Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Radnička fronta o komemoraciji: 'Bleiburg se pretvara u ustaški dernek'

Bivša RF-ova predsjednička kandidatkinja Katarina Peović ustvrdila je da se ljevica prošlošću bavi iz nužde, kako bi odgovorila na opasni revizionizam, koji ne dolazi samo iz Hrvatske i s periferije Europe, nego i iz centra.
13. svibnja 2020. u 14:16 5 komentara 4476 prikaza
Zagreb: Radnička fronta održala konferenciju povodom obilježavanja Bleiburga
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Radnička fronta (RF) izrazila je u srijedu podršku antifašistima koji će prosvjedovati protiv održavanja komemoracija i misa za poginule na Bleiburgu, ustvrdivši da tamo nisu stradale nevine žrtve, a komemoracija je pokušaj revitalizacije ustaštva "ispod žita".

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić Vrhbosanski nadbiskup Kardinal Puljić u nevjerici zbog osuda najavljene bleiburške mise

"Nije sporno da se stvari koje su se dogodile na Bleiburgu po današnjim mjerilima prava na presumpciju nevinosti mogu smatrati problematičnima. No, ne smijemo izgubiti iz vida da oni koji su stradali na Bleiburgu nisu bile nevine žrtve, to su u ogromnom broju bili što pripadnici što podržavatelji Nezavisne države Hrvatske”, rekao je Krešimir Sučević-Međeral, kandidat RF-a na parlamentarnim izborima,

Konferencija za novinare RF-a održana je ispred spomenika "Strijeljanje talaca", posvećenog žrtvama fašizma, gdje su članovi stranke razvili transparent s natpisom "Ustaše i četnici, zajedno ste bježali". 

Sučević-Međeral istaknuo je da rasprava o povijesti mora biti otvorena i argumentirana, a stvarne činjenice ne smiju se prikrivati bez obzira na ideološka stremljenja s bilo koje strane.

Zagreb: Radnička fronta održala konferenciju povodom obilježavanja Bleiburga | Autor : Slavko Midzor/PIXSELL Foto: Slavko Midzor/PIXSELL 13.05.2020., Zagreb - Ispred spomenika "Strijeljanje talaca" na juznoj strani Strossmayerovog trga, Radnicka fronta je odrzala povodom obiljezavanja Bleiburga konferenciju za medije na kojoj su govorili Kresimir Sucevic-Medjeral, kandidatkinja na proteklim predsjednickim izborima Katarina Peovic te David Bilic, zastupnik u zagrebackoj Gradskoj skupstini. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

"Problem je da na Bleiburgu to nije tek puka komemoracija za nečije rođake, to se već godinama pretvara u 'ustaški dernek', kojemu je cilj revitalizirati ideologiju za koju smo se nadali da je pokopana prije 75 godine", kazao je. 

Zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini David Bilić podržao je antifašiste u Sarajevu, Austriji i bilo gdje u svijetu, koji će prosvjedima poručiti da takva rehabilitacija ustaštva "ispod žita" neće proći.

Bivša RF-ova predsjednička kandidatkinja Katarina Peović ustvrdila je da se ljevica prošlošću bavi iz nužde, kako bi odgovorila na opasni revizionizam, koji ne dolazi samo iz Hrvatske i s periferije Europe, nego i iz centra.

Jozo Pavković Novi križni put Hrvata zbog Bleiburga: Sarajevo im brani i misu za žrtve

Najavila je da će RF na parlamentarne izbore vjerojatno izaći u koaliciji s lijevim blokom i isključila mogućnost suradnje s SDP-om, jer je to stranka koja nije narodna i radnička. 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

SUZANA KAČIĆ BARTULOVIĆ
Skandal u splitskoj školi: SDP-ovka pozirala s pištoljem, roditelji zgroženi, reagirao i Fuchs
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?