Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
raskol zbog izbora

RAZLAZ Jakovčić odlučio: Više neće biti na sastancima koalicije

'14.02.2010., Pula - Proslava 20 godina IDS-a, na proslavu su stigli Zoran  Milanovic, Ivan Jakovcic, Damir Kajin.  Photo: Dusko Marusic/PIXSELL'
'Dusko Marusic/PIXSELL'
06.01.2013.
u 21:15

Šef IDS-a drži da će netko drugi lakše djelovati u koaliciji jer su sve optužbe išle na njegov, a ne na račun stranke

Unatoč optužbama da funkcioniraju kao mafijaška organizacija, IDS ostaje u Kukuriku koaliciji, ali iz nje se povlači prozvani šef IDS-a Ivan Jakovčić. Na koalicijske koordinacije, odnosno sastanke s Milanovićem, Čačićem i Hreljom, umjesto Jakovčića ići netko od potpredsjednika IDS-a.

Sutra Predsjedništvo

Jakovčić će sutra na sjednici Predsjedništva predložiti svoje povlačenje, a vodstvo IDS-a odlučit će tko će ga od potpredsjednika zamijeniti. Jakovčić kaže da više ljudi iz vrha te stranke može preuzeti njegovu ulogu, ali neslužbeno se u IDS-u doznaje da će Boris Miletić, gradonačelnik Pule, biti neformalni šef te stranke. Jakovčić službeno objašnjava da se iz koalicije, ali neformalno i s čela stranke (formalni predsjednik IDS-a ostaje do idućih stranačkih izbora 2014. godine) povlači zato što je zauzet poslovima župana, a i priprema se za izbore za Europski parlament. Već je prije, podsjeća, bio najavio svoj odlazak s mjesta predsjednika, ali tada su ga "htjeli živoga pokopati" pa je od toga odustao jer "nije želio dopustiti čerečenje Istre".

Međutim, Jakovčić za povlačenje u ovom trenutku ima mnogo važnije razloge od zauzetosti poslovima župana i pripremama za europske izbore. Budući da je Damir Kajin, odmetnuti ideesovac, i formalno istaknuo svoju kandidaturu za istarskog župana, a u tome mu je sada i službeno dao potporu SDP, IDS-ov koalicijski partner na nacionalnoj razini, na relaciji Jakovčić – Milanović očito je palo previše teških riječi da bi Jakovčić na koalicijskim sastancima mogao sjediti sa šefom SDP-a i dogovarati nacionalnu strategiju. Milanović je prvi, a sada to neprestano ponavlja Kajin, šefa IDS-a optužio da stranku vodi kao mafijašku organizaciju. Jakovčić, koji ne dovodi u pitanje IDS-ov ostanak u koaliciji, očito smatra da će Miletić u svjetlu opstanka koalicije lakše funkcionirati u Kukuriku savezništvu od njega jer su sve optužbe uoči lokalnih izbora na račun IDS-a zapravo usmjerene na Jakovčića.

– Kajinove optužbe da smo mafijaška organizacija apsolutno su smiješne jer to znači da je SDP, koji ga podržava, na nacionalnoj razini u koaliciji s mafijom – rekao je Jakovčić. On želi da Veljko Ostojić, jedini IDS-ov ministar u Vladi, do kraja odradi svoj mandat jer bi u protivnom, kaže Jakovčić, bio jako zabrinut za turističku sezonu. Taj razlog nudi i kao argument zašto IDS unatoč velikoj krizi izazvanoj lokalnim izborima i SDP-ovim aspiracijama da preuzme dominaciju u Istri ipak ne izlazi iz Kukuriku koalicije.

U boj s Flegom i Miletićem

IDS će pod svojom kapom Istru pokušati zadržati kandidaturom Valtera Flege za istarskog župana, dok u bitku za Pulu šalju aktualnog gradonačelnika Borisa Miletića. Kajin, kojem je Milanović pod cijenu Istre oprostio jednodnevno umirovljenje kao bi si osigurao povlaštenu saborsku mirovinu, u borbi za župana ima potporu SDP-a, ali ne i Foruma mladih te stranke. Podržava ga i HSU, ali HNS još nije stao iza tog narodnog tribuna, kako mu tepaju mediji. Kajina su iz IDS-a izbrisali kad se kandidirao za župana, a član te stranke bio je 20-ak godina.

>>Kajin: 'Naši su odnosi počeli pucati kada se Jakovčić približio Sanaderu'

Komentara 38

DU
Deleted user
07:09 07.01.2013.

Držači ljestava su u blagoj nemilosti, ali pronaći će se već udruga u kojoj će biti direktori, svemira.

Avatar kravata
kravata
07:10 07.01.2013.

Zašto političar koji je diplomirao na temi SAP Vojvodina želi u parlament EU. Možda otvori pitanje modernije SAO-Istra, a njegov protivnik kaže da nema ništa pa zašto mu se zamjerava za osiguranu penziju.

VE
velikazmija
23:47 06.01.2013.

ako je jakovčić dobio dogovorom koalicije mjesto u eu parlamentu to se mora ispoštovati -

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije