknadni obračuni

Sve govori podatak da novog predsjednika nije ni dočekao! Da ga nisu uzdrmale nevolje s koronom, i da s njome nisu isplivale sve njegove državničke mane i ljudski nedostaci, vjerojatno je mogao ući u američku povijest na bolji način, možda i s drugim mandatom; gurnuo bi pod tepih sve probleme zbog kojih je na kraju izgubio izbore i zbog kojih će barem na jedno suđenje. Imao je dotad sasvim solidne ekonomske rezultate, držao je uz sebe nezadovoljne Amerikance koji su ga doveli u Bijelu kuću, a krupne greške i svakodnevne eskapade pripisivane su njegovu stilu.

Sa svim što je učinio, ili je propustio učiniti, Trump je - a da to nije htio priznati - poslao sebe u zasluženu mirovinu, bez realnih izgleda da se politički reaktivira. Tko bi ga podržao? Realno je očekivati da će ga se stranka odreći, da će se pristaše raspasti, a brojni protivnici s njime naknadno sređivati račune. Kakvu budućnost može imati čovjek koji je jednu polovicu Amerike konfrontirao s drugom, koji je vadio iz naftalina stare američke demone i koji ne poštuje ni slovo ni duh Ustava na koji je prisegnuo.

Na Trumpu se od početka vidjelo da ni jednog dana kruh nije zarađivao u politici, ni kao guverner, ni kao kongresmen, ni kao senator. Kao da se netko na kazališne daske popne u starim danima i igra Mefista, a da nije ni čuo za Goethea. Zato treba biti ambiciozan i površan, samouvjeren i prefrigan, drzak i prepotentan.

Moguće ja da bi mu sve bilo oprošteno da je pokazao barem više empatije kad je zaraza zakucala na američka vrata i više poštovanja prema državi kad je izgubio povjerenje (većine) državljana. Cijela njegova konstrukcija pala je pod teretom razornoga karaktera; ostalo je bila javna egzekucija jedne nedomišljene politike i rušenje jedne ekstravagantne ličnosti.

Donald Trump napustio Bijelu kuću
1 / 42
Inauguracija Joe Bidena
Donald Trump napustio Bijelu kuću ISTO NAPRAVILA I MELANIA Biden otkrio: Trump mi je napisao vrlo ljubazno pismo

Predsjedničku karijeru Trump je završio u svome stilu, umišljeno i prepotentno; teško da taj put nanovo vodi u Bijelu kuću. Trump je na optuženičkoj klupi, zasad u Senatu, zbog kvalifikacija da je poticao nasilje protiv države koju je trebao štititi. Pitanje je hoće li promjena narativa biti dovoljna i za obranu pred Senatom, a kamoli za eventualne kasnije potrebe.

Usluga Senata nasljedniku

Ako bi Senat raščistio s Trumpom tako da ga isključi iz politike, učinio bi uslugu njegovu nasljedniku, da se ne mora baviti njegovim slučajem, a ne bi naškodio Republikanskoj stranci, da se lakše okrene novim ličnostima. I u novoj ulozi, stari predsjednik ne bi mogao biti drukčiji nego što je bio – nasilan, agresivan, impulzivan, vulgaran… Kad bi SAD-u trebale njegove usluge, to bi značilo da Joe Biden nije uspio ujediniti veliku zemlju i da je ostavlja u težem stanju. Njemu bi vrata Bijele kuće mogao otvoriti samo Joe Biden.

Ostane li na sceni, Trump bi Bidenu predstavljao konstantni problem da ujedini Ameriku. Održi li se na životu, Trump bi bio veći problem republikancima, osobito da ga Amerika stvarno zatreba; tad bi se povijest ponovila, ali kao farsa, ako ne i kao tragedija. Uklone li ga iz politike, priznat će da su griješili, ali će izbjeći novu pogrešku da u Bijelu kuću dovedu recidivistu.

President Trump Marks Holocaust Days Of Remembrance - Washington ZAKOMPLICIRAN PROTOKOL Famozna aktovka 'nuclear football' otišla s Trumpom, evo kako su riješili problem

U svakom slučaju, Trump je odsad prošlost Amerike bez realne političke budućnosti. Sam je sebi istrgnuo tepih ispod nogu, ne zato što je izgubio izbore, gubili su i drugi prije njega, nego kako se vadio, kako je vladao Amerikom i kako se sam vladao.

VIDEO Denis Romac i Borislav Ristić o inauguraciji Joea Bidena

HOTEL ZDILAR
Restoran iz Imotskog zabranio ulaz SDP-ovcima
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
  • DESNO3:

    Jedan od najboljih predsjednika u povijesti SAD-a!

  • vadis1:

    Trump je bio u nekim podrucjima dobar predsjednik, kao primjerice gospodarstvo. U puno toga on nije bio dobar, zato sto nije bio tipicni politicar. Covjek je businessman a to je velika razlika od biti politicar.

  • sisavac:

    ne znam čemu tolko napada na trumpa, sad više nije predsjednik, opustite se, 'pobijedili ste'. ako se nastavi progon trumpa, onda će se potvrditi sumnje o namještenim izborima, lažiranju, jer ako je u ovakvim okolnostima trump (ne republikanci...) dobio skoro ... prikaži još! 75 mil glasova, onda nešto ne štima s nastavkom napada. čega se to demokrati tolko boje u trumpu? creepy joe, ili sleepe joe, kako vam drago, ne predstavlja novu ameriku, već onu staru, pokvarenu, koja napada iza leđa. trumpa mrzite jer vam je u lice reako tko i što ste, gdje vam je mjesto. oni prije njega vam to nisu rekli, al je na isto došlo. europu čeka teško razdoblje, trump ih je razbucao, postrojavao, pa su se doma k..... bidenova, tj. obamima ekipa koja je sad ušla u čiča tominu kolibu, će od europe dobiti popust za sve što učini, jer će to biti izrečeno lijepim i umilim riječima. znači, trgovinski pregovori, gmo na eu policama, odnosi korporacija i država će se rješevati na sudu nad kojim eu neće imati nadzor. kako god okrenete, amerika je pobijedila, trump je odradio prljav posao, a ovi će sad kremom prekriti masu. američki interesi i ciljevi se provode desetljećima, ni trump ni biden neće iskočiti iz tog okvira. mene uvijek nasmiju naivci, naivčine.