Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ceste zatvorene za promet

Stanje pripravnosti u Karlovcu zbog porasta vodostaja Kupe i Korane, u Hrvatskoj Kostajnici izlila se Una i poplavila dio grada

Dio Hrvatske Kostajnice pod vodom, izlila se rijeka Una
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/31
11.12.2022.
u 12:23

Visok je i vodostaj Save kod Zagreba

Zbog velikih količina padalina na području Hrvatske i susjedne BiH na području rijeke Une u hrvatskom Pounju proglašeno je noćas izvanredno stanje obrana od poplava. Vodostaj Une je u 11 sati bio, kod Hrvatske Kostajnice, 468 centimetara s daljnjom tendencijom rasta. Voda je prodrla u niže ulice Kostajnice, u području Ulice Kavrlja, a iz kanalizacije voda plavi ulice Ante Starčevića i dio Nine Marakovića. Velike pumpe za sada prebacuju tu vodu nazad preko prije nekoliko godina postavljenog nasipa od box barijera te voda još nije ušla u kuće. Promet cestom od Hrvatske Kostajnice prema Dvoru je prekinut. Una i njene pritoke su se izlile i na području Bosne i Hercegovine.

Kritično je noćas bilo i na području Sunje gdje je Rijeka Sunja dosegla iznimno veliki vodostaj te je prijetilo njeno izlijevanje, vatrogasci su cijelu noć stavljali vreće s pijeskom, pa je rijeka zadržana u svom koritu iako su i na sunjskom području an snazi izvanredno stanje obrane od poplava. Vodostaj rijeke Sunje je prije kojih sat vremena počela opadati. Izvanredne mjere obrane od poplava proglašene su i na području Ilove u Garešnici i Velikom Vukovcu, Korani kod Karlovca te Kupi kod Karlovca. Vodostaj Kupe i dalje raste.

Hrvatske vode donijele su danas, rješenja o uspostavi izvanrednih mjera obrane od poplava na branjenom području Mali sliv Kupa, Mali sliv Lika; dionice Lika ( donji tok), Retencija Lipovo polje, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite. Na mjerodavnom vodomjeru Karlovac vezano uz visinu vodostaja Kupe u 1:00 sati zabilježen je vodostaj +752 cm, s tendencijom daljnjeg porasta. Visok je i vodostaj Save kod Zagreba. 

Prema izvješću HAK-a zbog vode na kolniku zatvorene su:

DC36 Karlovac-Pokupsko u mjestima Blatnica, Donja Kupčina i Gradec Pokupski
DC47 Rosulja-Hrvatska Kostajnica-Dvor
DC49 kod čvora Lužani
DC522 čvor Udbina-čvor Gornja Ploča
ŽC1036 kod mjesta Svibje
ŽC3131 u mjestu Podgarić
ŽC3140 u mjestu Brihovo
ŽC3156 Mala Gorica-Žažina
ŽC3229 Staro Selo
ŽC3246 Nova Subocka
ŽC3266 Donji Furjan-Bogovolja
ŽC4094 Antunovac-Marino Selo
ŽC5146 Donji Kosinj-Rudinka
ŽC5153 Gornji Kosinj-Bakovac
LC41055 Bučje-Poloje
LC67209 Draževitići-Veliki Prolog
LC516760 Novoselo-Smiljan
LC590840 Donja Kaniža-Lički Novi
LC516300 Žabica-Lički Novi
LC 516500 Mogorić-Gornja Ploča
LC590490 Podastrana-Donje Pazarište
LC59045 Mihaljevac
LC33191 Ljubine-DC6
LC37140 Marino Selo-Ribnjaci
LC42016 Donji Bogićevci-Pivare
LC33175 Javornik-Dobretin
NC8 Madžari-Blinja.

Hrvatska vojska u Hrvatskoj Kostajnici pomaže u obrani od poplava

Ukupno 50 pripadnika HV-a u Hrvatskoj Kostajnici pomagat će u obrani od poplava, dok će se 250 hrvatskih vojnika nalaziti u stanju pripravnosti u petrinjskoj te njih 20 u karlovačkoj vojarni, izvijestilo je u nedjelju Ministarstvo obrane.

Snage Protupoplavnog voda Namjenski organiziranih snaga OSRH s ukupno 50 pripadnika angažirane su u nedjelju u obrani od poplava na ugroženom području Hrvatske Kostajnice u Sisačko-moslavačkoj županiji. Naime, zbog obilnih oborina koje su pale tijekom subotnje večeri uvedene su izvanredne mjere na rijeci Uni, odnosno području Hrvatske Kostajnice.

Hrvatski vojnici koji pomažu na području Hrvatske Kostajnice na terenu su angažirani s jednom kombinirkom, kamionom, labudicom kao i jednim terenskim vozilom s osobljem. Riječ je o pripadnicima Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, a još 250 pripadnika GMBR-e nalazit će se u stanju pripravnosti u vojarni u Petrinji.

Također, u vojarni u Karlovcu u stanju pripravnosti nalazi se 20 pripadnika Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske s jednim utovarivačem, dva samoistovarivača, dva čamca i jednom kombinirkom, navodi se u priopćenju.

U Karlovcu stanje pripravnosti zbog porasta vodostaja Kupe i Korane

Operativne snage za obranu od poplava na području Karlovca u stanju su pripravnosti s obzirom da su obilne kiše uzrokovale porast vodostaja Kupe i Korane te je poplavljeno i zatvoreno više nerazvrstanih cesta u prigradskim naseljima, izvijestio je u nedjelju Stožer Civilne zaštite.  Zatvorene su ceste u naseljima Selce, Gradac, Kobilić, Karasi, po dvije u Brođanima i Brodarcima, ceste u Mekušju, Kamenskom, Cerovcu te u Karlovcu Ulica Branka Čavlovića Čavleka.

Do sada nemamo dojava o probijanju vode u poslovne i stambene objekte. Stožer civilne zaštite u kontaktu je sa svim povjerenicima civilne zaštite koji su ujedno i predsjednici mjesnih odbora. Na terenu je dovoljna količina vreća te će se dodatno dostavljati prema potrebi, poručuju iz Grada Karlovca.

Predsjednik Udruge Brodarci, koja se protivi izgradnji zida kao dio sustava obrane od poplava u tom mjestu, Tomislav Novak poručio je u nedjelju da su boks barijere postavljene u tom naselju nepotrebne, problematične i nefunkcionalne jer zadržavaju oborinsku vodu koja onda plavi naselje.

 

Dio Hrvatske Kostajnice pod vodom, izlila se rijeka Una
1/31

Podsjetimo, zbog obilnih oborina i bujičnih voda, jučer tijekom dana Županijski centri 112 Bjelovar, Požega, Slavonski Brod i Osijek imali su više dojava građana o plavljenju podrumskih prostora i gospodarskih objekata, srušenim stablima, izlijevanju vode iz kanala i potoka te o plavljenju prometnica.

Zbog obilnih oborina tijekom subotnje večeri uvedeno je izvanredno stanje obrane od poplava na rijeci Sunji (kod mjesta Sunja) te izvanredne mjere na rijeci Uni (Dvor, Hrvatska Kostajnica), objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije