Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promo

Putnički brod na vodik stiže na Jadran

22.12.2023.
u 11:43

Lürssen Design Center Kvarner i Jadrolinija, zajedno s još 13 partnera iz Austrije, Grčke, Hrvatske, Norveške, Njemačke, Slovenije i Španjolske, u iduće će četiri godine projektirati i izgraditi putnički brod pogonjen vodikom koji će ploviti Jadranskim morem. Ukupna vrijednost ovog projekta je oko 19 milijuna eura, od čega će 13,5 milijuna eura biti sufinancirano sredstvima Europske unije.

Projekt ZEAS (Zero-Emission Adriatic Ship) predstavlja važan korak u razvoju maritimnog sektora jer se uvođenjem vodika kao goriva značajno smanjuju emisije štetnih plinova u atmosferu.

„Jadrolinija je ponosna što kao lider na Jadranu jasno pokazuje smjer u kojem želi razvijati svoju flotu, a sve u skladu sa smjernicama Vlade Republike Hrvatske i Europske komisije. Tome je upravo dokaz i ZEAS projekt, gdje s renomiranim partnerima, intenzivno surađujemo na prekretnici pomorskog prijevoza i korak smo bliže k zelenoj tranziciji brodova naše bijele flote“, izjavio je David Sopta, predsjednik Uprave Jadrolinije.

U maritimnom sektoru i dalje su najzastupljeniji dizelski motori koji izgaranjem ispuštaju štetne plinove za okoliš te je upravo je iz tog razloga naglasak na upotrebi alternativnih goriva.

Glavni cilj ovog projekta je izgraditi putnički brod pogonjen vodikom koji će demonstrirati održivi klimatski neutralni sustav goriva. Kroz projekt će se implementirati i punionica vodika na obali te će se razviti sustav digitalnog blizanca za upravljanje, kontrolu i nadzor brodskog pogonskog sustava čime će se olakšati upotreba i održavanje ovog tehnološki složenog plovila.

Lürssen Design Center Kvarner u ovom projektu bit će odgovaran za izradu kompletne projektne dokumentacije broda na kojem će raditi vrhunski stručnjaci u Rijeci.

„Kao tim smo izuzetno ponosni na sudjelovanje u projektu Zero-Emission Adriatic Ship (ZEAS) kojeg promatramo kao značajni iskorak prema implementaciji zelenih tehnologija i alternativnih pogona u brodogradnji na Jadranu. Tim stručnjaka iz Lürssen Design Centra Kvarner će zajedno s internacionalnim partnerima među kojima je i najveći hrvatski brodar - Jadrolinija, imati priliku u sljedeće 4 godine projektirati, izgraditi i staviti u upotrebu jedan od prvih putničkih brodova na Mediteranu na vodikov pogon te time doprinijeti zelenoj tranziciji maritimnog sektora te ono što je još važnije uložiti u razvoj stručnih znanja, kompetencija i vještina u projektiranju i izgradnji pametnih brodova budućnosti“- izjavila je Teuta Duletić, direktorica tvrtke Lürssen Design Center Kvarner.

Tvrtke iz Lürssen grupe među predvodnicima su u području upotrebe vodika kao alternativnog pogonskog goriva, što potvrđuje i njihovo uključivanje u prvu transnacionalnu dolinu vodika u EU koja spaja dvije zemlje i jednu regiju – Dolina vodika Sjeverni Jadran. Koncept ovog projekta obuhvaća cijeli lanac vrijednosti obnovljivog vodika, od njegove proizvodnje, skladištenja i distribucije do krajnje upotrebe u različitim sektorima, prvenstveno industriji te kopnenom i pomorskom prometu.

Veći dio sredstava za ovaj projekt osiguran je iz EU, odnosno iz programa Obzor Europa, koji financira projekte u području istraživanja, inovacija i digitalne transformacije. ZEAS je jedan od tri projekta koji su financirani na natječaju za istraživanje i inovacije u području maritimne industrije, gdje je ukupna alokacija sredstava bila 34 milijuna eura.

Lürssen Design Center Kvarner koordinator je projekta ZEAS, a partneri iz Hrvatske su Gitone Kvarner, Maritime Center of Excellence, Jadrolinija, Sveučilište u Rijeci – Pomorski fakultet, Scan Projekt i Hrvatska udruga za vodik, iz Grčke DNV Hellas Single Member, iz Austrije HyCenta Research, iz Španjolske Tecno Ambiente, iz Njemačke Technische Universität Chemnitz, iz Slovenije ZenLab, iz Norveške TECO 2030 ASA, dok su TECO 2030 AS i TECO 2030 Innovation Center iz Norveške pridruženi partneri.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije