Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dugotrajno neprijateljstvo

Raste zabrinutost od novih sukoba: Sjeverna i Južna Koreja razmijenile pucnjeve upozorenja duž svoje sporne morske granice

Sjeverna Koreja
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
24.10.2022.
u 09:45

Kako su objavile agencije mornarica Južne Koreje emitirala je upozorenja i ispalila hice upozorenja kako bi odbacila daljnje približavanje sjevernokorejskog trgovačkog broda koji je prekršio morsku granicu u 3:42 ujutro, navodi se u priopćenju Združenog stožera.

Sjeverna i Južna Koreja razmijenile su noćas pucnjeve upozorenja duž svoje sporne zapadne morske granice - poprišta ranijih pomorskih bitaka - u novom razvoju događaja koji izaziva zabrinutost od ponovnih sukoba nakon nedavnog baražnog testiranja oružja Sjeverne Koreje.

Kako su objavile agencije mornarica Južne Koreje emitirala je upozorenja i ispalila hice upozorenja kako bi odbacila daljnje približavanje sjevernokorejskog trgovačkog broda koji je prekršio morsku granicu u 3:42 ujutro, navodi se u priopćenju Združenog stožera.

Vojska Sjeverne Koreje objavila je da su njezine obalne obrambene jedinice odgovorile ispaljivanjem 10 topničkih hitaca upozorenja prema njezinim teritorijalnim vodama, gdje je "otkriveno pomorsko neprijateljsko kretanje". Optužili su južnokorejski mornarički brod da je ušao u sjevernokorejske vode pod izlikom uništenja neidentificiranog broda.

Foto: Reuters/PIXSELL

Za sada nema izvješća o direktnim sukobima, no morska granica uz zapadnu obalu Korejskog poluotoka izvor je dugotrajnih neprijateljstava. Zapovjedništvo UN-a pod američkim vodstvom povuklo je granicu na kraju Korejskog rata 1950.-53., ali Sjeverna Koreja inzistira na granici koja zadire duboko u vode pod kontrolom južnog susjeda. Među smrtonosnim događajima koji su se dogodili na tom području je sjevernokorejsko granatiranje južnokorejskog otoka i navodno torpediranje broda južnokorejske mornarice, oba 2010. U ta dva napada ubijeno je 50 Južnokorejaca.

Analitičar Cheong Seong-Chang s privatnog instituta Sejong u Južnoj Koreji rekao je za Yahoo News kako je Sjeverna Koreja vjerojatno namjerno planirala upad broda jer bi bilo "nezamislivo" da sjevernokorejski trgovački brod prijeđe granicu tako rano u danu bez dopuštenja vojske Sjeverne Koreje.

Cheong je dodao i kako se čini da je Sjeverna Koreja sve više ohrabrena svojim nedavnim raketnim testovima u kojima je Sjeverna Koreja simulirala upotrebu taktičkog nuklearnog oružja za napad na južnokorejske i američke ciljeve. Napomenuo je da u Sjevernoj Koreji znaju kako trenutačni loši i zategnuti odnosi Washingtona s Rusijom i Kinom otežavaju SAD-u da pokrene suradnju ovih regionalnih sila po pitanju Sjeverne Koreje.

"Južnokorejska vojska stoga mora izvršiti temeljite pripreme kako bi spriječila nove sukobe na Zapadnom moru i spriječila najgori mogući scenarij kao što je topničko bombardiranje južnokorejskog pograničnog otoka", rekao je Cheong.

Načelnik združenog stožera Južne Koreje rekao je da je sjevernokorejsko topništvo u ponedjeljak prekršilo međukorejski sporazum iz 2018. o smanjenju vojnog neprijateljstva i podriva stabilnost na Korejskom poluotoku. Rečeno je da sjevernokorejske granate nisu pale u južnokorejske vode, ali da Južna Koreja zbog ovoga pojačava svoju vojnu spremnost.

Glavni stožer Sjevernokorejske narodne armije optužio je Južnu Koreju za izazivanje neprijateljstava u blizini njihove kopnene granice topničkim testovima i propagandnim razglasima. Južna Koreja već je potvrdila da je izvela topnička gađanja prošli tjedan u sklopu svojih redovitih vojnih vježbi, ali je zanijekala da je nastavila emitiranje preko zvučnika koje su obje Koreje prekinule prema sporazumu iz 2018.

Foto: Reuters/PIXSELL

"Glavni stožer KPA još jednom šalje ozbiljno upozorenje neprijateljima koji su izvršili čak i pomorski prodor nakon takvih provokacija kao što je nedavna topnička paljba i emitiranje preko zvučnika na kopnu", navodi se u priopćenju Sjevera.

Sjeverna Koreja je rekla da su njeni nedavni testovi oružja koji uključuju projektile i topničke granate koji mogu nositi nuklearno oružje odgovor na zajedničke južnokorejsko-američke vojne vježbe koje smatra probom invazije.

Sljedeći tjedan Južna Koreja i Sjedinjene Države održat će zajedničke vježbe zračnih snaga u kojima će sudjelovati oko 240 ratnih zrakoplova, uključujući lovce F-35 kojima upravljaju obje zemlje. "Vježbe imaju za cilj provjeriti zajedničke operativne sposobnosti dviju zemalja i poboljšati borbenu spremnost" - ističu u južnokorejskoj vojsci.

Neki stručnjaci kažu da sjevernokorejske probe također sugeriraju da njezin vođa Kim Jong Un nema namjeru uskoro nastaviti zastalu nuklearnu diplomaciju s Washingtonom jer bi se želio usredotočiti na daljnju modernizaciju svog nuklearnog arsenala kako bi ojačao svoj utjecaj u budućim pregovorima sa Sjedinjenim Državama.

Video: Ruski vojni avion srušio se na stambenu zgradu u Sibiru: Poginula su oba pilota

Komentara 1

DU
Deleted user
11:12 24.10.2022.

Umjesto da se konačno slože i uklone granicu između, zapravo demarkacijsku liniju koja ih dijeli na dvije države iza korejskog rata, oni jedni druge upozoravaju pucnjevima, lansiraju rakete jedni drugima iznad glava, organiziraju vojne vježbe tako da onaj drugi dobro vidi s čime raspolažu...... Isti narod, dvije ideologije, dva načina života, dva potpuno različita vrednovanja, jedni zapeli u rigidnom staljinizmu i polugladni, drugi napredni, ali robovi rada i ultimativnog tržišnog kapitalizma...... Tragedija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije