Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi hrvatski izum

Razbijač valova noću svijetli, a uskoro će ‘proizvoditi’ struju

11.05.2020.
u 19:53

Inovatori Frano i Tomislav Pokrajčić u riječkoj luci isprobavaju svoj izum, mnogo jednostavniji i fleksibilniji od postojećih pontona.

Već nekoliko mjeseci neobičan duguljasti objekt pluta na moru ispred Porto Baroša, riječke luke u kojoj je predviđena gradnja marine. Dva duguljasta žuta segmenta, od kojih je svaki dug 15 metara, koja noću svijetle, moguće je vidjeti ne samo s obale nego i s udaljenih riječkih uzvisina.

Postojeći su pontoni metalni

Riječ je o “razbijaču valova”, kako su svoj izum nazvali Frano i Tomislav Pokrajčić, otac i sin na čelu Jel-Toma, male zagrebačke inovativne kompanije od desetak zaposlenika, iza koje je niz važnih izuma. No razbijač valova među njima zauzima posebno mjesto. Riječ je o jedinstvenom sustavu koji se sastoji od povezanih zračnih jastuka koji lebde na morskoj površini, izrađenih od posebnih materijala, zatim mreže, čelične sajle i lanaca i betonskih utega, koji osiguravaju njihovu statičnost. Razbijač valova štiti luke i plaže od razornih valova, koji udaraju u zračne jastuke, gubeći tako svoju snagu i brzinu.

28.04.2020., Zagreb -Frane Pokrajcic i njegov sin Tomislav inovatori koji su osmislili razbijace valova sustavom zracnih jastuka. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatna arhiva

– Svake godine gledamo velike štete koje uzrokuju morski valovi širom svijeta, a posebno na našoj obali, od Istre do juga Hrvatske. Valovi svake godine poplavljuju naše obalne gradove, uništavajući sve pred sobom. Zato smo razmišljali kako riješiti ovaj problem i osmislili sustav koji smo najprije isprobali ispred luke u Senju, a sada i u Rijeci. Ispitivanja funkcionalnosti sustava odvijaju se u suradnji s Hrvatskim hidrografskim institutom u Splitu, koji svakodnevno mjeri brzinu i snagu valova kako bismo doznali koliko je sustav otporan i koliko je učinkovit u razbijanju valova – objašnjava Frano Pokrajčić, 68-godišnjak s velikim poslovnim iskustvom.

Pokrajčić objašnjava da danas u svijetu postoje pontoni koji imaju isti cilj, zaštitu luka od valova, ali izgrađeni su od metala, nije ih jednostavno proizvesti, a komplicirano ih je i postaviti. Za razliku od njih razbijač valova neusporedivo je fleksibilniji. Dok je za manipulaciju klasičnim pontonima potrebno 50-ak ljudi, za rukovanje razbijačem valova dovoljno je njih pet.

Postavljanje razbijača valova ispred Porto Baroša trajalo je nekoliko sati, a cijeli posao obavilo je samo nekoliko ljudi uz pomoć ronioca. Uz to, dok je klasične metalne pontone nemoguće stalno premještati, razbijač valova u tom je pogledu lakši i neusporedivo fleksibilniji, moguće ga je u jednom danu postaviti na više različitih lokacija, ovisno o potrebi. Pokrajčićev razbijač valova ima još jednu prednost. Opremljen je solarnim pločama koje mu omogućuju da noću svijetli, što je važno zbog sigurnosti plovidbe. Planirano je i opremanje sustava agregatom koji će energiju valova pretvarati u električnu. Pokrajčić nam objašnjava kako je konačan cilj realizirati jedinstven proizvod koji će uspješno štititi luke i plaže od razornih valova, uz istodobnu proizvodnju električne energije korištenjem snage morskih valova.

Može biti i pista za kanadere

Osim što štiti od valova i od poplava koje su posljedica velikih valova, sustav služi i za skupljanje otpada ispod i iznad vode, a može poslužiti i kao pista za kanadere i hidroavione. Pokrajčić objašnjava da solarni paneli koji noću svijetle na zračnim jastucima mogu pilotima kanadera i hidroaviona služiti kao putokaz za slijetanje na morsku površinu i noću.

Ovaj jedinstveni proizvod još nije komercijaliziran, iako je tvrtka Jel-Tom za njega osvojila niz nagrada na sajmovima inovacija, među kojima je i zlatna medalja u San Franciscu, zlatna i srebrna medalja na međunarodnom sajmu inovacija u Ženevi, tri zlata u Zagrebu, jedno zlato u Indiji i zlato na sajmu u Nürnbergu.

Nagrade za Franu Pokrajčića nisu novost. Za svoje izume samo u prošloj godini osvojio je osam zlatnih medalja i jednu Grand prix nagradu na raznim međunarodnim sajmovima inovacija. Međunarodna organizacija inovatora (IFIA) uvrstila ga je na drugo mjesto svoje liste 19 najboljih inovatora u svijetu.

28.04.2020., Zagreb -Frane Pokrajcic i njegov sin Tomislav inovatori koji su osmislili razbijace valova sustavom zracnih jastuka. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatna arhiva

Zanimljivo je, međutim, da u nadležnim državnim tijelima nisu prepoznali potencijal Pokrajčićeva izuma. Od Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije tražio je nepovratna sredstva iz fondova EU za svoj razbijač valova, no Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU donijelo je rješenje prema kojem se njegov zahtjev odbija. Odbijenica je obrazložena tvrdnjom da su vanjski stručnjaci ocijenili da proizvod nije spreman za komercijalizaciju. Pokrajčić se zbog toga ne uzbuđuje i kaže: “Potencijalni kupci iz svijeta, a osobito oni koji se stalno suočavaju s ovim problemom, stalno nas kontaktiraju”.

Komentara 1

HO
homophob
17:49 12.05.2020.

Morska ideja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije