Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drama u Španjolskoj

Premijer Puigdemont pobjegao u Belgiju, vlast u Barceloni preuzeo Madrid

Katalonija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
31.10.2017.
u 10:02

Na prozorima stambenih zgrada stotine katalonskih i španjolskih zastava. Jedna do druge. Susjed do susjeda

Barcelona je duboko podijeljena na zagovornike neovisnosti, koju je smijenjena katalonska vlada proglasila prošlog petka, a jučer je predsjednik Katalonije Carles Puigdemont zbog prijetnje da će biti uhićen pobjegao u Bruxelles, i unioniste, koji žele da Katalonija ostane u Španjolskoj. Vidi se to već na prilazu u Barcelonu, u perifernim četvrtima, gdje su na prozorima stambenih zgrada izvješene stotine katalonskih i španjolskih zastava. I to jedna do druge, prozor do prozora, susjed do susjeda.

S prijateljima ne raspravlja

Do samo prije koji mjesec na istim su prozorima visjele samo katalonske zastave, ali razvoj događaja nakon referenduma o nezavisnosti potaknuo je i zagovornike cjelovite Španjolske da u Barceloni javno pokažu svoju volju.

– Čudno je, osjeća se velika neizvjesnost. Ja sam iz Barcelone, ali nisam za odcjepljenje. Možda bih i bila, ali ne na ovakav način. Mislim da su pogriješili. Veći dio mojih prijatelja je za ostanak u Španjolskoj, ali zagovornici neovisnosti su glasniji pa je i percepcija u javnosti takva da je većina za samostalnost – rekla nam je 27-godišnja Julia.

A u samom centru Barcelone, dan nakon velikog prosvjeda protiv nezavisnosti Katalonije ulice su mirne. Zapravo, u gradu vlada uobičajena vreva s tisućama turista koji bezbrižno razgledavaju znamenitosti. U centru, pogotovo na glavnoj šetnici La Rambli, mnogo je policije, pa i odreda s dugim cijevima. Zbog mnoštva policije oprezniji su nelegalni ulični prodavači falsificiranih torbica, naočala i nogometnih dresova, a život prosječnog građanina, barem na prvi pogled, odvija se uobičajeno. Dakako, događaji oko proglašenja nezavisnosti glavna su tema u kafićima i tapas barovima te svi znatiželjno očekuju što će se dogoditi.

Katalonija
1/9

Jedino je “prosvjednički” živo ispred sjedišta katalonske vlasti, palače Palau de la Generalitat, gdje su stotine novinarskih ekipa. Tamo smo zatekli desetke pobornika nezavisnosti, ali i unionista. Stariji gospodin šeće se trgom mašući zastavama Španjolske i Europske unije vičući: Živjela Europska unija!

S druge strane nešto su brojniji separatisti ogrnuti katalonskim zastavama, ali su mirni, bez skandiranja ili bilo kakvog poziva na nerede. Zanimljivo, policije tamo nema. Barem ne vidljive.

– Ja sam za nezavisnu Kataloniju. Mislim da imamo pravo na nezavisnost zbog svoje povijesti i kulture, koju nam žele oduzeti. Ja sam Katalonka, govorim katalonski jezik i ponosim se time. Nisam politički aktivna, ali od početka rujna na ulici podržavam odcjepljenje i naravno da sam glasala na referendumu za nezavisnost. Mnogi su prijatelji na mojoj strani, ali ima i onih koji nisu i s njima ne raspravljam o tome. Tako je bolje – kaže studentica umjetnosti Alicia Gimenez. Neki od njezinih istomišljenika koji su za samostalnost nisu ni za ulazak Katalonije u EU, ali Alicia želi da Katalonija ostane u Europskoj uniji zbog lakših putovanja Europom, ali i ekonomije kojoj prijeti pad ako Katalonija izađe iz EU.

– Time nas straše iz Madrida, ali ja ne vidim da bi to trebao biti problem. Zaista vjerujem u samostalnost, ali svjesna sam da to neće biti preko noći, bit će to dugotrajan proces koji će trajati možda i godinama – kaže.

Velika neizvjesnost

Kada se ispred palače pronijela vijest da je svrgnuti predsjednik Puigdemont otišao u Belgiju, zagovornici ostanka Katalonije u Španjolskoj su živnuli. Čulo se skandiranje: Espana, Espana!

– Mislim da je to pametan potez, bolje nego da je završio u zatvoru. Doista je neizvjesno što će se dalje događati – kazao nam je španjolski novinar. A u suvenirnici na samom trgu ispred sjedišta katalonske administracije rade dvojica Indijaca.

– Mi smo migranti i ne znamo dovoljno, nismo ni na čijoj strani. Ovdje sam šest godina i dobro mi je. Kako god završilo, mislim da bi bilo bolje da Barcelona ostane u EU – kaže Indijac.

Katalonija
1/12

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije