Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU S AMERIČKIM VODITELJEM

Putinov intervju koji se dugo čekao: Rekao sam Bidenu da radi veliku grešku time što gura Rusiju

Russian President Vladimir Putin speaks during an interview with U.S. television host Tucker Carlson, in Moscow
Foto: TUCKER CARLSON NETWORK/REUTERS
1/9
09.02.2024.
u 01:04

Sam intervju na koji je Putin odgovarao na ruskom jeziku podijeljen je u 11 dijelova, a dotiče se brojnih aktualnosti. Velik dio posvećen je NATO-u, ali se Putin dotaknuo i slučaja eksplozije na cjevovodu Sjevernog toka

U 18 sati po istočnom vremenu objavljen je intervju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, i to nakon što ga je ranije najavio i obavio američki konzervativni televizijski voditelj Tucker Carlson. On je tako ovoga tjedna doletio u Moskvu kako bi mogao obaviti intervju s Putinom, a Kremlj se naknadno bio i oglasio te pohvalio Amerikanca ''jer je njegov stav drukčiji od drugih''.

Na samom početku intervjua dugog ukupno dva sata Carlson je Putina upitao zašto je došao do zaključka da bi SAD mogao pokrenuti napad na Rusiju, na što je Putin izjavio: ''Nisam to rekao, je li ovo talk show ili je ovo ozbiljan intervju'', a Carlson se na to nasmijao. Nakon toga Putin je počeo objašnjavati povijest Rusije te u kontekstu toga i nastanak Ukrajine. 

Russian President Vladimir Putin speaks during an interview with U.S. television host Tucker Carlson, in Moscow
1/9

 

Glavne izjave Putina iz intervjua:

  • Razlog za invaziju aktualno je ukrajinsko vodstvo.
  • Upozorio je Bidena prije invazije da radi veliku pogrešku.
  • CIA je raznijela Sjeverni tok.
  • Slanje trupa svijet bi dovelo na rub sukoba.
  • Rusija razvija svoje oružje.

Intervju tijekom kojeg je Putin odgovarao na ruskom jeziku podijeljen je na 11 dijelova, a dotiče se brojnih aktualnosti. Velik dio posvećen je NATO-u, ali se Putin dotaknuo i slučaja eksplozije na cjevovodu Sjevernog toka. Osim toga, dvojac je razgovarao i o Elonu Musku, a na samom kraju intervjua pričali su i o uhićenom američkom novinaru Evanu Gershkovichu. 

Carlson je u jednom trenutku pokušao ubrzati Putina, govoreći mu da ne zna kako je njegovo objašnjavanje povijesti relevantno, no Putin se nije dao smesti te je nastavio. Kada je Putina voditelj upitao u kojem trenutku je odlučio pokrenuti invaziju na Ukrajinu, Putin je odgovorio kako je razlog za to bila pobuna u Ukrajini koja se dogodila 2014. nakon što je smijenjen predsjednik Viktor Janukovič. 

– Trenutačne okolnosti potaknulo je aktualno ukrajinsko vodstvo koje se ne želi držati Minskih sporazuma – kazao je, referirajući se na ugovore sklopljene 2014. godine. Razgovarajući o odnosu sa Zapadom, Putin je kazao kako je imao dobre odnose s američkim predsjednikom Georgeom Bushom, a slično je bilo i s Donaldom Trumpom.

POVEZANI ČLANCI:

– Nije važna osobnost vođe, važan je način razmišljanja elita. Ideja o dominaciji pod svaku cijenu vlada američkim društvom i to se neće promijeniti. Bit će samo gore – objasnio je Putin.

– Globalni rat ne dolazi u obzir. To se protivi zdravom razumu jer bi takav rat doveo čovječanstvo na rub uništenja. Isto tako, Rusija nema nikakve interese ni u Poljskoj, Latviji, nigdje. Samo u jednom slučaju možemo uzvratiti, a to je ako dođe do napada na Rusiju, primjerice, iz Poljske – poručio je Putin.

Zašto još nije bilo mirovnih pregovora, pitao je Carlson ruskog predsjednika, na što je Putin odgovorio kako je Zelenski u jednom trenutku zabranio drugim stranama pregovarati, a Rusija je htjela pregovarati.

– Prije ili kasnije Rusija i Ukrajina će se dogovoriti. Osobno želim da se ova situacija riješi putem pregovora. Rusija još uvijek nije postigla ciljeve koji su određeni ovom specijalnom vojnom operacijom. Zapad je počeo shvaćati kako je nemoguće strateški poraziti Rusiju. Sada je vrijeme da razmisle kako i što dalje. Mi smo za dijalog spremni - poručio je Putin te je naglasio kako je njegova zemlja, unatoč svim sankcijama s kojima se suočila ''postala najjača europska ekonomija 2023. godine''.

Na pitanje o tome kada je zadnji put razgovarao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, Putin je odgovorio da se ne sjeća. 

– Rekao sam mu prije invazije da radi veliku pogrešku povijesnih proporcija time što gura Rusiju. Njega pitajte što je odgovorio na to. O čemu moramo razgovarati? Imamo kontakte preko agencija. Uporno govorimo američkom vodstvu da ćemo se moći dogovoriti u onom trenutku kada prestanu slati oružje Ukrajini. Što bih trebao, nazvati ga? – odgovorio je. 

Putin je kazao i kako najviše stranih plaćenika koji se bore na strani Ukrajine potječe iz Poljske, SAD-a i Gruzije.

– Ako netko planira poslati svoje trupe u Ukrajinu, to bi moglo dovesti čovječanstvo na rub vrlo ozbiljnog svjetskog sukoba. Treba li to doista SAD-u, zar nemate ništa pametnijeg raditi? Zar nije bolje pregovarati s Rusijom i shvatiti da ćemo se mi uvijek boriti za svoje interese? – poručio je. Osim toga optužio je i CIA-u da je raznijela Sjeverni tok. 

– Gledajte tko ima interesa to napraviti. No nisu svi u mogućnosti to i izvesti – objasnio je. 

POVEZANI ČLANCI:

U jednom odvojenom dijelu razgovora Putin je komentirao i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

– Zelenskog sam ranije pitao zašto podržava naciste ako se njegov otac ranije borio protiv fašizma. Neću vam reći što mi je odgovorio na to, ali to je njegova sloboda izbora. Pobijedio je na izborima jer je uvjerio građane da će ih dovesti prema miru. Kada je došao na vlast, mislim da je shvatio dvije stvari: da mu je bolje ne sukobljavati se sa mnom ili nacistima, ali i da će Zapad uvijek podupirati one koji će se protiviti Rusiji – objasnio je.

Putin je također u intervjuu nahvalio i razvoj ruske vojske, navodeći kako su ruske snage ''stvorile hipersonične sisteme koje i dalje razvijaju''.

– Mi smo ispred svih, i ispred SAD-a i ostalih država kada je riječ o razvoju hipersoničnih sustava. Svakim danom ih poboljšavamo – objasnio je.

Bivši voditelj Fox Newsa i desničarski komentator Tucker Carlson pohvalio se prije dva dana da je dobio intervju s Putinom koji gotovo da više i ne komunicira sa zapadnim medijima nakon ruske invazije na Ukrajinu koja je počela 24. veljače 2022. godine. Carlsona se općenito smatra jednim od najutjecajnijih novinara u SAD-u, a na Fox Newsu vodio je tada najgledaniju emisiju u SAD-u. Poznat je po dobrim vezama s establišmentom Republikanske stranke, a posljednjih je godina usvojio i populističke politike koje je javno proklamirao u eteru.

>> VIDEO Zelenski smijenio Zalužnog: Evo tko će biti novi glavni ukrajinski zapovjednik

Komentara 53

Avatar Dančo
Dančo
06:47 09.02.2024.

Da li neki ruski novinar koji ima drugaciji stav od ruskog rezima moze napraviti intervju sa americkim predsjednikom, sa njim dijeliti iste stavove, i kasnije setati Moskvom, a da se ne oklizne na koru od banane sa 12 kata, ili popije cudni napitak?

YE
yelloman
01:15 09.02.2024.

Tresla se brda rodilo se je nista. Najavljivan eksplozivan intervju a Putin ponovio vec stare otrcane ruske lazi kojima nas se obasipa iz njegove propagandne tvornice lazi vec skoro 10 godina.

Avatar dosadno
dosadno
05:57 09.02.2024.

Naslušali smo se mi ovdje priča o "ugroženosti", da bi sada isto to, cijelom svijetu i uz ciničan osmijeh prodavao onaj koji je odgovoran za nezapamćena zvjerstva prema cijelom jednom narodu. Pljuc.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije