Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAKOMPLICIRAN PROTOKOL

Famozna aktovka 'nuclear football' otišla s Trumpom, evo kako su riješili problem

President Trump Marks Holocaust Days Of Remembrance - Washington
Foto: POOL/Abaca/PIXSELL
1/5
20.01.2021.
u 18:03

Poput nekog scenarija iz američkih filmova, tajna služba je za danas morala pripremiti - dvije aktovke s nuklearnim lozinkama

Joe Biden postao je 46. američki predsjednik. No, njegovo ustoličenje proteklo je u drugačijem ozračju zbog svih događanja koja su se zbivala nakon američkih izbora održanih početkom 11. mjeseca prošle godine. 

Donald Trump je dugo odbijao prihvatiti rezultate izbora što je otežalo zamjenu administracija, a i danas se nije pojavio na Bidenovoj inauguraciji prekršivši tako tradiciju dugu 150 godina. 

Takav Trumpov stav i ponašanje malo su poremetili i neke druge protokole prilikom predaje vlasti. Naime, jedna od stvari koje su morale biti promijenjene je i predaja izuzetno osjetljivih podataka i ovlasti koje se nalaze u famoznoj torbi nazvanoj "nuclear football". Ova aktovka uvijek se nalazi u blizini američkog predsjednika u slučaju da se mora hitno reagirati i aktivirati moćna i opasna oružja. 

S obzirom na to da je Trump napustio Washington prije Bidenovog dolaska, aktovka je otputovala s Trumpom.

No, američke službe riješile su problem tako što su danas pripremili - dvije aktovke! Jedna je s Trumpom i imala je aktivne lozinke sve do trenutka kada je Biden proglašen za predsjednika, javlja FoxNews. Tada je Trumpova "nuclear football" postala neaktivna, a istovremeno se aktivirala ona aktovka koja je sada u blizini Joe Bidena. 

U redovnim uvjetima aktovka se selila iz ruke u ruku od jedne administracije drugoj tijekom inauguracije. 

"Trumpov nedolazak na inauguraciju je samo dodatno otežao situaciju i donio nepotrebne komplikacije", izjavio je Scott Sagan, profesor sa Sveučilišta Stanford koji je stručnjak za nuklearna oružja. 

Ključne riječi

Komentara 3

RU
Ruby
18:21 20.01.2021.

Aktivna ili ne Rusi dobro plaćaju za sadržaj

DU
Deleted user
18:35 20.01.2021.

A ja bi trebala vjerovati da je baš tako? I da tu torbu predsjednici nose na golf recimo? Ili na neko privatno druženje? Ako da, onda je netko vani u autu čuva i to netko od povjerenja sa još svom mogućom zaštitom, a taj bi osim toga morao biti na jako visokoj funkciji. Pa da li je to tako? Što ako je predsjednik USA izvan zemlje?

ST
Stiv12345
19:07 20.01.2021.

otišlo najveće zlo amerike i cijelog svijeta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije