Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan branitelja

Razmjena je za zarobljenike bila znak novog rođenja

\'18.10.2010., Moscenica - Kod spomen ploce na mjestu razmjene branitelja i civila svijecu je polozio i general Bozo Budimir,ratni zapovjednik OG za Sisak i Baniju. Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL\'
Nikola Čutuk/PIXSELL
18.10.2010.
u 15:50

Nakon fizičkog maltretiranja u glinskom zatvoru i petrinjskoj vojarni stotinjak hrvatskih branitelja i civila spašeno je 31. listopada 1991. godine

Na mjestu višekratne razmjene ratnih zarobljenika i civila u Mošćenici, u povodu Dana hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije otkrivena je jučer spomen-ploča. Već početkom rata, "kod jasena" je 31. listopada 1991. razmijenjena veća skupina zarobljenika.

Izgubio lijevo oko

– Kada sam došao na ovo mjesto, imao sam osjećaj da sam ponovo rođen. Uhićen sam u Glinskoj Poljani 4. listopada. Vodili su me ispred tenka do Slane kao živi štit, a potom sam završio u glinskom zatvoru, gdje mi je izbijeno lijevo oko, pa sam ostao invalid – prisjeća se Ivo Dobrinić.

Slična su sjećanja i drugih zarobljenika. Mladen Korečić zarobljen je 2. rujna 1991., a zlostavljanjem u petrinjskoj vojarni i Glini izgubio je 30 kilograma. Vrijeme fizičkog maltretiranja nikad neće zaboraviti.

– Nakon optužbe da palim srpske kuće, gotovo sam dva mjeseca proveo u zarobljeništvu, gdje su mi slomljena dva rebra. U Petrinji i Glini morao sam zakapati mrtve – svjedoči Kosta Danilović, Srbin iz Petrinje.

U Mošćenici je razmijenjeno stotinjak hrvatskih branitelja i civila, ali i posmrtnih ostataka. Na te događaje, o kojima su govorili Ivan Lipak i Danijel Rehak iz Hrvatskog društva logoraša, petrinjski gradonačelnik Željko Nenadić i predsjednik Županijske skupštine Željko Kardaš, sada podsjeća spomen-ploča koju su otkrili Mladen Korečić i Ivo Dobrinić.

"Došli smo se prisjetiti naših poginulih branitelja, koji su simbol hrabrosti i domoljublja", upisali su učenici OŠ Novska u spomen-knjigu Doma hrvatskih branitelja. U povodu Dana branitelja razgledali su spomen-sobu, a o Domovinskom ratu govorili su im Antun Ljubojević i Antun Stojić.

Treba više učiti o ratu

– Učenici često obilaze spomen-sobu. Ipak, u školama bi trebalo više učiti o Domovinskom ratu – kaže Božica Lončarević, predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja. Učenici su zapalili i svijeće kod spomenika poginulima u Novskoj.

Trodnevne svečanosti završile su kulturno-umjetničkim i zabavnim programom na sisačkoj Gradskoj tržnici, gdje se sudionicima proslave obratila pokroviteljica proslave, županica Marina Lovrić Merzel.

Komentara 2

IB
istina_boli
08:13 20.10.2010.

Svacija je muka ista. I oni Srbi koji su pokupljeni iz svojih domova, su prvo isprebjani , zato sto su Srbi, pa su zatim , ako su imali srece, bili razmjenjeni. Oni nisu isli sa oruzjem da ubijaju druge ljude u njihovim domovima, optuzujuci ih da su okupatori, a ipak ih se nitko ne prisjeca!

SP
simpa_paket
09:21 20.10.2010.

Nitko se ne prisjeća niti nevinih civila Hrvata koji su na silu, po cijele obitelji ,odvedene iz vlastitih domova ili na vlastitim kućnim pragovima poklani, obješeni, masakrirani! Večina Srba sa područja Petrinje je išlo na Šamaricu i veličalu nove podvige svojih sunarodnjaka! I ja sam bila nevino djete na koje su Srbi bacali kamenje i prijetili i pucali iz vatrena oružja samo zato što sam išla u crkvu i samo zato što sam Hrvatca! Nitko se nikada nije potrudio niti zapitao kakve je posljedice rat ostavio na nas djecu! Sječam se tih nevinih Srba, dok sam ja bila u koloni koja je napuštala rodni dom, ti Srbi su sjedili na svojim kućnim pragovima, bili na ogradama i smijali se našoj boli, muci i jadu! Eto, ja ih se prisječam, ali na njihovu,a bogme i moju žalost samo u noćnim morama, ružnim sječanjima, a more i sječanja neće nikada nestati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije