Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakov specijal

Ratovi su „razlivena poplava zla, a izvor im je u ljudskim odlukama, odnosno u ljudskom srcu u kojem nema Božjega svjetla“

Franjo Kuharić
Davorin Višnjić/Pixsell
09.03.2022.
u 14:07

Ove nedjelje 13. ožujka na svim kioscima potražite Večernjakov specijal posvećen kardinalu Franji Kuhariću

Točno dvadeset godina nakon smrti Franje Kuharića Večernji list odlučio je posvetiti specijal omiljenom hrvatskom kardinalu. Nažalost, iste godine izbio je rat u Ukrajini, a riječi Franje Kuharića danas imaju jednaku težinu kao i u vrijeme kada su izrečene. Ratovi su „razlivena poplava zla, a izvor im je u ljudskim odlukama, odnosno u ljudskom srcu u kojem nema Božjega svjetla“. Tako je govorio Kuharić, kardinal, biskup i svećenik, a ponajviše jednostavan čovjek koji je proživio dva rata te pokazao hrabrost i ljudskost u najtežim vremenima hrvatske povijesti.

Kuharićev život od početka je bio obilježen brojnim zanimljivostima. Bio je trinaesto dijete u siromašnoj obitelji iz Pribića u Zagrebačkoj županiji, za svećenika ga je zaredio nadbiskup Alojzije Stepinac, izbjegao je ubojstvo, za kardinala Rimske crkve imenovao ga je papa Ivan Pavao II, no zbog optužbi da je bio sklon Teološkom društvu Kršćanska sadašnjost, koje je osnovano prema propisima komunističke Jugoslavije, na imenovanje je čekao desetak godina.

U velikom specijalu Večernjeg lista doznajte što je zapisivao u svom osobnom dnevniku, kako ga je nadzirala Služba državne sigurnosti, koja ga je smatrala državnim neprijateljem. Saznajte kakav je bio njegov odnos sa predsjednikom Tuđmanom, što mu je Kuharić zamjerao te je li baš on najzaslužniji za vjersko obraćenje prvoga hrvatskog predsjednika.

Pojedinosti o životu, djelu i duhovnoj ostavštini kardinala Kuharića čitajte u specijalu Večernjeg lista – „Franjo Kuharić“ kojeg možete pronaći na svim kioscima u paketu s Večernjim listom u nedjelju 13. ožujka po cijeni od 17 kuna.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije