Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neizvjesna sudbina

Rat anketama: Je li više Katalonaca za ili protiv neovisnosti?

Katalonija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
31.10.2017.
u 17:00

Protiv odcjepljenja se izjasnilo 43,6 posto stanovnika Katalonije u kojoj živi 7,5 milijuna stanovnika

Broj Katalonaca koji žele da Katalonija postane nezavisna država narastao je na 48,7 posto, što je najveći broj u posljednje tri godine, pokazuje anketa istraživačkog centra katalonske vlade objavljena u utorak.

Istraživanje je proveo regionalni Centar za ispitivanje mišljenja (CEO) u razdoblju od 16. do 29. listopada. Katalonski parlament izglasao je nezavisnost prošli petak 27.listopada a idući dan je stupio na snagu članak ustava kojim je španjolska vlada razriješila dužnosti katalonsku vladu.

Protiv odcjepljenja se izjasnilo 43,6 posto stanovnika Katalonije u kojoj živi 7,5 milijuna stanovnika. Oko 5,3 milijuna ih ima pravo glasa na izborima.

Katalonija
1/12

Istraživanje provedeno na 1.500 stanovnika pokazuje također da bi stranke koje su izglasale nezavisnost imale većinu zastupničkih mjesta u katalonskom parlamentu. 

Taj rezultat je suprotan onome kojeg je objavila tvrtka za ispitivanje javnog mišljenja Sigma Dos za dnevne novine El Mundo sa sjedištem u Madridu koje se protive nezavisnosti. 

Prema tom istraživanju vladajuća koalicija "Zajedno za Da", sastavljena od Katalonske europske demokratske stranke(PDeCat) i Katalonske republikanske ljevice (ERC), te njihov partner Kandidatura narodnog jedinstva (CUP) imale bi manje od polovice mjesta u parlamentu.

To je istraživanje provedeno prije proglašenja nezavisnosti, od ponedjeljka 23. do četvrtka 26.listopada.

Španjolska vlada je sazvala prijevremene izbore u Kataloniji za 21. listopada.

Katalonske stranke koje su izglasale nezavisnost imaju 72 od 135 mjesta u parlamentu dobivenih na regionalnim izborima 2015. Za većinu mjesta potrebno je 68 zastupnika.

PDeCat i ERC potvrdili su sudjelovanje na prijevremenim izborima za dva mjeseca. Antikapitalistički CUP, s deset zastupnika o kojima je ovisila katalonska vlada, tek trebaju glasovati unutar stranke o tome.

Katalonija
1/11

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije