Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ULAZAK U SCHENGEN

Rampi neće biti, ukidaju se 73 granična prijelaza: 'Uspostavit će se slobodan koridor za nesmetano kretanje'

Samobor: Premijer na predstavljanju Schengenskog informacijskog sustava
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/3
09.12.2022.
u 09:17

Dodao je kako policija neće dobiti novu opremu jer od 1. siječnja ima svu opremu. Kako će se sustavi unutar EU mijenjati, tako će dolaziti i u Hrvatsku.

Ulaskom Hrvatske u Schengen Hrvatska preuzima kontrolu schengenske granice, a ne kao do sada kada je kontrolirala vanjsku granicu EU. Neće biti kontrola koje su do sada bile za Sloveniju i Mađarsku, a ukidaju se i 73 granična prijelaza. - Preuzimamo kontrolu za cijelu EU, za prostor Schengena, na unutarnjim granicama se ukidaju kontrole koje se provode - rekao je Nikola Milina, glavni ravnatelj policije, za RTL.

Milina je rekao i kako postoje mogućnosti da zemlja u određenom periodu uspostavi unutarnju kontrolu, to je za posebne uvjete, ugrožavanje sigurnosti. - Povremene kontrole su kompenzacijske mjere koje ćemo i mi raditi u unutrašnjosti teritorija. Neće se raditi kako se radi sada - tvrdi. Rekao je i kako su se dugo pripremali za ovu odluku te  da su doneseni zakoni i uredbe. Objasnio je kako će se neki policajci vratiti na vanjsku granicu jer tamo žele, a da će drugi 'raditi na kompenzacijskim mjerama'.

-  Što se tiče kućica, rampe neće biti, a uspostavit će se slobodan koridor za nesmetano kretanje - rekao je Milina.  

Dodao je kako policija neće dobiti novu opremu jer od 1. siječnja ima svu opremu. Kako će se sustavi unutar EU mijenjati, tako će dolaziti i u Hrvatsku. Što se tiče onih koji se baš u vrijeme 1. siječnja vraćaju sa skijanja, Milina govori kako će granicu prolaziti kao i sada, i državljani EU i trećih zemalja.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar RuAF
RuAF
09:26 09.12.2022.

Ja nemam ništa od toga jer ne putujem nego sjedim ispred dućana i pijem pivu.

Avatar Payback
Payback
09:35 09.12.2022.

Hrvatska integracija tamo gdje od uvijek pripada!! Konacno

DU
Deleted user
10:39 09.12.2022.

Napokon ponovno u zagrljaju Austrougarske

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije