Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Rad nedjeljom trgovinama neće biti u potpunosti zabranjen'

U suradnji s poslodavcima definirat će određeni broj nedjelja unutar kojih bi dali priliku poslodavcima da odrede kojom će se dinamikom raditi
22. veljače 2020. u 17:04 15 komentara 1117 prikaza
Darko Horvat
Foto: Ivica Beti
Pogledajte galeriju 1/4

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat najavio je da će predložiti regulaciju rada nedjeljom, a ne potpunu zabranu.

KTC trgovina Podijeljena mišljenja I dalje nemaju većinski stav: Trgovci hranom najglasniji za neradnu nedjelju

- Tokom 2019. godine rađene su pomne analize, neke su završene, a neke još traju. Za javnu raspravu bit ćemo spremni negdje u četvrtom mjesecu, nakon što porazgovaramo s koalicijskim partnerima i završimo razgovore sa socijalnim partnerima, od kojih je velika većina već bila kod mene u kabinetu i u velikoj se većini slažu s prijedlogom koji smo stavili na stol. U ovome trenutku ne razgovaramo o nikakvim zabranama, već o regulaciji rada nedjeljom. U Europi postoje tri skupine zemalja u kojima je to pitanje riješeno na sebi svojstven način. Jedna grupa zemalja, među kojima je danas i Hrvatska, ima potpuno liberaliziran stav i nema nikakve regulacije, u drugima je rad nedjeljom zabranjen, a mi želimo regulirati rad nedjeljom u skladu s mišljenjima i promišljanjima i poslodavaca i sindikata i svih koji od toga ili imaju ili bi trebali imati određene koristi – kazao je Horvat.

VIDEO Ministar Darko Horvat o radu nedjeljom

Darko Horvat hoće li dobiti državna jamstva Horvat: Privatne tvrtke ne može spašavati država

Dodao je da je u protekla tri mjeseca razgovarao sa sindikatima, HUP-om, HOK-om i HGK-om.

- Imamo određene stvari o kojima se u potpunosti slažemo, ima nekih stvari oko kojih se razilazimo. Želim visoku dozu konsenzusa i nismo daleko od toga – napominje.

- Ne zagovaramo stav da se u potpunosti zabrani rad nedjeljom. Spremni smo s poslodavcima definirati određeni broj nedjelja unutar kojih bismo dali priliku da u svojoj internoj komunikaciji poslodavci odrede određeni broj nedjelja kojima bi se radilo određenom dinamikom, i teritorijalno i unutar samog HUP-a. Takav je prijedlog naišao na odobrenje, a hoće li to biti 12, 14 ili 15 nedjelja, to će se usuglasiti – ističe.

Dragutin Varga KASNI PLAĆA Direktor tvornice: Štrajkam glađu za radnike i nastavak proizvodnje

Na pitanje što je s drugim službama kojima moraju raditi nedjeljom, poput hitnih službi, vatrogasaca, policajaca, novinara..., rekao je da je Ministarstvo gospodarstva nadležno samo za primjenu Zakona o trgovini, unutar kojeg je predviđena mogućnost regulacije rada nedjeljom. Za ostale službe i gospodarske subjekte ta će se priča eventualano otvoriti i regulirati kroz neke druge zakone.

Govoreći o napisima o protivljenju nekih koalicijskih partnera, rekao je da s koalicijskim partnerima o toj temi još nisu razgovarali.

- Kad sve analize budu na stolu, kad budu sigurni u svoj prijedlog i sigurni da ga možemo braniti, tada ćemo početi razgovarati s koalicijskim partnerima. Ne vidim razloga zašto bi bili protiv - rekao je ministar.

STRUČNA MIŠLJENJA
Vodeći hrvatski znanstvenici predviđaju kad bi mogla završiti pandemija
Imunitet – snaga svakog organizma
PROMO
Imunitet – snaga svakog organizma
 • slaven.zadravec:

  Javna rasprava o radu nedjeljom se odvija - svake nedjelje u trgovinama. Građani koji ne žele da trgovine rade tim danom ne odlaze u kupovinu. Ako bi broj takvih građana postao dominantan trgovine bi same prestajale raditi. Dakle tu stvarno ... prikaži još! nije potrebno miješanje države. Država samo treba osigurati da rad nedjeljom bude adekvatno plaćen - npr dvostruko.

 • Saskakempa:

  Jel to onaj lik sto je trabunjao da ce kinezi spasiti uljanik u 3 ujutro i da nijemci evo samo sto nisu otvorili vw tvornicu. Ministarstco je zaduzeno samo za trgovine, dakle mogu odmah racunati da ce to pasti na ... prikaži još!a ustavnom sudu. Igrokaz za izbore.

 • Avatar Amasonka
  Amasonka:

  Čim počnu ta muljanja i petljanja koliko tjedana, kad, kone, turistička sezona i ostale šarene laže, piši kući propalo. Šta se tu uvijek ima pitati nekog. Donesi odluku i točka. Tako ste radili sa zabranom pušenja, pa se sad u ... prikaži još!u svakom kafiću puši, a oni što su ugrađivali skupe ventilacije, popušili.