Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez plaća

Radnici TESU-a već peti dan prosvjeduju na ulicama Pule

tesu (1)
Duško Marušić/Pixsell
02.07.2010.
u 12:46

"Kajin i Jakovčić, pomorite jer smo lačni", poruke su radnika koji žive bez plaće i koji su pulski trg oživjeli sa stotinjak zviždaljki i brodskim sirenama.

Skupljam snagu da mogu dalje živjeti. Imam dvije kćeri i troje unučadi. Djeca pomažu kad mogu jer ja plaće nisam vidjela šest mjeseci. U TESU-u radim 33 godine, imam višu stručnu spremu i trebala bih imati plaću od 3600 kuna. I moj je suprug 20 godina radio u TESU-u, ostala sam i bez njega pa mi je život još gorči - rekla nam je kroza suze zaposlenica TESU-a Anka Milanković dodajući:

- Zanima me, ako se kod nas ovako nastave tretirati svi radnici, kome će ministri biti ministri. Gospođa Milanković samo je jedna od 130 priča radnika tvornice koji već šest mjeseci nisu primili plaće, a, kažu, za zdravstveno i mirovinsko nije im se uplaćivalo gotovo godinu dana. Žive na dug kako bi podmirili režije, mnogi su potrošili svoju ušteđevinu na plaćanje struje, neki su pritom i podstanari ili samohrani roditelji.

Radnici TESU-a ovih su dana i svojevrsna turistička razglednica Pule. Od ponedjeljka prosvjeduju na ulicama grada, a danas su sa stotinjak zviždaljki uza zvukove brodskih sirena stigli na najljepši gradski trg, antički Forum na kojem stoluje gradska uprava. Turisti su ih slikali ne znajući što se zbiva. Povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera Rajko Kutlača kazao je da su pismom obavijestili i zatražili pomoć od svih saborskih zastupnika iz Istre i s Kvarnera, ali da su odgovor dobili samo od Tanje Vrbat i Slavka Linića.

- Kajin i Jakovčić, pomorite jer smo gladni, lačni - pisalo je na transparentima nošenim ulicama grada. Današnji je prosvjed zadnji prosvjed na gradskim ulicama i trgovima. U utorak će se štrajku solidarnosti radnicima TESU-a pridružiti i radnici Uljanika, a u četvrtak zaposlenici koji traže kredit uz jamstvo države kako bi mogli proizvoditi autobusom će otputovati u Zagreb pred Ministarstvo gospodarstva.

- Pozivam župana, gradonačelnika i sve saborske zastupnike da budu u tom autobusu za Zagreb - kazao je Kutlača.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije