Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIZIČAN POTEZ

Raskol valute EU na euro1 za Njemačku i euro2 za ostale?

Mario Draghi speaks at the ECB press conference in Frankfurt Main, Germany, 03 April 2014. The base interest rate remains at a record low of 0.25 per cent in the EU. Photo: Arne Dedert/dpa/DPA/PIXSELL
Foto: DPA/PIXSELL
17.01.2015.
u 11:42

Idući četvrtak ECB odlučuje hoće li krenuti u otkup državnih obveznica po uzoru na SAD

Švicarci su zatresli novčana tržišta jer su se htjeli odlijepiti od eura ako Europska središnja banka (ECB) idući četvrtak krene u otkup državnih obveznica po uzoru na SAD. Sjednica uprave ECB-a zakazana za 22. siječnja očekuje se kao povijesna, pogotovo što su Nijemci protiv toga da središnja banka otkupljuje dugove prezaduženih članica, primjerice Grčke, ali i Italije, Španjolske, Portugala, pa i Francuske. Procjenjuje se da je prvi čovjek ECB-a Mario Draghi dobio većinu članova uprave na svoju stranu, ali dosad se takve krupne odluke nikad nisu donosile preglasavanjem.

Ofenziva južnih članica

Francuska je već izlobirala u Bruxellesu da se prezaduženim članicama produlji rok za smanjenje deficita, a sada bi pomoć trebala stići i od središnje banke koja bi otkupljivala državne dugove i tako olakšavala otplatu kredita. Još se ne zna kako će ta odluka biti formulirana, primjerice, hoće li središnje banke pojedinih članica otkupljivati samo dugove svojih država ili će se određivati kvote po pojedinoj zemlji. Nije isključeno da je iznenadna odluka švicarske središnje banke rađena u dosluhu s Njemačkom, koja bi pošto-poto htjela spriječiti ulazak u rizičnu monetarnu operaciju. Profesorica Ekonomskog fakulteta Marijana Ivanov misli da će Draghi morati odustati od najavljenog “quantitative easinga” jer nakon poteza iz Švicarske otkup državnih obveznica “postaje još rizičniji potez nego što je to bio prije dva dana”.

Problemi ostaju

– Europsko novčano tržište segmentirano je i ne može se uspoređivati sa SAD-om, gdje je kupnja državnih obveznica od strane FED-a uobičajena. Mjera bi bila u redu kada bi se kupovale samo obveznice država članica koje čine jezgru, kao što je Njemačka, ali kvaliteta državnih papira bitno pada kada se ide prema periferiji. To bi Grčkoj i ostalim rizičnim zemljama omogućilo da dođu do jeftinog kapitala bez da riješe probleme svojih javnih financija – komentira Ivanov. Lako bi se mogao dogoditi kolaps financija, i to vodi stvaranju dviju valuta, eura jedan – čija bi jezgra bila u Njemačkoj, i eura dva – za ostale – objašnjava Ivanov.

Komentara 92

DU
Deleted user
12:35 17.01.2015.

kako stvari idu, euro2 će imati svoje ime - rublja.

GE
gemist
13:49 17.01.2015.

Ja onak laički mislim da ovi iz Švicarske banke znaju nešto što bumo mi uskoro saznali,em su jaki izvoznici pa su odmah automatski sklupjiji za skok franka,firme su im na burzi pale za 100 milijardi i svejedno oni to prek noći napravili,a sigurno nisu bezveznjaci

DR
dragogera
12:35 17.01.2015.

Pocetak kraja EU, koja je na papiru izgledala prekrasno, a u praksi se pretvorila na otimacinu para, pokoravanje i unistavanje slabijih zemalja. Njemacka se kao Amerika pretvorila u europskog serifa kamatara.europske industrijske Sile su se pretvorile iz proizvodjaca u trgovce, te proizvode( kupuju) u kini i preprodaju u europi, iako gradovi poput leipziga imaju veliku stipu nezaposlenosti i nizak standard. Imam osjecaj da covjek i nakon toliko ratova, kriza ekonomski "slomova" , nista nije naucio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije