Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Švicarac sa 6,39 na 7,4 kune – Preko noći rata 500 kuna veća!

naslovnica
Foto: VL
16.01.2015.
u 00:01

Prije točno godinu dana kamate na kredite u CHF zamrznute su na 3,23 posto, a stambeni kredit u toj valuti ima 55 tisuća građana.

Rata kredita od 500 franaka preko noći poskupila je za 500 kuna, nakon što je Švicarska prestala braniti tečaj svoje valute u odnosu na euro. Posljedica te odluke jest da se vrijednost eura i franka izjednačila, što se prenijelo i na Hrvatsku.

Danas je franak vrijedio 6,39 kuna, a sutra će vrijediti 7,39 kuna, što će ratu kredita u CHF dignuti za 15 posto. Dokad? Nitko ne zna. Hrvatski odgovor na šokantno divljanje tečaja franka mogao bi biti daljnje spuštanje kamatnih stopa na stambene kredite u toj valuti prema nula posto.

Prije točno godinu dana kamate na kredite u CHF zamrznute su na 3,23 posto, a stambeni kredit u toj valuti ima 55 tisuća građana. Ministar financija Boris Lalovac, i sam dužnik stambenog kredita u francima, odmah se sastao s predstavnicima Udruge Franak, dok guverner HNB-a Boris Vujčić kaže da Hrvatska narodna banka čvrsto kontrolira tečaj kune prema euru, no nema instrumenta da intervenira kad je u pitanju tečaj kune prema franku.

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od petka

Foto: VLm

>>Ministar o naglom skoku 'švicaraca': 'Ako ovaj šok ostane trajan, onda moramo naći rješenja'

>>Udruga Franak: Neka Josipović i Grabar-Kitarović sazovu hitnu sjednicu Vlade

Komentara 53

DU
Deleted user
22:12 15.01.2015.

isto sam mogao dići kredit u CHF bilo mi je čak nuđeno, ali nisam jer se nesam usudio založiti svoju djedovinu za npr auto. još uvijek vozim stari, pa da sad ja se solidariziram sa onima koji su usrljali? Dok je CHF bio mali svi su bili veliki gazde, a sad cvile na vladu da im plača kredite, gdje su i moji novci, ne slažem se sa tim, iskreno fučka mi se za njih. I lakomost ima svoju cijenu. U hr padne iz p...e, i već želi svoj stan, toga nema ni u njemačkoj

DU
Deleted user
21:18 15.01.2015.

Što bi bilo da je tečaj CHF se prepolovio odnosno da li bi onda tražili od hrv. Vlade da intervenira i naplati razliku od korisnika kredita. Ne bi, nego bi u tom slučaju gađali granitnim kockama prozore ureda onog tko bi razmatrao takvu odluku. CHF je zloglasan kao valuta sigurnog utočišta, da li se još netko sjeća kako je CHF prešišao do tada neprikosnovenu DM!? To su globalne silnice, u jednom momentu je Narodna banka Kine mijenjala 3 mlrd dolara dnevno u CHF...

DU
Deleted user
21:28 15.01.2015.

Znaci sad cemo suze liti za 55000 vecinom dobrostojecih gradjana jer im se losa poslovna odluka obila o glavu? Barem 155000 bi bilo sretno da uopce mogu dobiti bilo kakav kredit..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije