Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši trener hrvatsku ragbijsku reprezentaciju zamijenio - samostanom

Ragbijaš Antony Sumić postao svećenik

zan-ant-txt.jpg
import
08.09.2005.
u 18:44

U sjemeništu Gospe od Guadalupe u američkoj državi Nebraska, daleko od običnog svjetovnog života - u samostanskoj tišini, gdje nema ni radija niti televizije, gdje postoji samo jedan telefon koji rijetko koriste sjemeništarci kojima je jedina veza sa svijetom internet pola sata na dan - već drugu godinu živi i za svećenika se priprema Antony Sumić, 41-godišnji Hrvat iz Aucklanda na Novom Zelandu, bivši tener i igrač hrvatske ragbijske reprezentacije, Makarske rivijere i Zagreba.

Odluka: studij teologije
 Bog me kroz moju molitvu pitao želim li postati svećenik i ja sam mu potvrdno odgovorio  rekao je svojim prijateljima Antony kada su ga pitali zbog čega je odlučio ostaviti uspješnu trenersku karijeru i povući se u samostan.
Za redovnički život odlučio se prije četiri godine kada je s ragbi klubom Zagreb osvojio prvenstvo Hrvatske. Poslije toga svog posljednjeg sportskog uspjeha ostavio se ragbija i otišao na studij teologije u njemački grad Wigratsbad, koji djeluje u sklopu novog reda Bratstva svećenika svetog Petra.

Od motora do sutana
Godinu dana studirao je i proživljavao iskušenje kao svaki novak redovnik, a kada je čvrsto odlučio da će svoj život, kako kaže, posvetiti Bogu, premjestio se u američko sjemenište Gospe od Guadalupe u Nebraski, iz kojega će nakon završetka studija izaći kao redovnik Bratstva svećenika svetog Petra.
 Kad sam se 2001. odlučio za redovnički poziv, molio sam godinu dana da mi Bog dade snage da u tome ustrajem  kaže Sumić, kojega prijatelji iz Makarske poznaju kao svestranog mladića koji se, uz treniranje i igranje ragbija, još bavio trialtonom, skijanjem, rolanjem, a bio je i odličan vozač motora.
Profesionalni sport za njega je lijepa prošlost, a svoju fizičku kondiciju održava svakodnevnim vježbanjem u sklopu samostanskih zidina. Od sutana, svoje redovničke odore, ne odvaja se ni u vrijeme odmora koje je ovog ljeta proveo putujući Hrvatskom, Slovenijom, Francuskom, Austrijom i Njemačkom, obilazeći stare prijatelje koje je upoznao kao igrač i trener mnogih ragbi klubova u tim zemljama.


Trener Sumić uveo Hrvate u ragbijsku elitu

Antony Sumić rođen je 1964. u Aucklandu, a ragbi je počeo igrati 1973. u rodnom gradu za Marest RFC. Prije 15 godina došao je u Sloveniju kao igrač i trener. Poslije toga kao trener prelazi u francuski Versailles, a 1996. dolazi u Makarsku gdje igra i trenira ragbijaše Makarske rivijere. Od te godina pa do 2001. zajedno s Dragom Lulićem postaje trener hrvatske ragbi-reprezentacije, a posljednju godinu svoga života u Hrvatskoj provodi u ragbi klubu Zagreb. S njim je osvojio prvenstvo, a s Makarskoj rivijerom Kup i prvenstvo Hrvatske, dok je s hrvatskom reprezentacijom ostvario najveći uspjeh hrvatskog ragbija - 10. mjesto u ragbiju na Svjetskom prvenstvu 1999. u Hong Kongu.


Nevjerica u Makarskoj

Došavši nedavno u svećeničkoj odori u Makarsku Antony Sumiće iznenadio je mnoge poznanike. Nisu znali da se on zaredio i da je odlučio postati svećenik. Novinaru Makarske kronike rekao je: "Kad vidim ovu tablu Makarska rivijera na Dupcima uvijek sam radostan, jer to je uz Novi Zeland moj drugi zemaljski dom. A moja je kuća nebeska!" Inače, njegovi roditelji su podrijetlom iz toga kraja.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije