Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hoće li dobiti državna jamstva

Horvat: Privatne tvrtke ne može spašavati država

Darko Horvat
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/10
13.02.2020.
u 13:35

Ministar Darko Horvat smatra da je ITAS-Prvomajskoj potrebno restrukturiranje i financijska injekcija u obliku kredita

Generalno, država ne može izdavanjem jamstava spašavati privatna poduzeća koja su se našla u poteškoćama. Država ima određene mehanizme pomoći – kaže Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, koji bi se danas trebao ponovno sastati s predstavnicima ITAS-Prvomajske.

Tvrtka će pokušati dobiti kredit od HBOR-a. Jedna od mogućnosti je da kao zalog tvrtka ponudi tzv. trezorske dionice vrijedne između dva i 2,5 milijuna kuna. No, pitanje je još koliki kredit tvrtku može izvući iz problema. Prema nekim analizama, trebat će oko šest milijuna kuna.

– Ne vidim mogućnost da se nešto raspetlja u idućih tjedan ili dva – smatra ministar Horvat koji ističe da je ITAS-Prvomajskoj potrebno restrukturiranje i financijska injekcija u obliku kredita. Ističe da tvrtka ima strukturni problem koji nije samo i isključivo vezan uz nemogućnost isplate plaća, a to što je tvrtka u blokadi, sužava manevarski prostor.

– Ide se na razgovor u HBOR, a bespovratnih sredstava za tu tvrtku u ovom trenutku nema. Blokada računa svrstava ih u poduzetnike s poteškoćama – napominje ministar Horvat. Samo za plaće radnicima za jedan mjesec treba oko 1,6 milijuna kuna, a uskoro će im kasniti dvije plaće.

Saborski zastupnik i gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić (HNS) kaže da bi “volio da država pronađe mogućnost i način kako se uključiti u rješavanje problema”.

ITAS je svojevrsni gradski brend. Bilo bi mi žao da dođe do gašenja tvrtke, tim više što u njoj rade kvalitetni majstori. Što se tiče financijskih problema, znam ono što pišu mediji jer me nitko iz ITAS-a osobno nije kontaktirao. Svaka tvrtka može se naći u problemima, pogotovo kad ste na tržištu i kad ovisite o ponuđenim poslovima. Osobno bih volio da se pronađe rješenje da ITAS nastavi s radom, a naravno, radnici kao suvlasnici morat će naći model kako poboljšati proizvodnju i poslovanje, da se ubuduće ne dovode u ovakve financijske probleme – kaže Batinić. Ni država, a ni Grad ne mogu, dodaje, izravno intervenirati javnim novcem.

– Mi smo 2005. radnicima koji nisu dobili plaće pomogli i putem socijalnog programa, ali tvrtki, nažalost, nismo mogli pomoći jer nemamo na to zakonsko pravo. Izjava ministra Horvata nije bila obeshrabrujuća. Spomenute su trezorske dionice, a sad je sve na vlasnicima i menadžmentu. Ministar ima namjeru pomoći, ali jedno je namjera, a drugo je realna mogućnost – kaže M. Batinić.

VIDEO Spašavanje Itas-Prvomajske

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije