Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
plenarna sjednica

Rasprava EP-a o stanju u Mađarskoj: Pozvan Orban, no šalje ministricu pravosuđa

Viktor Orban
Foto: BENOIT TESSIER/REUTERS/PIXSELL
1/3
12.05.2020.
u 22:22

Mađarski parlament usvojio je zakon koji omogućuje premijeru da vlada uredbama do nove odluke, u okviru izvanrednog stanja proglašenog u cilju borbe protiv koronavirusa

Mađarski premijer Viktor Orban pozvan je da u četvrtak sudjeluje na raspravi Europskog parlamenta o stanju u njegovoj zemlji, ali je iz Budimpešte odgovoreno predsjedniku EP-a da Budimpešta na plenarnu sjednicu šalje ministricu pravosuđa.

Vijeće i Europska komisija trebaju u četvrtak predstaviti izjavu o izvanrednom stanju u Mađarskoj i njegovom utjecaju na temeljna prava i slobode nakon čega je najavljena rasprava na plenarnoj sjednici parlamenta, stoji u pismu predsjednika EP-a David Sassolija upućenom Orbanu.

Krajem ožujka, mađarski parlament usvojio je zakon koji omogućuje premijeru da vlada uredbama do nove odluke, u okviru izvanrednog stanja proglašenog u cilju borbe protiv koronavirusa.

Te ovlasti uzrokovale su zabrinutost predsjednice EK Ursule von de Leyen

Sassoli je rekao da je mađarska ministrica pravosuđa zatražila sudjelovanje kako bi objasnila stajalište Budimpešte.

Međutim, po pravilima takve rasprave, sudjelovanje je "na razini šefova država ili vlada", rekao je Sassoli koji traži dolazak Orbana.

Orban je u pismu kojem odgovara Sassoliju napisao da će mađarsku vladu na plenarnoj sjednici EP-a u četvrtak predstavljati ministrica Judit Varga, objavio je njegov glasnogovornik.

Bertalan Havasi je rekao da Orban koristi svoju "snagu i energiju" za borbu protiv epidemije kioronavirusa, dodajući da je od Sassolija zatražio da dopusti Vargi da se obrati na sjednici posvećenoj Mađarskoj.

Komentara 2

Avatar BettyFH85
BettyFH85
00:52 14.05.2020.

w​w︅︆​w​.​​l​​​o︅︆​v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​ub

SO
Sotona
17:37 13.05.2020.

Pametan vladar zna da je nejgovo pravosuđe je neovisno slobodno u demokraciji u Mađarskoj i zato šalje odgovornu nadležnu osobu !! Dok je tipično za mnoge u EU da držani vrh trguje ili utječe masivno na sudsje odluke što javnoo to tajno, Zato se za ratni zločin nad srbima dobije 6 mjeseci a za šamarnje Hrvatice koliko ono biješe 4 ili 5 godina ? Kad si Daruvarac !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije