Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pismo vladi

Radnici Dine i Diokija: Više nećemo raditi bez plaća!

'dioki_PXL_unu_130711'
''
31.05.2012.
u 21:17

Podsjećamo i na gotovo zaboravljena obećanja ministara izrečena, da će sve zaostale plaće radnicima biti isplaćene u roku od tjedan dana. Obećanja do danas nisu ispunjena

Agonija radnika Dine petrokemije Omišalj, tvrtke u sastavu Dioki grupe se nastavlja zbog čega je Sindikat radnika DINE uputio Vladi otvoreno pismo koje donosimo u cjelosti:

" Što je agonija DIOKI-a i DINE dugotrajnija, nažalost sve se više potvrđuju bojazni predstavnika sindikata radnika DINE da će se rješavanje ove situacije produžiti na način da će se uništiti svaka komercijalna i tehnička mogućnost ponovnog starta proizvodnje. Pitamo se da li to u konačnici nekome zaista može biti u interesu!?

Podsjećamo i na gotovo zaboravljena obećanja ministara izrečena nakon sjednice Vlade RH održane 22.3.2012. godine, da će sve zaostale plaće radnicima biti isplaćene u roku od tjedan dana. Obećanja do danas nisu ispunjena, a dug prema radnicima se svakim danom povećava! Upravo su javno izrečena obećanja ministara bila razlogom odustajanja radnika DINE od sindikalnih akcija, kao što je blokada ulaza u tvrtku i napuštanje postrojenja. Sada se pokazuje da ta obećanja, čak ni Odluka Vlade o zamjeni potraživanja za vlasničke udjele, ulasku HŽ Cargo i Hep-a u vlasničku strukturu DIOKI-a nisu bila nikakva garancija rješavanja problema. Sindikati su dali svoje puno povjerenje, a za uzvrat su dobili slijedeću bilancu: U Dini je dug prema radnicima narastao na gotovo 6 plaća! Potpisi ugovora sa strateškim partnerima zaustavljeni su do objave konačnog rješenja društva, a ponovna blokada računa od onih koji bi trebali ući u vlasničku strukturu onemogućila je servisiranje i najmanjih tekućih obveza među kojima je i prijevoz radnika na posao, što ponovo dovodi u pitanje sigurnost cijele lokacije.

Podsjećamo da radnici DINE i nadalje redovno dolaze na posao, i s dužnom pozornošću čuvaju imovinu „nepoznatog vlasnika“, (čitaj vjerovnika) a za to mjesecima ne dobivaju plaću! (zadnja plaća isplaćena je za dio prosinca 2011.)

Izjava ministra gospodarstva: "Ne postoji ekonomska isplativost nastavka Diokijeve proizvodnje u Zagrebu, ali se borimo za nastavak Dinine proizvodnje na Krku."na prvi pogled bi se u DINI mogla prihvatiti s optimizmom, jer ostavlja nadu u pozitivan ishod i obnovu proizvodnje na lokaciji Omišlja, ali podsjećamo i da svako odugovlačenje s ponovnim startom postrojenja donosi nove troškove koje će netko morati platiti, a na kraju može dovesti do toga da i proizvodnja u DINI postane neisplativa. Neispunjenim obećanjima o isplati zaostalih plaća dovedena je u pitanje gola egzistencija radnika i njihovih obitelji. Radnici ne žele više imati razumijevanja za ovu situaciju i ne žele čekati skrštenih ruku dok se vjerovnici dogovaraju o podjeli vlasništva i budućoj koncepciji poslovanja.

Mi od sada na dalje, nakon šest mjeseci neisplaćenih plaća, možemo imati strpljenja samo ukoliko se trenutno osiguraju sredstva za isplatu minimalno jedne plaće radnicima.

Dina posjeduje golemu imovinu, naši novi vlasnici su sada vjerovnici, dakle državne tvrtke i banke PA NEKA SE POTRUDE SAČUVATI SVOJU IMOVINU! Svako odugovlačenje s rješenjem agonije Dine i Diokia direktno šteti kako radnicima tako i samoj državi. Radnici Dine više ne pristaju biti taocima ove situacije i spremni su poduzeti radikalne akcije na zaštiti svojih prava i svog dostojanstva. Gospodo Ministri izvolite preuzmite odgovornost. Mi više nemožemo i nećemo raditi bez plaća!

Za Sindikat radnika DINE: Predrag Mihaljević, Naim Bulat i Alfredo Davanzo"

Ključne riječi

Komentara 10

LI
Livi
21:34 31.05.2012.

Sta se cudite? Obecavali su toliko toga da smo im u tolikom broju izabrali. Pa sad od svega sto imamo su samo poskupljenja u svim sektorima zivota. U Saboru imaju toliko ruku da mogu donijeti ili promijeniti svaki zakon. U te svakako spadaju sva ova poskupljenja. Samo jedno nismo culi da su spremni i sebi samima srezati place.

DU
Deleted user
21:39 31.05.2012.

@livi podsjeti me, iz koje je stranke Ježić

DU
Deleted user
21:27 31.05.2012.

jednostavno,daš otkaz i nećeš raditi besplatno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije