Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obitelj Daničić iz D

Rasprodali krave pa sreću i spas od propasti traže u Njemačkoj

'08.03.2012., Donja Petricka, Bjelovar - Milan Danicic oprasta se od svojih muznih krava. Kako je kreditno zaduzen i ne moze podmirivati svoje obveze jer mljekara s kojoj ima kooperaciju po nekoliko m
Foto: 'Damir Spehar/PIXSELL'
1/3
14.03.2012.
u 15:15

Nakon 15 godina bavljenja proizvodnjom mlijeka iz staje u kojoj je bilo i po dvadesetak grla, uskoro odlazi i posljednjih osam muznih krava. Do prije par mjeseci dnevno su proizvodili i do 300 litara prvoklasnoga mlijeka i bili zadovoljni

– Nismo vidjeli drugog izlaza, jer da smo na ovakav način nastavili i dalje, samo bismo srljali u propast i već sutra bili u još goroj situaciji - započinje svoju tužnu priču 44-godišnji Milan Daničić iz Donje Petričke u općini Ivanska nedaleko od Bjelovara. Za njega i njegovu obitelj, suprugu Vesnu i troje djece, 13-godišnjeg sina i dvije punoljetne kćeri od kojih je jedna studentica, ovih su se dana obistinile crne slutnje o sumraku i propasti hrvatskog mljekarstva. Nakon 15 godina bavljenja proizvodnjom mlijeka iz njihove staje u kojoj je ranije bilo i po dvadesetak grla, uskoro odlazi i posljednjih osam muznih krava. Do prije par mjeseci dnevno su proizvodili i do 300 litara prvoklasnoga mlijeka i bili zadovoljni.

Mljekara kasni s plaćanjem

Unatoč njezinu smanjenju s cijenom bi, tvrdi Milan, i danas nekako opstajali, no problem je to što im mljekara, koju zbog straha ne želi čak ni imanovati, s naknadom za mlijeko kasni dva do tri mjeseca.

– Nas pritišću rate kredita i režijski troškovi a naš pošteno zarađeni novac kasni te nam se zbog negativnih kamata obveze samo povećavaju - tvrdi dodajući da su prije koji mjesec prodali šest krava upravo da bi podmirili dugove. Sada su, kaže, odlučili rasprodati i preostale te dobivenim novcem zatvoriti kredit, jer samo tako mogu ostati na nuli. U suprotnom bi uskoro mogli ostati i bez kuće, jer im se obveze povećavaju a cijena mlijeka pada. No, oni su, kaže, još i sretni jer ima ljudi koji i da rasprodaju sve ne mogu zatvoriti svoje obveze.

Neka se Hrvatska srami

– Krave smo već prodali i kupci samo čekaju potvrdu da su zdrave da ih odvezu - ističe. Kako dalje ni sam ne zna, jer se u međuvremenu razbolio te se s bolesnom kralježnicom ne može ni nadati zaposlenju. Da ironija bude potpuna supruga Vesna je, ne videći drugog izlaza, prije tri dana spakirala kofere i preko Zavoda za zapošljavanje na tri mjeseca otišla u Njemačku.

– Radit će na proizvodnji povrća - pojašnjava Milan dodajući kako je zapravo sramota da pored svoje zemlje za kruh mora zarađivati u tuđem svijetu. U svom vlasništvu imaju oko desetak hektara zemlje, no ove godine je neće obrađivati.

– Susjedu dugujemo za baliranje i on će je obraditi i tako ćemo prebiti dug - pojašnjava Daničić.

-Kod nas je nažalost tako - ne valja ako ne radiš, a ako radiš onda je još i gore - zaključuje razočarani Milan.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije