Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alfonso Dastis

Španjolski ministar otkrio što bi Katalonija mogla dobiti umjesto neovisnosti

Mariano Rajoy i Alfonso Dastis
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
30.10.2017.
u 07:43

Španjolski šef diplomacije upozorio je zagovornike katalonske neovisnosti i bojkota izbora da će se izbori održati po zakonu pa će njihovi rezultati morati biti poštovani.

Španjolski ministar vanjskih poslova Alfonso Dastis nije isključio da trenutna kriza u Kataloniji može dovesti do širenja njezina autonomnog statusa, izvijestio je Associated Press.

"Neovisnost (Katalonije) isključujem, ali ne i široku autonomiju, premda je i sada Katalonija jedna od regija s najširim ovlastima, ne samo u Španjolskoj nego diljem svijeta", rekao je Dastis, odgovarajući na pitanje o mogućem ishodu krize.

Po njegovim riječima, katalonski predsjednik vlade Carles Puigdemont kojega je u subotu Madrid smijenio zbog proglašenja nezavisnosti Katalonije, "teoretski može sudjelovati na regionalnim izborima u prosincu".

Mariano Rajoy i Alfonso Dastis
1/11

"Ne znam kakva će pravosudna aktivnost biti od sada do 21. prosinca. Ako ne bude u zatvoru, mislim da mu nije oduzeto pravo sudjelovanja na izborima", rekao je Dastis.

Španjolski šef diplomacije upozorio je zagovornike katalonske neovisnosti i bojkota izbora da će se izbori održati po zakonu pa će njihovi rezultati morati biti poštovani.

Komentara 6

DU
Deleted user
09:34 30.10.2017.

Vrlo važno što misli ministar eto kad smo najžešće napadali HR ondašnji ministar vanjskih poslova Budimir Lončar bio je za embargo oružja na HR .... sad se lijepo skrasio na Kvarneru uživa u blagodatima sunca.

KA
Kastelanin
07:48 30.10.2017.

Visoku autonomiju.

Avatar southman
southman
09:41 30.10.2017.

Očekivano od strane središnje vlasti. Ako imaju imalo mudrosti katalonski čelnici bi trebali iskoristiti situaciju u smjeru dobivanja autonomije škotskog modela u GB kao doista najšireg oblika u Europi trenutno. a za dalje što i kako bude.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije