Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HITNO ODRŽALI NOVU SJEDNICU

POBUNA U SDP-u Bernardić pomutio planove Grbinu: 'Ovo se dogodilo prvi put u povijesti stranke'

Peđa Grbin izabran je za novog predsjednika SDP-a
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/5
06.10.2020.
u 21:39

Ono što će sada biti posebno zanimljivo, osim nastavka sjednice Kluba koja bi se trebala navodno održati danas, jest kako će proći prva sjednica Glavnog odbora stranke zakazana za subotu. Na njoj bi se trebalo glasati također o Grbinovim kadrovskim prijedlozima

Iako je na mjesto šefa izabran prije svega tri dana Peđa Grbin u stranci već ima pravu pobunu. Klub zastupnika na svojoj prvoj sjednici otkako su završeni unutarstranački izbori večeras je odbio sve prijedloge za kadrovske promjene u Saboru koje je nešto ranije jednoglasno usvojilo novo Predsjedništvo zbog čega se nakon Kluba sazvala i nova, hitna sjednica Predsjedništva.

- Prvi put u povijesti Klub je odbio prijedlog predsjednika stranke te je Predsjedništvo odlučilo, sukladno Statutu, preuzeti vođenje Kluba i sve odluke u Klubu uputiti u saborsku proceduru - odlučeno je na hitnoj sjednici vodstva što de facto znači da je Predsjedništvo „razvlastilo“ Klub i da odluke o  kadrovskim promjenama planiraju poslati direktno stručnim službama Sabora.

Video: Grbin o Milanoviću: Očito je odlučio biti predsjednik s karakterom

Inače, od članova Kluba koji je „skrojio“ Davor Bernardić mahom od sebi sklonih ljudi, a koji nisu glasali za Grbinov prijedlog čuje se kako je jedan od ključnih prigovora Grbinu bio taj što svoj plan rošada nije iskomunicirao dobro niti sa Klubom niti s ljudima koje je odlučio maknuti sa saborskih dužnosti.  

- A to je upravo nešto što je sam Grbin koji mjesec ranije zamjera v. d šefu Zlatku Komadini kada je on postavljao nakon izbora te ljude na te saborske pozicije. Sam je sebi skočio u usta, to se tako ne radi i sada je dobio problem- kaže naš izvor iz Kluba zastupnika SDP-a.

Naš drugi izvor iz Kluba inače i član novog vodstva kaže pak kako je Grbin o rošadama razgovarao sa 20-ak saborskih zastupnika i svi su bili za najavljene promjene.  Isti izvor kaže i kako je tijek sjednice definitivno preokrenuo bivši šef SDP-a Davor Bernardić koji se pojavio u Saboru  nakon duže vremena i osporavao odluku novog predsjednika što je, dodao je, izrazito nekorektno od njega.

Grbin je, inače, na Klubu tražio da se o svim njegovim prijedlozima među kojima je i onaj da on preuzima vođenje Kluba od Arsena Bauka, glasa u paketu. Ideja je bila i da dođe do nekoliko promjena na vodećim pozicijama u saborskim odborima. Tako je propao Grbinov plan i da Siniša Hajdaš Dončić preuzme Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost od Niške Vukasa, Mirela Ahmetović Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku od Renate Sabljar Dračevac,  Arsen Bauk trebao je preuzeti vođenje Odbora za međunarodnu parlamentarnu suradnju od Erika Fabijanića.

Jedna od Grbinovih ideja koja nije prošla bila je i da Sabina Glasovac postane nova potpredsjednica Sabora. No za tu odluku nije bilo potrebe smjenjivati Rajka Ostojića s obzirom da je on uoči prve današnje sjednice Predsjedništva poslao pismo članovima i članicama stranke u kojem stoji i da svoj mandat u Saboru stavlja u mirovanje do završetka lokalnih izbora te da se posljedično sam tako povlači i s mjesta potpredsjednika Sabora.

Video: Peđa Grbin izabran je za novog predsjednika SDP-a

Ono što će sada biti posebno zanimljivo, osim nastavka sjednice Kluba koja bi se trebala navodno održati danas, jest kako će proći prva sjednica Glavnog odbora stranke zakazana za subotu. Na njoj bi se trebalo glasati također o Grbinovim kadrovskim prijedlozima za novog šefa Glavnog odbora što je pozicija koju bi trebala preuzeti Marija Lugarić ali i o prijedlogu da novi glavni tajnik bude Vedran Babić, a poslovni direktor Igor Cigula. Što ukoliko se dogodi da Grbin i u tom tijelu neće imati većinu.

- Ne zna što onda. Predsjednik mora steći autoritet na početku. Ne dogodili li se to ne vidim što može napraviti nego dati ostavku i ii na izvanredne izbore - kaže jedan član novog Predsjedništva.  

Ključne riječi

Komentara 118

FM
fmica
19:30 06.10.2020.

idemo grbi nedaj se,uništi sdp do kraja....

Avatar Miloradova pudlica
Miloradova pudlica
19:16 06.10.2020.

Ne mogu se odlučiti tko mi je ljepši, antifašista Grbin ili antifašista Obersnel.

SN
Samo naprijed
19:14 06.10.2020.

Peđa je lagao da neće biti čistke u SDP-u.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije