Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jadrankamen

Radnici Jadrankamena pod istragom zbog samovlasti i otpora

Katja jajas,jadrankamen (1)
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/12
22.06.2012.
u 11:25

Izrečena im je zaštitna mjera zabrane približavanja stečajnoj upraviteljici Anči Bašić na 50 metara. Moraju se redovito javljati u policijsku postaju Supetar.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Tonči Drpić i još trojica radnika Jadrankamena nešto prije 17 sati pušteni su sa splitskog suda, a Državno odvjetništvo pokrenulo je protiv njih istragu zbog samovlasti i poziva na otpor.

Drpić i njegva trojica kolega ostat će na slobodi ali im je izrečena zaštitna mjera zabrane približavanja stečajnoj upraviteljici Anči Bašić na 50 metara. Moraju se redovito javljati u policijsku postaju Supetar.

Prethodno su bili na ispitivanju u Državnom odvjetništvu u Splitu. Noć su proveli u policiji, nakon što su u četvrtak uhićeni.

Povod je bio napad na stečajnu upraviteljicu Anči Bašić, koju nisu pustili u tvornički krug. Pred splitskim sudom okupilo se desetak radnika koji su iz Pučišća došli Split u četvrtak poslije podne.

Podršku dali Zagrepčani

A nešto poslije 14 sati na zagrebačkom Zrinjevcu okupilo se 20-ak građana kako bi javno podržali radnike Jadrankamena, prije svega, ističu okupljeni, one koji su završili u pritvoru.

- Kada država odluči, onda se ljude trpa u pritvor. Fašizam je svaki sustav koji u korist nekih drugih nanosi štetu. Ljudi su obeshrabreni, no solidarnost je nešto veoma važno - kazao je jedan od prosvjednika, referirajući se na Dan antifašističke borbe,dodajući da dozvolu za okupljanje nisu tražili jer "tražiti dozvolu od onih protiv kojih prosvjedujemo smisla nema.

- Gdje počinje zakon završava pravda - dodao je.

Biser Jadrana

Prosvjednici su izrazili podršku radnicima transparentom s natpisom "Zauzmi, obrani, proizvodi Jadrankamen" na kojem su bili istaknuti nazivi tvrtki, između ostalog, Dioki, Dalmatinka, 3. maj, Brodosplit, Vjesnik i Kamensko.

- Mi smo imali podršku javnosti, no kod Jadrankamena je drugačija priča. Gajim još uvijek nadu da će pravda pobijediti jer taj biser Jadrana treba opstati - kazala je Danica Radošević, bivša radnica Kamenskog, koja ističe kako u Jadrankamenu postoji dovoljno sirovina ali i radnika za nastavak proizvode. Dodala je i kako se o napuštenim životinjama u Hrvatskoj svi brinu, no o obespravljenim radnicima nitko, te istaknula kako je cilj ovakvih skupova pokazati da ne treba zaboraviti nezaposlene i u drugim dijelovima Hrvatske.

Komentara 44

RU
rodijak Ujo
12:06 22.06.2012.

Bogu hvala da je napokon netko tom bahatom Drpiću i tzv. sindikalistima stao na put. 15 godina su uživali na sindikalnim jaslama a sad bi, nakon što su prodali dionice vlastite tvrtke i potrošili novce, ponovno uvodili radničko samoupravljanje. Štrajkali su dok su primali koliko-toliko redovno plaće umjesto da pomognu tvrtci da preživi krizu koja se naročito odrazila na građevinski sektor. Žalim samo poštene radnike koje su Drpić i "drpići" prevarili i sad su ostali bez posla i prihoda.

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
12:13 22.06.2012.

Hrvati su neradnici i ljenčine ! Dali smo im posao,mnogo posla,a oni žele još i plaću ? prestrašnoo

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
12:14 22.06.2012.

Plaće su se dijelile u Komunizmu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije