Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvan životne opasnosti

Liječnik o ozlijeđenima u padu Cessne: Putnici imaju prijelome kralježaka, a pilot je dobro

Split: Doktor Vlatko Ledenko o stanju ozlijeđenih u padu Cessne na Braču
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/15
Autori: Vecernji.hr, Hina
28.06.2022.
u 15:28

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković pohvalio je brzu reakciju vatrogasaca, zahvaljujući kojima su spašeni ljudski životi​, izvijestio je HVZ

Pilot i dva putnika iz sportskog zrakoplova Cessna, koji se u utorak srušio na Braču, pronašli su brački vatrogasci te su oko 13 sati helikopterom HRZ- a prebačeni​ u KBC Split, gdje im se pruža daljnja medicinska pomoć, izvijestili su iz Ravnateljstva civilne zaštite.

Pilot je državljanin Srbije, a dvoje putnika su državljani Austrije. Na lokaciji pada zrakoplova vatrogasci su osigurali područje od požara te će policijski službenici u suradnji s Agencijom za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu provesti očevid, navodi Ravnateljstvo civilne zaštite.

VIDEO Mjesto pada malog zrakoplova Cessna na Braču

IZ KBC-a Split održali su konferenciju za medije. 

- Primili smo troje pacijenata iz zrakoplovne nesreće sa Brača. Svo troje su strani državljani, pilot i dvoje putnika. Svi su došli van životne opasnosti, bili su pri svijesti i mogli su nam dati svoje podatke i podatke o okolnosti nesreće. Provedena je sva potrebna dijagnostička obrada i svo troje bit će zadržani u KBC-u Split - kazao je na početku dr. Vlatko Ledenko iz KBC-a Split.

- Pilot je najlakše ozlijeđen, mislim da će dan ili dva biti u bolnici. Stabilno je, dobro je i njegove ozljede su sanirane. Dvoje putnika zadobilo je teže ozljede. Radi se o prijelomima više kralježaka i kod putnika i kod putnice. Riječ je o stabilnim prijelomima koji ne trebaju operacijsko liječenje i pacijenti nemaju neuroloških oštećenja - dodao je. 

Smatra kako je pilot vrlo prizemno reagirao. 

- Osjetio je da mu zrakoplov gubi snagu i onda je napravio najbolje što je mogao u takvim okolnostima. Mislim da je upravo on najodgovorniji za to da posljedice nisu i znatno teže. Putnici su starije životne dobi, a pilot je mlađi muškarac. Pilot je zadobio jednu veću ranu na glavi koju smo sanirali, a drugih nekih ozbiljnijih ozljeda nema - kazao je Ledenko.

- Mislim da na koncu neće biti nikakvih trajnih posljedica - smatra Ledenko. 

​​Operativni centar Civilne zaštite​ jutros u 9,36 sati zaprimio je dojavu od Hrvatske kontrole zračne plovidbe ​o padu zrakoplova tipa Cessna 172 na području Pustinje Blaca na otoku Braču.​ Obaviještene su sve nadležne službe, a na mjesto događaja upućeni su djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite, uključujući pripadnike Državne intervencijske postrojbe, te policija, vatrogasci, hitna medicinska pomoć i Hrvatska gorska služba spašavanja. 

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice ​(HVZ) izvijestili su da su odmah nakon dojave na teren izašli vatrogasci, i to 11 pripadnika DVD-a Supetar sa ​četiri​ vozila, četiri vatrogasca DVD-a Bol sa ​dva​ vozila te ​dva​ vatrogasaca s ​jednim​ vozilom Zračne luke Brač. U 10​,​16 ​sati ​vatrogasci DVD-a Supetar prona​šli su palu letjelicu u kojoj su bila ​tri​ putnika. 

​"​Ozlijeđene osobe su izvan životne opasnosti. Vatrogasci DVD-a Supetar i Bol sudjelovali su u izvlačenju osoba iz letjelice i njihovu prijevozu u Zračnu luku Brač, odakle je organiziran njihov hitni medicinski transport za Split", rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivan Kovačević.​

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković pohvalio je brzu reakciju vatrogasaca, zahvaljujući kojima su spašeni ljudski životi​, izvijestio je HVZ.

>> VIDEO Zrakoplov Cessna koji se jutros srušio sa južne strane otoka Brača snimljen je neposredno prije nesreće

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Zbregov
Zbregov
16:39 28.06.2022.

drugi puta flight simulator ljudi, jeftinije je, a bome i sigurnije! 🤡

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije