Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Institut European Leadership Network

Ratne igre vode do sukoba Rusije i NATO-a?

Vojna vježba
Foto: REUTERS/Michael Dalder
1/2
30.08.2015.
u 08:15

Institut European Leadership Network upozorava da se dvije vojne sile pripremaju na mogućnost rata

Europa je postala poprište najvećih vojnih vježbi od završetka hladnoga rata: nakon što je Rusija u ožujku održala golemu vojnu vježbu za koju analitičari tvrde da je organizirana kao simulacija mogućeg rata sa SAD-om i NATO-om, ovih dana američka vojska i zračne snage još 10 zemalja saveznica u Njemačkoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Italiji provode najveću zračnu vježbu u Europi u posljednjih nekoliko desetljeća.

Riječ je o vježbi “Brzi odgovor 15”, u kojoj sudjeluje oko 5000 vojnika i koja završava sredinom rujna, a već sredinom listopada u Španjolskoj, Portugalu i Italiji počinje još veća pomorska i kopnena vojna vježba “Trident Juncture”, u kojoj će sudjelovati 36 tisuća vojnika, 140 zrakoplova te 60 brodova i podmornica iz 27 članica NATO-a.

Osim tih dviju, NATO je i u lipnju organizirao vojnu vježu Saveznički štit”, u kojoj je 15 tisuća vojnika uvježbavalo pomorsku bitku i iskrcavanje blizu Kalinjingrada, ruske enklave na obali Baltičkog mora. Analitičari iz instituta European Leadership Network upozorili su da takve ratne igre s jedne i druge strane same po sebi povećavaju mogućnost izbijanja ratnih sukoba između Rusije i NATO-a.

“Iako glasnogovornici mogu tvrditi da su te operacije usmjerene protiv hipotetskih protivnika, njihova priroda i njihov razmjer upućuju na suprotno: Rusija se sprema za sukob s NATO-om, a NATO se priprema za moguću konfrontaciju s Rusijom”, tvrdi se u izvješću ELN-a. Iz sjedišta NATO saveza u Bruxellesu na kritike iz tog izvješća odgovaraju tvrdnjom da je Rusija za ovu godinu najavila 4000 vojnih vježbi, 10 puta više nego NATO, te da NATO svoje vježbe najavljuje unaprijed, dok Rusija “namjerno izbjegava vojnu transparentnost i predvidljivost” organizirajući velik broj hitnih, naglo najavljenih vojnih vježbi, koje NATO očito smatra provokacijama.

– “Trident Juncture”, najveća NATO-ova vježba u posljednjih više od 10 godina, najavljena je godinu dana unaprijed i sve države sudionice OSCE-a bit će pozvane da pošalju promatrače – izjavila je glasnogovornica NATO-a Carmen Romero i ponovila da NATO ne želi konfrontaciju s Rusijom, a da je Rusija ta koja je u svoje nedavne vojne vježbe uključila i postrojbe opremljene nuklearnim naoružanjem.

– Te vježbe su dio puno agresivnije ruske vojne doktrine – dodala je.

>>Strah od Rusije: NATO pokrenuo jednu od najvećih protupodmorničkih vježbi u povijesti

Komentara 69

KR
kragujevcanin
10:27 30.08.2015.

ono sto je dobro u ratu, nato protiv rusije je to sto ga uopce necemo ni primjetiti

MR
mrkoje
10:23 30.08.2015.

jedna iskra, i to necemo ni primjetiti, ni pocetak rata , ali zato cemo imati kraj ovih americkih i ruskih provokacija i agresija

Avatar jurac
jurac
10:37 30.08.2015.

I pored stroge cenzure u samim clanicama NATO ljudi osjete da nešto ne štima. Sirija,Palestina,Irak,Afganistan...vijesti nam dolaze na kapaljku a odjednom se pojavljuju rijeke izbjeglica. Kada ste zadnji puta procitali neku analizu koliko EU koštaju nametnute sankcije Rusiji?Svijet trenutno proživljavava preraspodjelu vojne i ekonomske moci a jedna od opcija je i izbijanje sukoba vecih razmjera.Predugo traje ovo razdoblje sporadicnih konflikata u kojima se uvijek nekim cudom ni kriva ni dužna nađe Amerika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije