Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon 26 godina

Za raketiranje Banskih dvora prijava protiv šestorice

Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/2
14.12.2017.
u 08:23

Pilot Damir Lukić državljanin je RH koji danas radi kao civilni pilot u Južnoafričkoj R.

Nakon 26 godina policija je podignula kaznenu prijavu protiv šest osoba zbog raketiranja Banskih dvora u listopadu 1991. godine, koje su izveli zrakoplovi nekadašnje Jugoslavenske vojske, u kojem je jedna osoba poginula, a počinjena je šteta od 35 milijuna kuna.

Meta je bio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman...

Sažetak je to tiskovne konferencije održane u Ravnateljstvu policije u Zagrebu u povodu dovršenog kriminalističkog istraživanja, na kojoj su govorili predstavnici Ravnateljstva policije, Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu i Službe kriminalističke vojne policije.

Složena i sustavna istraga

– Istraživanje je trajalo 26 godina i bilo je jako složeno i sustavno. Bitno je konstatirati je da je uložen veliki napor i da su u ovom dijelu krim-istraživanja sudjelovali i SOA i VSOA. Prijavljujemo šest ljudi koji su sudjelovali u planiranju i izvršenju napada na Banske dvore 7. listopada 1991. kada je s dva zrakoplova izvršeno bombardiranje s ciljem destabilizacije Republike Hrvatske – rekao je Ante Gudelj, načelnik Uprave kriminalističke policije i pomoćnik glavnog ravnatelja policije.

Navedene osobe terete da su planirale, organizirale i izvršile napad na Banske dvore u trenutku kada je tamo bio tadašnji predsjednik Tuđman, te da su raspolagale s važnom informacijom koju im je prethodno dostavio obavještajac. U zračnom napadu na Banske dvore, čulo se na tiskovnoj konferenciji, korištena su dva zrakoplova tipa Super Galeb G-4 iz 105. lovačko-bombarderskog avijacijskog puka RV i PVO, naoružana avionskim raketama zrak – zemlja i aviobombama. Izbijanjem agresije na Republiku Hrvatsku, 105. lovački bombarderski avijacijski puk premješten je s aerodroma Zemunik na vojni aerodrom Udbina, odakle je poletio i zrakoplov koji je izvršio napad i s kojeg su izvršili i druga borbena djelovanja po Republici Hrvatskoj.

Sudionici ovog zločinačkog pothvata mahom su visokopozicionirani pripadnici nekadašnjeg Ratnog vazduhoplovstva (RV i PVO) i obavještajnih službi JNA, nekoć majori i general-majori bivše protuzračne obrane JNA. Premda su na tiskovnoj konferenciji objavljeni tek inicijali šestorke, neslužbeno doznajemo da policija za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ubojstvo u pokušaju visokih državnih predstavnika tereti tadašnjeg zapovjednika 5. zrakoplovnog korpusa general-majora Ljubomira Bajića (78), načelnika u protuzračnoj obrani Slobodana Jeremića (68), načelnika 105. lovačkog bombarderskog puka Đuru Miličevića (62), te referenta u tadašnjem KOS-u Čedomira Kneževića (66) koji je i dojavio informaciju o sastanku Tuđmana, Markovića i Mesića.

Tereti se i dva pilota izvršitelja: zapovjednika eskadrile u 105. puku Ratka Dopuđu (61) te pilota Damira Lukića (59).

O potonjem pilotu na tiskovnoj je konferenciji rečeno da je državljanin RH, a istražiteljima je poznato da danas radi kao civilni pilot u Južnoafričkoj Republici.

Napokon personalni dokazi

Jurica Ilić iz Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu potvrdio je da se osobe protiv kojih su podignute kaznene prijave ne nalaze na području RH.

– S obzirom na to da se osobe protiv koje su podnesene kaznene prijave ne nalaze u Republici Hrvatskoj, raspisat će se međunarodne tjeralice, a pokrenut će se i druge radnje. Radi se na tome da se otkrije njihova lokacija u inozemstvu, a za šestoricu ćemo tražiti i istražni zatvor – rekao je Ilić.

Pogledajte kako je carina zaplijenila srpski avion:

1/9

Na pitanje zašto je istraga trajala tako dugo, na tiskovnoj se konferenciji moglo čuti da se sada “zatvorio materijal s dokazima” i da je postojala otegotna okolnost jer je riječ o visoko rangiranim dužnosnicima bivše JNA “koje je godinama okruživao zid šutnje, a koji je trebalo probiti”.

– S obzirom na način na koji je napad bio planiran i u konačnici izveden te s obzirom na priklonjenost dijela tadašnje vojne i političke struktura JNA prosrpskoj, odnosno velikosrpskoj politici te izuzetnu konspirativnost, kriminalističko istraživanje ovoga događaja bilo je izuzetno složeno i zahtijevalo dulje vrijeme kako bi se finaliziralo. Godine 2016. došlo je do prevrata u istrazi te se došlo do novih dokaza. Tijekom 2016. godine kohezija je oslabjela i došli smo do personalnih dokaza. Do tada je postojao zid šutnje – izvijestili su iz policije.

Pogledajte Ivicu Todorića u Londonu:

Prema planu vrha JNA, Zagreb je trebao biti napadnut jugoslavenskom ratnom avijacijom u tri borbena leta, uz sudjelovanje 70-80 aviona. No nakon intervencije tadašnjeg premijera Franje Gregurića kod sovjetskog predsjednika Mihaila Gorbačova, da to “pokuša spriječiti svojim utjecajem u Beogradu”, odlučili su se “samo” na likvidaciju državnog vrha nove Hrvatske. Iz beogradskog kruga admirala Branka Mamule rečeno je da Tuđman “mora otići milom ili silom jer je to uvjet za razrješenje jugoslavenske krize”. Dva dana prije atentata vojni kontraobavještajci (KOS) od najbližeg suradnika premijera SFRJ Ante Markovića doznaju da će se on sastati s Tuđmanom u Zagrebu, gdje se nalazio cijeli državni i vojni vrh nove hrvatske države u stvaranju. Dana 7. listopada 1991. na području Zagreba oglašeno je sedam zračnih uzbuna. Glavni posao odradio je jedan od Super Galebova: prva bomba eksplodirala je pet metara iznad krovišta dvorišne zgrade u Ulici T. Brezovačkog 6, a druga je eksplodirala u južnom dvorištu Banskih dvora. (Renata Rašović)

Komentara 3

MA
Malenkost
11:28 14.12.2017.

Zastrasujuce je koliko su cekali. Zar se ne stide Justicicijari i Politicari. Valjda su toliko umrezeni u pljacku naroda zajedno s trgovcima ala Todoric, da nisu imali misli i vremena za druge stvari. Ovo je dno jedne Drzave.

Avatar mama mia
mama mia
09:02 14.12.2017.

Meta je bio prvi Hrvatski predsjednik Franjo Tuđman koji je osuđen za udruženi zločinački poduhvat

FR
franjo
17:37 14.12.2017.

Sad se sjetili. Ništa od toga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije